Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj

Vlada Crne Gore je 10. marta 2016. godine usvojila Pregovaračku poziciju Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Poslednja reforma Zajedničke poljoprivredne politike ili „Nova poljoprivredna politika“ za period 2014-2020 ima za cilj da ojača poljoprivredne proizvođače i da raspodjela sredstava među zemljama članicama bude pravednija. Takođe nova poljoprivredna politika zasniva se na aspektima poljoprivredne proizvodnje uključujući trgovinu, javno zdravlje, zaštitu potrošača i dobrobit životinja. Ovim se obezbjeđuje stabilno snabdjevanje kvalitetnom, bezbjednom hranom po pristupačnim cijenama i omogućuje bolji životni standard populacije u ruralnim područjima.

Zajednička poljoprivredna politika je podijeljena na dva stuba.

Prvi stub je uređenje tržišta i direktna podrška plaćanja proizvođačima. Osnovu podrške prvog stuba čine različite mjere koje direktno ili indirektno povećavaju primanja poljoprivrednika i imaju uticaj na tržište i cijene.

Drugi stub je politika ruralnog razvoja koja kroz podršku raznovrsnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima ima za cilj poboljšanje kvaliteta života kako sa ekonomskog tako i sa društvenog aspekta.
Približavanjem Evropskoj uniji, Crna Gora je obavezi da prihvati evropski koncept Zajedničke poljoprivredne politike.

Opširnije...

Poglavlje 11 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u oktobru 2012. Pregovaračica za ovo poglavlje je Danijela Stolica, generalna direktorica za poljoprivredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, šefica radne grupe je Kristina Lapčević, šefica odjeljenja za ekonomske analize u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja. Sekretarka radne grupe je Granica Kovačević iz MEP.

Radnu grupu čini 74 člana, od čega je 37 žena i 37 muškaraca (65 iz državnih institucija i 9 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 11 - Press

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe u poglavlju 11– Poljoprivreda i ruralni razvoj

18-12-2017

Na osnovu Javnog poziva koji je Ministarstvo evropskih poslova objavilo 4. decembra 2017, za predlaganje predstavnika/ce nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, a u skladu sa članom 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 7/12), Ministarstvo evropskih poslova obavještava javnost da   NIJE BILO PREDLOŽENIH KANDIDATA/KANDIDATKINJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA ČLANA/ICU RADNE GRU...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj

04-12-2017

Ministarstvo evropskih poslova poziva nevladine organizacije koje se bave temama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja da dostave predlog za izbor tri predstavnika/ce u sastav radne grupe za učešće u pripremi pregovora o poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj. Javni poziv možete preuzeti ovdje.    

Brisel: Napredak crnogorske poljoprivrede na evropskom putu

06-11-2017

Brisel: Napredak crnogorske poljoprivrede na evropskom putu

Crna Gora je ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblasti poljoprivrede, ocijenjeno je danas u Briselu, na desetom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su napredak koji je ostvaren od prethodnog sastanka održanog u Podgorici u oktobru 2016. godine, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva.

Brisel: Crna Gora primjer uspjeha politike proširenja

14-12-2016

Brisel: Crna Gora primjer uspjeha politike proširenja

Crna Gora je dobar primjer uspjeha politike proširenja i na putu reformi prema članstvu u EU može računati na punu podršku Evropske komisije, saopšteno je u razgovoru ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. Ministar Pejović je istakao zadovoljstvo zbog otvaranja novih poglavlja koja su, kako je istakao, potvrda za preduzete napore i ostvarene dobre rezultate u ovim oblastima. Naglasio je da 26 otvorenih poglavlja u pregovorima s EU potvrđuju jasnu e...

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – Socijalna poli…

13-12-2016

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji, koja je danas održana u Briselu, otvorila pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji predvodio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. U delegaciji su bili i v.d. generalnog direktora za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović, šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Bojan Šarkić, kao i čl...

Proizvodnja hrane važna za crnogorsku ekonomiju

14-03-2016

Proizvodnja hrane važna za crnogorsku ekonomiju

Proizvodnja hrane ima važnu ulogu u ekonomiji Crne Gore, što potvrđuje njeno učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) koje je 2014. godine iznosilo 9,71 odsto, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore. Kako je sapopšteno nakon sjednice, s obzirom na realizovane investicije u ovom sektoru tokom 2014. i 2015. godine, procjenjuje se da će se trend rasta učešća tog sektora u BDP nastaviti. ...

Usvojeno pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije za poglavlja 11 i 12

03-02-2016

Usvojeno pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije za poglavlja 11 i 12

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora jednoglasno su usvojili pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore EU za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore EU za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor.

Ivanović: U 2016. planirano otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13

11-01-2016

Ivanović: U 2016. planirano otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje će doprinijeti povećanju zaposlenosti u tom sektoru, daljem uvezivanju sa turizmom, kao i uvećanju stočnog fonda, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović. On je saopštio da je ponosan na postignute rezultate u prošloj godini i dodao da u ovoj očekuje još bolje, ali i više rada. "U prošloj godini radili smo više i postigli dobre rezultate, ali opuštanja ne smije biti. Profesionalac je uvijek neza...

EK: Vidljiv napredak Crne Gore u poljoprivredi, bezbjednosti hrane i ribarstvu

11-12-2015

EK: Vidljiv napredak Crne Gore u poljoprivredi, bezbjednosti hrane i ribarstvu

Evropski zvaničnici tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem danas u Briselu, ponovili su pozitivne ocjene o vidljivom napretku koji je Crna Gora ostvarila u protekloj godini u usvajanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

16-11-2015

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

Izvještaja o napretku Crne Gore u 2015. godini svjedoči o njenom razvojnom putu, potvrđujući rezultate koje je država ostvarila tokom proteklih godinu dana, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Ivanović: Dobar progres u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva

15-11-2015

Ivanović: Dobar progres u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva

Crna Gora je, od zemalja regiona, od Evropske komisije (EK) jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja i ribarstva, saopštio je resorni ministar Petar Ivanović. Ivanović je na konferenciji za novinare kazao da je EK objavila Strategiju proširenja i pojedinačne izvještaje za države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Ivanović: Vlada ispunila sva mjerila EK u poglavljima 11, 12 i 13

26-09-2015

Ivanović: Vlada ispunila sva mjerila EK u poglavljima 11, 12 i 13

Vlada je, usvajanjem zakona o bezbjednosti hrane i o šumskom reproduktivnom materijalu, u roku od godinu i po ispunila sva mjerila Evropske komisije (EK) u pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Intenzivne pripreme za implementaciju IPARD programa

11-09-2015

Intenzivne pripreme za implementaciju IPARD programa

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja bilo je domaćin 33. sastanka Skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG), koji održan tokom prethodna dva dana u Miločeru. Na sastanku su predstavljene aktivnosti ministarstava tokom 2015. godine u dijelu pripreme programa ruralnog razvoja.

Ivanović: Realno da do kraja godine budu otvorena dva poglavlja

04-08-2015

Ivanović: Realno da do kraja godine budu otvorena dva poglavlja

Intervju sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Petrom Ivanovićem objavljen u magazinu CorD. U 2014. postavili ste ambiciozne ciljeve u vezi sa podizanjem učešća poljoprivrede u BDP, smanjenju trgovinskog deficita, otvaranju novih radnih mesta i obrazovanja poljoprivrednika. Kakve ste rezultate postigli i koje dalje korake predviđate? Postigli smo više od planiranog. Učešće poljoprivrede u BDP povećano je sa 7,4% u 2013. na 8,0% u 2014. godini. Bruto dodata vrijednost u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu ...

Ivanović: Poglavlja 11 i 13 spremna za otvaranje

31-07-2015

Ivanović: Poglavlja 11 i 13 spremna za otvaranje

Crna Gora je spremna da počne pregovore o otvaranju Poglavlja 11 i 13, rekao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović gostujući u emisiji radija Antna M "EU je tu". Mjerila su ispunjena, ističe Ivanović a da li će Poglavlja biti otvorena krajem godine ili tokom naredne, objašnjava, zavisi od adimistrativnih kapaciteta ali i interesa Evropske komisije.