Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj

Poglavlje 11. Poljoprivreda i ruralni razvoj

Vlada Crne Gore je 10. marta 2016. godine usvojila Pregovaračku poziciju Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za poglavlje 11 - Poljoprivreda i ruralni razvoj.

Poslednja reforma Zajedničke poljoprivredne politike ili „Nova poljoprivredna politika“ za period 2014-2020 ima za cilj da ojača poljoprivredne proizvođače i da raspodjela sredstava među zemljama članicama bude pravednija. Takođe nova poljoprivredna politika zasniva se na aspektima poljoprivredne proizvodnje uključujući trgovinu, javno zdravlje, zaštitu potrošača i dobrobit životinja. Ovim se obezbjeđuje stabilno snabdjevanje kvalitetnom, bezbjednom hranom po pristupačnim cijenama i omogućuje bolji životni standard populacije u ruralnim područjima.

Zajednička poljoprivredna politika je podijeljena na dva stuba.

Prvi stub je uređenje tržišta i direktna podrška plaćanja proizvođačima. Osnovu podrške prvog stuba čine različite mjere koje direktno ili indirektno povećavaju primanja poljoprivrednika i imaju uticaj na tržište i cijene.

Drugi stub je politika ruralnog razvoja koja kroz podršku raznovrsnih ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima ima za cilj poboljšanje kvaliteta života kako sa ekonomskog tako i sa društvenog aspekta.
Približavanjem Evropskoj uniji, Crna Gora je obavezi da prihvati evropski koncept Zajedničke poljoprivredne politike.


Pravilno sprovođenje ZPP zahtijeva od Crne Gore jačanje postojećih i osnivanje novih administrativnih struktura kao što su: Agencija za plaćanje, Integrisani sistem administracije i kontrole ( IACS), Mrežu računovodstvenih podataka na farmama ( FADN) kao i Organizacije proizvođača.

Svakako ono što je poseban zahtjev u ovom poglavlju jeste uspostavljanje Agencije za plaćanje, tijela koje će predstavljati sponu između crnogorskih proizvođača države i institucija EU i preko kojeg će se vršiti finansiranje programa u oblasti poljoprivrede i podrška poljoprivrednim proizvođačima. Agencija detaljno obrađuje korisničke zahtjeve, odobrava, a potom i isplaćuje podršku i naknade svojim krajnjim korisnicima, u skladu s nacionalnim i evropskim propisima.

Veoma je važno i unapređenje poljoprivredne statistike i statističkih podataka, posebno imajući u vidu važnost tačnih i preciznih podataka Pravilno sprovođenje Zajedničke poljoprivredne politike zahtjeva od Crne Gore jačanje postojećih i osnivanje novih odgovarajućih administrativnih struktura, kao što su:

Integrisani sistem administracije i kontrole (IACS) sadrži: kompjuterizovanu bazu podataka, sistem identifikacije poljoprivrednih parcela, sistem za identifikaciju i registraciju životinja; relevantne registre gazdinstava;

Mreža računovodstvenih podataka na farmama (FADN) podrazumjeva da poljoprivredni proizvođači vode računovodstvo na gazdinstvima čime se omogućava bolje kreiranje poljoprivredne politike;

Organizacije proizvođača se formiraju oko pojedinih segmenata poljoprivredne proizvodnje i imaju pravila usklađena sa EU propisima;

Administracija za efikasnu primjenu propisa EU u organskoj poljoprivredi i politici kvaliteta (zaštitageografskog porijekla, geografskih oznaka i garancija tradicionalnih specijaliteta).

Pretpristupni period:

U okviru komponente za poljoprivredu i ruralni razvoj bespovratna sredstva EU i nacionalno kofinasiranje treba da omoguće crnogorskoj poljoprivredi i ruralnim područjima da u pretpristupnom periodu poboljša efikasnost tržišta hrane i implementaciju standarda Evropske unije u ovim oblastima, da se izvrši priprema za sprovođenje agro-ekoloških mjera i izrade lokalne razvojne studije, ali i da se da značajan podstrek razvoju ruralne ekonomije.

Šta domaći poljoprivrednici dobijaju članstvom Crne Gore u EU?

Članstvom u EU proizvođači dobijaju veću podršku i stabilnost tržišta. Jedna od osnovnih karakteristika ZPP je finansiranje u sedmogodišnjem periodu, s tačno utvrđenim iznosima subvencija potencijalnim korisnicima. Na ovaj način svi učesnici u procesu proizvodnje, prerade i plasmana hrane imaju stabilnost u poljoprivrednoj politici. Svaki poljoprivrednik će biti upoznat s iznosom/visinom sredstava na koji može godišnje da računa i na osnovu toga može slobodno planirati kako će uložiti sredstva.

Članstvom u EU proizvođači dobijaju veću podršku i stabilnost tržišta. U novoj reformi poljoprivrede iz 2014 postepeno će se smanjivati velike razlike u podršci koju dobijaju poljoprivredni proizvođači u zemljama članicama u odnosu na svoje kolege u novim članicama. Reforma je predviđela da se direktna plaćanja povećavaju poljoprivrednicima u Litvaniji 33 %, Rumuniji 31 % i u Bugarskoj 22 % zemljama koje su ušle u EU 2004 i 2007.

EU model će biti podsticajan za crnogorsku poljoprivredu, jer postoje mehanizmi za podršku malim gazdinstvima. Takođe, treba naglasiti da EU ne ograničava razvoj i povećanje proizvodnje kako se u javnosti može čuti već višestruko podržava konkuretnost proizvođača i uvođenje EU standarda, uz istovremeno insistiranje na regionalnim specifičnostima.

Vlada je 25. juna 2015. usvojila Strategiju za razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja 2015-2020 i Akcioni plan za implementaciju pravne tekovine EU, čime je Crna Gora stekla uslov za ulazak u narednu fazu pregovora tj. otvaranje ovog poglavlja.

Iskustvo prethodnih proširenja pokazuje da su ukupni pozitivni razvoj i nove prilike značajno veći od izazova i troškova potpune integracije u Zajedničku poljoprivrednu politiku.

nazad na vrh

Poglavlje 11 - Press

Crnogorska poljoprivreda doprinijeće evropskoj mapi poljoprivrede

20-09-2018

Crnogorska administracija je na dobrom putu da prilagodi svoju legislativu zajedničkoj poljoprivrednoj politici Evropske unije i ostvari svoj cilj, a to je jaka poljoprivreda sa konkurentnim farmerima i prerađivačima hrane, poručeno je na jedanaestom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo. Predstavnici crnogorskih institucija predstavili su danas napredak ostvaren u reformskom procesu u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva. ...

Jedanaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo

19-09-2018

U Podgorici će se u četvrtak, 20. septembra održati jedanaesti sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo. Sastanak će otvoriti savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić i zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Barbara Hesus-Žimeno. Na sastanku će predstavnici crnogorskih institucija predstaviti napredak ostvaren u reformskom procesu u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosan...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe u poglavlju 11– Poljoprivreda i ruralni razvoj

18-12-2017

Na osnovu Javnog poziva koji je Ministarstvo evropskih poslova objavilo 4. decembra 2017, za predlaganje predstavnika/ce nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, a u skladu sa članom 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 7/12), Ministarstvo evropskih poslova obavještava javnost da   NIJE BILO PREDLOŽENIH KANDIDATA/KANDIDATKINJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA ČLANA/ICU RADNE GRU...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj

04-12-2017

Ministarstvo evropskih poslova poziva nevladine organizacije koje se bave temama iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja da dostave predlog za izbor tri predstavnika/ce u sastav radne grupe za učešće u pripremi pregovora o poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj. Javni poziv možete preuzeti ovdje.    

Brisel: Napredak crnogorske poljoprivrede na evropskom putu

06-11-2017

Crna Gora je ostvarila napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji u oblasti poljoprivrede, ocijenjeno je danas u Briselu, na desetom sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja prezentovali su napredak koji je ostvaren od prethodnog sastanka održanog u Podgorici u oktobru 2016. godine, u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarske, fitosanitarne politike i ribarstva.

Brisel: Crna Gora primjer uspjeha politike proširenja

14-12-2016

Crna Gora je dobar primjer uspjeha politike proširenja i na putu reformi prema članstvu u EU može računati na punu podršku Evropske komisije, saopšteno je u razgovoru ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. Ministar Pejović je istakao zadovoljstvo zbog otvaranja novih poglavlja koja su, kako je istakao, potvrda za preduzete napore i ostvarene dobre rezultate u ovim oblastima. Naglasio je da 26 otvorenih poglavlja u pregovorima s EU potvrđuju jasnu e...

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – Socijalna poli…

13-12-2016

Crna Gora je na Međuvladinoj konferenciji, koja je danas održana u Briselu, otvorila pregovore u poglavljima 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji predvodio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. U delegaciji su bili i v.d. generalnog direktora za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova i sekretar Pregovaračke grupe Miodrag Radović, šef Misije Crne Gore pri EU ambasador Bojan Šarkić, kao i čl...

Proizvodnja hrane važna za crnogorsku ekonomiju

14-03-2016

Proizvodnja hrane ima važnu ulogu u ekonomiji Crne Gore, što potvrđuje njeno učešće u bruto društvenom proizvodu (BDP) koje je 2014. godine iznosilo 9,71 odsto, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Crne Gore. Kako je sapopšteno nakon sjednice, s obzirom na realizovane investicije u ovom sektoru tokom 2014. i 2015. godine, procjenjuje se da će se trend rasta učešća tog sektora u BDP nastaviti. ...

Usvojeno pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije za poglavlja 11 i 12

03-02-2016

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, članovi Odbora jednoglasno su usvojili pozitivno mišljenje o Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore EU za poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i Nacrtu pregovaračke pozicije Crne Gore za Međuvladinu konferenciju o pristupanju Crne Gore EU za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor.

Ivanović: U 2016. planirano otvaranje pregovaračkih poglavlja 11, 12 i 13

11-01-2016

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje će doprinijeti povećanju zaposlenosti u tom sektoru, daljem uvezivanju sa turizmom, kao i uvećanju stočnog fonda, saopštio je resorni ministar, Petar Ivanović. On je saopštio da je ponosan na postignute rezultate u prošloj godini i dodao da u ovoj očekuje još bolje, ali i više rada. "U prošloj godini radili smo više i postigli dobre rezultate, ali opuštanja ne smije biti. Profesionalac je uvijek neza...

EK: Vidljiv napredak Crne Gore u poljoprivredi, bezbjednosti hrane i ribarstvu

11-12-2015

Evropski zvaničnici tokom razgovora sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof. dr Petrom Ivanovićem danas u Briselu, ponovili su pozitivne ocjene o vidljivom napretku koji je Crna Gora ostvarila u protekloj godini u usvajanju evropskih standarda u oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

16-11-2015

Izvještaja o napretku Crne Gore u 2015. godini svjedoči o njenom razvojnom putu, potvrđujući rezultate koje je država ostvarila tokom proteklih godinu dana, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Ivanović: Dobar progres u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva

15-11-2015

Crna Gora je, od zemalja regiona, od Evropske komisije (EK) jedina dobila godišnju ocjenu koja označava dobar progres u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja i ribarstva, saopštio je resorni ministar Petar Ivanović. Ivanović je na konferenciji za novinare kazao da je EK objavila Strategiju proširenja i pojedinačne izvještaje za države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Ivanović: Vlada ispunila sva mjerila EK u poglavljima 11, 12 i 13

26-09-2015

Vlada je, usvajanjem zakona o bezbjednosti hrane i o šumskom reproduktivnom materijalu, u roku od godinu i po ispunila sva mjerila Evropske komisije (EK) u pregovaračkim poglavljima 11, 12 i 13, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Intenzivne pripreme za implementaciju IPARD programa

11-09-2015

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja bilo je domaćin 33. sastanka Skupštine Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG), koji održan tokom prethodna dva dana u Miločeru. Na sastanku su predstavljene aktivnosti ministarstava tokom 2015. godine u dijelu pripreme programa ruralnog razvoja.