Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 15. Energetika

Poglavlje 15. Energetika

Poglavlje 15 – Energetika zvanično je otvoreno 21. decembra 2015. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Energetika je tradicionalno najznačajnija oblast djelovanja Evropske unije. Upravljanje energetskim sektorom i danas predstavlja jednu od najznačajnijih oblasti djelovanja institucija EU. Postoje brojni razlozi zbog kojih se smatra da energetika ima značajne uticaje na sve druge sektore privrede i društva u Evropi. EU je u cjelini zavisna od uvoza energije i ta zavisnost skoro kontinuirano raste.

Evropski propisi u oblasti energetike sastoje se od pravila i politika koje pokrivaju konkurenciju i državnu pomoć, unutrašnje energetsko tržište (posebno otvaranje tržišta električne energije i gasa), unapređenje izvora obnovljive energije, energetsku efikasnost, upravljanje krizama i obaveze u odnosu na bezbjednost naftinih zaliha, nuklearnu energiju i nuklearnu bezbjednost i zaštitu od radijacije.

ENERGETSKA EFIKASNOST

Osnovna ideja koncepta energetske efikasnosti je korištenje manje energije za istu jedinicu društvenog bruto proizvoda, uz održivost kvaliteta proizvoda. Smanjenje korištenja energije i eliminisanje zagađenja životne sredine koje je posljedica energetskih transformacija spadaju u glavne ciljeve energetske politike i većine drugih politika EU.

EU pomaže sprovođenje energetske efikasnosti na način da se obezbijedi konkurentnost, sigurnost snabdijevanja i preuzima obaveze predviđene Kjoto protokolom. Određeni potencijal za smanjenje potrošnje je nesumnjivo prisutan, posebno u energetski intenzivnim sektorima kao što su proizvodnja, konverzija energije i transport. Shodno tome, Evropska unija je kao strateški cilj energetske politike kreirala tzv. politiku 20-20-20, koja podrazumijeva:

  • poboljšanje energetske efikasnosti za 20%;
  • veću upotrebu obnovljivih izvora energije za 20%; 
  • smanjenje emisije CO2 za najmanje 20% u odnosu na 1990.

OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Ovi izvori energije dobijaju sve više na značaju zbog svojih osobina obnovljivosti i znatno manjeg štetnog uticaja na životnu sredinu.

Obnovljivi izvori energije – energija vjetra, solarna energija, energija iz hidro-elektrana, energija plime i osjeke su suštinske alternative za fosilna goriva (ugalj i ugljovodonici, sirova nafta i njeni derivati, prirodni gas). Upotreba ovih izvora pomaže ne samo da se smanje emisije štetnih gasova iz proizvodnje i korištenja električne energije već i da se smanji zavisnost EU od uvoza fosilnih goriva (posebno nafte i gasa).

SNABDIJEVANJE ENERGIJOM

EU je jedan od najvećih potrošača energije na svijetu. Sa svojih 27 zemalja članica ukupna potrošnja energije prelazi 1.800 miliona tona ekvivalentne nafte dok ukupna finalna potrošnja energije iznosi nešto manje od 1.200 miliona tona. Pored toga, domaća proizvodnja energije u EU opada posebno od 2004. godine pa na dalje.

S obzirom da je uvozna zavisnost EU prešla 50% i iznosi negdje oko 53% ukupnih energetskih potreba, osiguranje snabdijevanja energijom podrazumijeva višedimenzionalni pristup koji naročito uključuje sljedeće: preventivne mehanizme i mehanizme reagovanja u kriznim situacijama, uspostavljanje spoljnih odnosa u oblasti energije, razvoj infrastrukture i poboljšanje energetske efikasnosti i korištenja lokalnih energetskih resursa.

CRNA GORA I ENERGETSKA POLITIKA EU

U Crnoj Gori je posljednjih godina postignut određeni napredak u oblasti energetike u odnosu na energetsku politiku Unije. Potrebno je usvojiti dodatne podzakonske propise za unutrašnje energetsko tržište. Crna Gora još treba da usvoji neophodna akta koja se odnose na rezerve zaliha nafte, kao i 10-godišnji program rada za razvoj RES.

Crnogorski prioriteti u ovoj oblasti su: povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, privlačenje investicija, povećanje korištenja obnovljive energije, unapređenje energetske efikasnosti i razvijanje tržišne konkurencije, uz unapređenje ekološke situacije.

Crna Gora posjeduje izuzetan energetski potencijal, a u cilju njegovog kvalitetnog korištenja, važno je naći kredibilnog investitora ili partnera, kavog vidi u Evropskoj uniji. Između ostalog, Vlada Crne Gore donijela je ove godine Odluku o određivanju blokova za dodjelu ugovora o koncesiji  za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore.

Takođe, Crna Gora sprovodi projekte čiji je cilj finansijska podrška domaćinstvima za ugradnju solarnih kolektora. Radi se i na jačanju mogućnosti korišćenja solarne energije u ruralnim područjima.

nazad na vrh

Poglavlje 15 - Press

U Briselu održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionaln…

28-06-2018

U Briselu je danas održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja. Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere, i s kolegama iz Evropske komisije razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja...

Javni poziv nevladinim organizacijama za predlaganje tri predstavnika/ce za člana/cu za učešće u Rad…

06-03-2018

Na osnovu člana 9 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list Crne Gore“, broj 7/12), a u vezi s Odlukom o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji („Službeni list CG“, broj 9/12, 15/14 i 19/17) i odlukama o obrazovanju radnih grupa za pripremu pregovora za pregovaračka poglavlja, Ministarstvo evropskih poslova upućuje JAVNI POZIV nevladinim organizacijamaza predlaganje tri predstavnika/ce za člana/cu za učešće u Radnoj grupi za pripremu i...

Saradnja država Zapadnog Balkana značajna za pregovarački proces i napredovanje prema EU

11-05-2016

U Baru je 10. i 11. maja 2016. održan drugi sastanak Zajedničkog odbora između vlada Crne Gore i Republike Makedonije koji je uspostavljen u skladu sa obostranim obavezama iz procesa pristupanja Evropskoj uniji. Sastanak je, u ime Crne Gore, otvorio državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, a sa makedonske strane državni sekretar za evropska pitanja Ana Blažeska.

Šta nam donosi primjena evropskih propisa iz Energetike: Ušteda energije, povoljnije cijene...

25-03-2016

Crna Gora je 21. XII 2015. na Sedmoj međuvladinoj konferenciji na ministarskom nivou održanoj u Briselu otvorila pregovaračko poglavlje 15 – Energetika.

Đurović: Napredak u poglavljima 14 i 15 doprinijeće i razvoju regiona

22-12-2015

Bivša ministarka evropskih integracija Gordana Đurović u izjavi za Antenu M kazala je da napredak u poglavljima 14 i 15 neće donijeti dobro samo crnogorskim građanima, već i regionu.

Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori

21-12-2015

Crna Gora je otvorila još dva nova poglavlja – 14. Saobraćajna politika i 15. Energetika. Pogledajte kako EU podržava razvoj saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Pejović: Poglavlja 14 i 15 za bolji kvalitet usluga

21-12-2015

Primjena evropskih propisa iz poglavlja 14 i 15, koja je Crna Gora otvorila danas u Briselu, doprinijeće, između ostalog, boljem kvalitetu usluga u oblastima saobraćaja i energetike, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 15, Lukšić: Rezultat odlučnih reformi i aktivnosti

21-12-2015

Crna Gora je na danas održanom, sedmom sastanaku na ministarskom nivou Konferencije o pristupanju Crne Gore EU, otvorila pregovore u poglavljima 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika.

Otvaranje poglavlja 14 i 15

18-12-2015

Crna Gora će u ponedjeljak, 21. decembra na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15- Energetika.

Otvaranje poglavlja 14 i 15

18-12-2015

Crna Gora će u ponedjeljak, 21. decembra na Međuvladinoj konferenciji koja se održava u Briselu, otvoriti pregovore u poglavljima 14-Saobraćajna politika i 15- Energetika. Državnu delegaciju Crne Gore, na Međuvladinoj konferenciji, predvodiće potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, a u delegaciji će biti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, generalna direktorica za energetsku efikasnost u Ministarstvu ekonomije i šefica rad...

Živković: Ostvaren napredak u obasti energetike, pregovori mogu da počnu

26-10-2015

Crna Gora je ostvarila izuzetan napredak u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u oblasti energetike, pri čemu su se stekli uslovi za otvaranje pregovora, saopštila je vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za državne puteve, Angelina Živković.

Pozitivna mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija i izvještajima o pregovaračkim poglavljima

10-07-2015

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, jednoglasno su data pozitivna mišljenja o nacrtima pregovаrаčkih pozicija Crne Gore zа Međuvlаdinu konferenciju o pristupаnju Crne Gore Evropskoj uniji zа poglаvlja 15 – Energetikа i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Zajedno sa pregovaračima za data poglavlja, nacrte pozicija predstavio je ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Crna Gora ispunila početna mjerila za otvaranje pregovora u poglavljima 15 i 19

03-07-2015

Odbor za evropske integracije organizovao je danas javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 15 – Energetika i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje“, u Plavoj sali Skupštine Crne Gore.

Odbor za evropske integracije organizuje javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u pogla…

30-06-2015

Odbor za evropske integracije organizovaće javnu tribinu na temu „Zakonodavstvo Crne Gore i EU u poglavljima 15 – Energetika i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje“, u petak, 3. jula sa početkom u 13.30 časova. Javna tribina će se održati u Plavoj sali Skupštine Crne Gore. Dobra praksa bližeg informisanja građana o pregovaračkim poglavljima nastavlja se organizovanjem i ove tribine, na kojoj će zainteresovana javnost i stručnjaci iz oblasti energetike i socijalne politike imati priliku da predstave svoj...

Crna Gora napravila značajan napredak u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici

23-03-2015

Crna Gora je napravila značajan napredak u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici bez obzira na zahtjeve koje je postavila Evropska unija, smatra šef Sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Podgorici, Alberto Kamarata. On je kazao da je zadovoljan što danas sve više ljudi razgovara o energetici, koja je sa turizmom i poljoprivredom prioritetna oblast za crnogorske nacionalne, razvojne planove. Kamarata je podsjetio da su ključni principi EU energetske politike konkurencija...