Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 15. Energetika

Poglavlje 15 – Energetika zvanično je otvoreno 21. decembra 2015. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Energetika je tradicionalno najznačajnija oblast djelovanja Evropske unije. Upravljanje energetskim sektorom i danas predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti djelovanja institucija EU. Postoje brojni razlozi zbog kojih se smatra da energetika ima značajne uticaje na sve druge sektore privrede i društva u Evropi. EU je u cjelini zavisna od uvoza energije i ta zavisnost skoro kontinuirano raste.

Evropski propisi u oblasti energetike sastoje se od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište (posebno otvaranje tržišta električne energije i gasa), unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftinih zaliha, nuklearnu energiju i nuklearnu bezbjednost i zaštitu od radijacije.

ENERGETSKA EFIKASNOST

Osnovna ideja koncepta energetske efikasnosti je korištenje manje energije za istu jedinicu društvenog bruto proizvoda, uz održivost kvaliteta proizvoda. Smanjenje korištenja energije i eliminisanje zagađenja životne sredine koje je posljedica energetskih transformacija spadaju u glavne ciljeve energetske politike i većine drugih politika EU.

EU pomaže sprovođenje energetske efikasnosti na način da se obezbijedi konkurentnost, sigurnost snabdijevanja i preuzima obaveze predviđene Kjoto protokolom. Određeni potencijal za smanjenje potrošnje je nesumnjivo prisutan, posebno u energetski intenzivnim sektorima kao što su proizvodnja, konverzija energije i transport. Shodno tome, Evropska unija je kao strateški cilj energetske politike kreirala tzv. politiku 20-20-20, koja podrazumijeva:

  • poboljšanje energetske efikasnosti za 20%;
  • veću upotrebu obnovljivih izvora energije za 20%; 
  • smanjenje emisije CO2 za najmanje 20% u odnosu na 1990.
Opširnije...

Poglavlje 15 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u februaru 2013. Pregovaračica za ovo poglavlje je Angelina Živković, v.d. generalnog direktora Direktorata za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, šefica radne grupe je Dragica Sekulić, generalna direktorica za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije. Sekretarka radne grupe je Sanja Radović iz MEP. Kontakt osoba je Andrej Orlandić, šef Odsjeka za infrastrukturne oblasti u MEP.

Radnu grupu čini 26 članova (11 iz državnih institucija i 15 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 15 - Press

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Saradnja država Zapadnog Balkana značajna za pregovarački proces i napredovanje prema EU

11-05-2016

Saradnja država Zapadnog Balkana značajna za pregovarački proces i napredovanje prema EU

U Baru je 10. i 11. maja 2016. održan drugi sastanak Zajedničkog odbora između vlada Crne Gore i Republike Makedonije koji je uspostavljen u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja Evropskoj uniji. Sastanak je, u ime Crne Gore, otvorio državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, a sa makedonske strane državni sekretar za evropska pitanja Ana Blažeska.

Šta nam donosi primjena evropskih propisa iz Energetike: Ušteda energije, povoljnije cijene...

25-03-2016

Šta nam donosi primjena evropskih propisa iz Energetike: Ušteda energije, povoljnije cijene...

Crna Gora je 21. XII 2015. na Sedmoj međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou održanoj u Briselu otvorila pregovaračko poglavlje 15 – Energetika.

Đurović: Napredak u poglavljima 14 i 15 doprinijeće i razvoju regiona

22-12-2015

Đurović: Napredak u poglavljima 14 i 15 doprinijeće i razvoju regiona

Bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović u izjavi za Antenu M kazala je da napredak u poglavljima 14 i 15 neće donijeti dobro samo crnogorskim građanima, već i regionu.

Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori

21-12-2015

Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori

Crna Gora je otvorila još dva nova poglavlja – 14. Saobraćajna politika i 15. Energetika. Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Pejović: Poglavlja 14 i 15 za bolji kvalitet usluga

21-12-2015

Pejović: Poglavlja 14 i 15 za bolji kvalitet usluga

Primjena evropskih propisa iz poglavlja 14 i 15, koja je Crna Gora otvorila danas u Briselu, doprinijeće, između ostalog, boljem kvalitetu usluga u oblastima saobraćaja i energetike, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 15, Lukšić: Rezultat odlučnih reformi i aktivnosti

21-12-2015

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 15, Lukšić: Rezultat odlučnih reformi i aktivnosti

Crna Gora je na danas održanom, sedmom sastanaku na ministarskom nivou Konferencije o pristupanju Crne Gore EU, otvorila pregovore u poglavljima 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika.

Otvaranje poglavlja 14 i 15

18-12-2015

Otvaranje poglavlja 14 i 15

Crna Gora će u ponedjeljak, 21. decembra na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15- Energetika.

Otvaranje poglavlja 14 i 15

18-12-2015

Crna Gora će u ponedjeljak, 21. decembra na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15- Energetika. Državnu delegaciju Crne Gore, na Međuvladinoj konferenciji, predvodiće potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji će biti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, generalna direktorica za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i šefica rad...

Živković: Ostvaren napredak u obasti energetike, pregovori mogu da počnu

26-10-2015

Živković: Ostvaren napredak u obasti energetike, pregovori mogu da počnu

Crna Gora je ostvarila izuzetan napredak u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike, pri čemu su se stekli uslovi za otvaranje pregovora, saopštila je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državne puteve, Angelina Živković.

Pozitivna mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija i izvještajima o pregovaračkim poglavljima

10-07-2015

Pozitivna mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija i izvještajima o pregovaračkim poglavljima

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, jednoglasno su data pozitivna mišljenja o nacrtima pregovаrаčkih pozicija Crne Gore zа Međuvlаdinu konferenciju o pristupаnju Crne Gore Evropskoj uniji zа poglаvlja 15 – Energetikа i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Zajedno sa pregovaračima za data poglavlja, nacrte pozicija predstavio je ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora ispunila početna mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima 15 i 19

03-07-2015

Crna Gora ispunila početna mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima 15 i 19

Odbor za evropske integracije organizovao je danas javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 15 – Energetika i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje“, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Odbor za evropske integracije organizuje javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u pogla…

30-06-2015

Odbor za evropske integracije organizovaće javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 15 – Energetika i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje“, u petak, 3. jula sa početkom u 13.30 časova. Javna tribina će se održati u Plavoj sali Skupštine Crne Gore. Dobra praksa bližeg informisanja građana o pregovaračkim poglavljima nastavlja se organizovanjem i ove tribine, na kojoj će zainteresovana javnost i stručnjaci iz oblasti energetike i socijalne politike imati priliku da predstave svoj...

Crna Gora napravila značajan napredak u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici

23-03-2015

Crna Gora napravila značajan napredak u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici

Crna Gora je napravila značajan napredak u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici bez obzira na zahtjeve koje je postavila Evropska unija, smatra šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Podgorici, Alberto Kamarata. On je kazao da je zadovoljan što danas sve više ljudi razgovara o energetici, koja je sa turizmom i poljoprivredom prioritetna oblast za crnogorske nacionalne, razvojne planove. Kamarata je podsjetio da su ključni principi EU energetske politike konkurencija...

Javna debata o 15. pregovaračkom poglavlju Energetika

20-03-2015

Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, u saradnji s Delegacijom Evropske unije i Britanskim savjetom, organizuje javnu debatu o 15. pregovaračkom poglavlju Energetika. Na skupu će govoriti pregovarač za 15. poglavlje, v.d. generalnog direktora za državne puteve u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Angelina Živković, šefica Radne grupe, pomoćnica ministra ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović, šef Sektora za politiku, evropske ...

U Briselu održan VII sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimatske promje…

09-10-2014

U Briselu održan VII sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i klimatske promjene

Briselu, 7. i 8. oktobra, održan je VII sastanak Pododbora za oblast saobraćaja, energetike, životne sredine i regionalne politike između Crne Gore i Evropske komisije. Sastankom je predsjedavala generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Ivana Vojinović , dok je predsjedavajući ispred Evropske komisije bio zamjenik šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner. Delegaciju Evropske komisije činili su predstavnici Generalnih direktorata...