Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 1. Sloboda kretanja robe

Sloboda kretanja robe jedna je od četiri osnovne slobode kojima se osigurava efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Evropske unije. Unutrašnje tržiše EU je jedinstveno carinsko područje bez unutrašnjih granica u kojem je, pored ostalog, osiguran slobodan promet robe. 

Ova sloboda predstavlja uklanjanje svih prepreka na području trgovine koje onemogućavaju stavljanje na nacionalna tržišta proizvoda koji su porijeklom iz drugih država članica Unije. Uklanjanje prepreka postiže se ujednačavanjem nacionalnih propisa i tehničkih zahtjeva za proizvode, posebno na onim područjima gdje je utvrđeno da postoji veći rizik za potrošače.

Time se ujedno osigurava jednak nivo zaštite javnog zdravlja, potrošača i životne sredine na cjelokupnom unutrašnjem evropskom tržištu.

Na proizvode koji nijesu obuhvaćeni evropskim zakonodavstvom primjenjuje se načelo uzajamnog priznavanja, odnosno proizvodi koji su zakonito proizvedeni i stavljeni na tržište u jednoj državi članici mogu se slobodno plasirati na cijelom području Unije.

Opširnije...

Poglavlje 1 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u decembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Igor Noveljić, sekretar Ministarstva ekonomije, šefica radne grupe je Nina Vujošević, pomoćnica ministra ekonomije. Sekretar radne grupe je Miloš Radonjić iz MEP.

Radnu grupu čini 47 članova (33 iz državnih institucija i 14 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 1 - Press

Jednoglasno podržali nacrte pregovaračkih pozicija za Poglavlje 1 i Poglavlje 22

16-03-2016

Jednoglasno podržali nacrte pregovaračkih pozicija za Poglavlje 1 i Poglavlje 22

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora razmotrili su Nacrt pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za Poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe i Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata.

Ispunjena tri početna mjerila za otvaranje poglavlja 1 – Sloboda kretanja robe

14-03-2016

Ispunjena tri početna mjerila za otvaranje poglavlja 1 – Sloboda kretanja robe

Odbor za evropske integracije organizovao je danas javnu tribinu na temu „Crna Gora i EU: pregovori u oblasti slobode kretanja robe“. Moderator tribine bila je Marija Maja Ćatović, zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije, dok je o pravnoj tekovini i sprovođenju obaveza u ovom poglavlju govorila Nina Vujošević, savjetnica predśednika Vlade i šefica Radne grupe za pripremu pregovora u poglavlju 1 – Sloboda kretanja robe.

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

16-11-2015

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

Izvještaja o napretku Crne Gore u 2015. godini svjedoči o njenom razvojnom putu, potvrđujući rezultate koje je država ostvarila tokom proteklih godinu dana, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Održana javna debata o pregovaračkom poglavlju 1- Sloboda kretanja robe

19-11-2014

Održana javna debata o pregovaračkom poglavlju 1- Sloboda kretanja robe

U Podgorici je danas održana javna debata o pregovaračkom poglavlju 1- Sloboda kretanja robe. Skup je organizovala Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, u saradnji s Britanskim savjetom u Crnoj Gori. Na skupu su govorili državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Ijan Viting i šefica Radne grupe Nina Vujošević. ...

Najava: Javna debata o pregovaračkom poglavlju 1- Sloboda kretanja robe

18-11-2014

Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, u saradnji s Britanskim savjetom, organizuje javnu debatu o pregovaračkom poglavlju 1- Sloboda kretanja robe. Na skupu će govoriti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, ambasador Ujedinjenog kraljevstva u Crnoj Gori Ijan Viting i šefica Radne grupe Nina Vujošević.