Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 17. Ekonomska i monetarna unija

I OSNOVNE TEKOVINE EU I EMU

Članice Evropske unije (EU) koje su prihvatile euro kao zajedničku valutu čine Evropsku monetarnu uniju (EMU). Monetarna unija predstavlja najviši nivo monetarnih integracija, a zasniva se na: harmonizaciji monetarnih politika zemalja članica i uvođenju jedinstvene valute, zajedničkim monetarnim rezervama, zajedničkoj centralnoj banci i jedinstvenoj monetarnoj politici. Formiranje EMU je rezultat dugogodišnjih težnji, monetarnog ujedinjavanja sa ciljem obezbjeđenja zadovoljavajućeg nivoa finansijske stabilnosti i stabilnosti cijena zemalja članica EMU.

Grafik br. 1: Razvoj ekonomskih integracija u EU

17-graf1

17-graf2

Članstvo u EMU podrazumijeva:

  • jedinstvenu valutu članica - euro;
  • jedinstvenu monetarnu politiku koju vodi Evropska centralna banka;
  • blisku koordinaciju među državama članicama u formiranju ekonomskih politika;
  • koordinaciju fiskalne politike kroz ograničenja javnog duga i budžetskog deficita;
Opširnije...

Poglavlje 17 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u decembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Nikola Fabris, viceguverner Centralne banke Crne Gore, šefica radne grupe je Milica Kilibarda, direktorica Direkcije za monetarnu politiku i fiskalna istraživanja u Centralnoj banci Crne Gore. Sekretar radne grupe je Aleksandar Nikčević iz MEP.

Radnu grupu čini 41 član (35 iz državnih institucija i 6 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 17 - Press

Unaprijediće ambijent i uspostaviti politike i procedure

26-06-2018

Crna Gora će, ispunjavanjem zahtjeva iz Poglavlja 17, koje je otvoreno u ponedjeljak, dobiti unaprijeđen ambijent i uspostavljene politike i procedure, koje će pozitivno uticati na ukupni ekonomski i društveni razvoj, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris. Fabris je kazao da se kroz Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija, koje je otvoreno na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, crnogorska ekonomija priprema za sprovođenje zajedničke ekonomske politike. ...

Crna Gora otvorila 17. poglavlje Ekonomska i monetarna unija

25-06-2018

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija. Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti.

Deveti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore

25-06-2018

1. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (Savjet SSP-a) održao je svoj deveti sastanak 25. juna 2018. godine. Sastankom je predsjedavala ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva u ime visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini. Gospodin Johanes Han, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, predstavljao je Evropsku komisiju. Prof. dr. Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore, predvodio je crnogorsku delegaciju. ...

Sjutra otvaranje poglavlja 17

24-06-2018

Crna Gora trebalo bi sjutra da otvori pregovore o poglavlju 17 - Ekonomska i monetarna unija u okviru Međuvladine konferencije o pristupanju Evropskoj uniji (EU), koja će biti održana u Luksemburgu.

Savjet CBCG implementirao preporuku Evropske komisije

24-11-2015

Savjet Centralne banke Crne Gore utvrdio je na današnjoj sjednici Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, kojim je implementirana preporuka Evropske komisije iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika.