Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 20. Preduzetništvo i industrijska politika

Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika zvanično je otvoreno 18. decembra 2013. godine.

Utvrđivanjem opštih ekonomskih i političkih principa, preduzetništvo i industrijska politika EU ima za cilj da promoviše stvaranje konkurentnosti u cilju unapređenja preduzetničkih politika i industrijskih strategija. One su usmjerene na ubrzavanje strukturnih prilagođavanja, podsticanje stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, domaćih i direktnih stranih ulaganja, promovisanje razvoja malih i srednjih poduzeća (MSP), preduzetništva i inovacija.

Crna Gora će, u okviru ovog poglavlja, pregovarati po sljedećim oblastima: industrijska politika, mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetničke politike, inovacijska politika, program Zajednice, bankarstvo i finansije, turistička industrija, vazdušna i pomorska industrija, građevinarstvo, drvna industrija, čelik, metali i druge sirovine.

KAKVE NAM SE MOGUĆNOSTI OTVARAJU?

Razvoj konkurentnosti malog i srednjeg preduzetništva je prioritet Evropske unije. Evropski propisi i fondovi daju okvir i mogućnost za stvaranje konkurentne privrede u uslovima globalizacije, demografskih promjena i potrebe za održivim razvojem.

Mala i srednja preduzeća, kao najvažniji pokretač industrijskog rasta, ekonomskog napretka i novog zapošljavanja, uz pojačanu finansijsku podršku EU, usmjeravaće se u pravcu jačanja konkurentnosti, uvođenje inovacija i savremenih informacionih tehnologija. Posebno se podstiče preduzetništvo mladih, početnika u biznisu, osoba s invaliditetom i žena, kao i ulaganje u energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i uvođenje sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih normi.

Daljim napretkom u ovoj oblasti, koji se u direktnijoj vezi s razvojem industrije, kroz jasno definisanu industrijsku poliku, razvoj strateških industrijskih sektora i politiku podsticanja razvoja malog i srednjeg preduzetništva, stvaraju uslovi za razvoj modernog društva, jake tržišne ekonomije i inovativne privrede.

Opširnije...

Poglavlje 20 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u septembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Vladimir Savković, docent dr na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, šef radne grupe je Dragan Kujović, pomoćnik ministra ekonomije. Sekretarka radne grupe je Vladana Mitrović iz MEP.

Radnu grupu čini 47 članova (36 iz državnih institucija i 11 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 20 - Press

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

16-11-2015

Izvještaja o napretku Crne Gore u 2015. godini svjedoči o njenom razvojnom putu, potvrđujući rezultate koje je država ostvarila tokom proteklih godinu dana, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Filipović: Uvjeriti EK da Crna Gora ima jasnu viziju o kretanju i razvoju industrije

19-07-2015

Crnogorski pregovarački tim, u pristupnim pregovorima, ima kompleksan zadatak da uvjeri Evropsku komisiju da Crna Gora ima jasnu viziju o tome kako će se kretati i razvijati njena industrija, ocijenila je potpredsjednca Privredne komore, Ljiljana Filipović.