Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 21. Trans-evropske mreže

Poglavlje 21. Trans-evropske mreže

O čemu se pregovara?

Ideja trans-evropskih mreža se pojavila prvi put krajem osamdesetih godina u kontekstu jedinstvenog evropskog tržišta. Veliko tržište, uz slobodu kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, podrazumjevalo je povezanost regionalnih i modernih mreža savremenom i efikasnom infrastrukturom.

Stvaranje trans-evropskih mreža je važan element ekonomskog rasta i povećanja zaposlenosti u Evropskoj uniji. Cilj EU je promovisanje međupovezanosti i interoperabilnosti nacionalnih mreža, kao i povećanje pristupa tim mrežama.

Cilj uspostavljanja i razvoja trans-evropskih mreža i unapređenja odgovarajuće povezanosti i interoperabilnosti nacionalnih mreža jeste da se u potpunosti iskoristi unutrašnje tržište i doprinese ekonomskom rastu i stvaranju radnih mjesta u Evropskoj uniji. Bez moderne infrastrukture koja bi povezala različite regionalne i nacionalne mreže nije moguće uspostaviti slobodan protok roba, usluga, kapitala i radnika, a to je ujedno važan element za ostvarivanje ekonomske i socijalne kohezije Unije.

Podoblasti?

Pravna tekovina EU u ovom poglavlju sastoji se od dijela - podoblasti koja se međusobno nadopunjuju:

  • Trans-evropsku saobraćajnu
  • Trans-evropsku energetsku mrežu

Trans-evropska saobraćajna mreža ima cilj da poveže glavne gradove, ekonomske centre, luke i aerodrome s udaljenijim područjima kako u nacionalnim državama, tako i širom EU.

Trans-evropska energetska mreža predstavlja mrežu energetskih sistema na teritoriji EU s ciljem obezbjeđenja sigurnog snabdijevanja energentima i proširenja energetskog tržišta.

Kada je otvoreno poglavlje?

Poglavlje 21 je otvoreno 22. juna 2015. godine na Međuvladinoj konferenciji održanoj u Luksemburgu.

Završna mjerila?

U okviru pregovaračkog poglavlja 21, Crna Gora ima obavezu da ispuni sledeća završna mjerila:

1. Crna Gora i Evropska komisija su postigle dogovor o budućoj trans-evropskoj saobraćajnoj mreži Crne Gore, u skladu s Regulativom 1315/2013 o smjernicama Unije za razvoj trans-evropskih saobraćajnih mreža

2. Crna Gora i Evropska komisija su postigle dogovor o listi prioritetnih projekata u saobraćajnom sektoru u skladu s Regulativom 1316/2013 o uspostavljanju Instrumenta za povezivanje Evrope

3. Crna Gora pokazuje institucionalne i administrativne kapacitete koji su potrebni kako bi se preuzele odgovornosti koje proizilaze iz Regulative 1316/2013 o uspostavljanju Instrumenta za povezivanje Evrope

Koje su aktivnosti u narednom periodu?

Ono što je osnov za dalji napredak u pregovorima u pregovaračkom poglavlju 21 je dobrosusjedska saradnja koja se odražava u definisanju projekata od regionalnog značaja na kojima će države zajednički raditi. U narednom periodu Crnoj Gori predstoji i jačanje administrativnih i institucionalnih kapaciteta, kroz redovne obuke i treninge i nova zapošljavanja, zavisno od potreba.

Institucije /organizacije koje učestvuju u pregovaračkoj grupi?

Pregovarač za poglavlje 21, kao i šef Radne grupe su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, dok je kontakt osoba za ovo poglavlje iz Kancelarije za evropske integracije.

Pored predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva članovi Radne grupe su predstavnici sljedećih organa i organizacija: Ministarstvo ekonomije, NVO Centar za evropsko obrazovanje, Direkcija za željeznice i DOO Monteput.

Koja je korist za Crnu Goru od ovog poglavlja?

Koristi od ovog poglavlja građani Crne Gore će osjetiti danom pristupanja. Uključivanjem saobraćajnica u glavnu mrežu ćemo dobiti brži i sigurniji prevoz putnika i robe, uklanjanje uskih grla i bolju frekventnost. Pored navedenog unaprijediće se elektroprenosni sistemi, a samim tim i obezbijediti bolja snabdjevenost energentima.

Kako je ovo poglavlje usko povezano sa poglavljem 14 – Saobraćajna politika i 15 – Energetika, napredak u njima će istovremeno značiti i napredak u 21. poglavlju. Najveći značaj trans-evropskih mreža ogleda se u mogućnosti da se značajni infrastrukturni projekti realizuju uz finansijsku podršku EU.

nazad na vrh

Poglavlje 21 - Press

Treći sastanak Radne grupe za pregovaračko poglavlje 21 – Trans-evropske mreže

11-09-2019

Treći sastanak Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 21 – Trans-evropske mreže održan je u prostorijama Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Živković: Strategija za razvoj saobraćaja ima cilj da Crnu Goru približi svijetu

25-08-2019

Pregovaračica za poglavlja 14 - Saobraćajna politika i 21 - Trans-evropske mreže Angelina Živković kazala je za Prvu televiziju da je osim autoputa Bar-Boljare predviđena i modernizacija ostalih puteva na sjeveru. Ona je dodala da je planirana i izgradnja brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja kao i rekonstrukcija aerodroma i pruge.

Pregovaračka grupa i ambasadori EU na radnom doručku: Očekujemo da EU prepozna rezultate koje ostvar…

22-03-2019

Crna Gora očekuje da Evropska unija u ovogodišnjem izvještaju prepozna napredak koji je država ostvarila na svim poljima i da se, nakon izbora za Evropski parlament, snažnije posveti integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU i njihovim reformskim procesima, poručili su predstavnici Pregovaračke grupe na sastanku sa ambasadorima država članica. Glavni pregovarač, Aleksandar Drljević, i članovi Pregovaračke grupe danas su na radnom doručku, organizovanom u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, sa ambasadorima država članica EU razgovarali o re...

Očekujem da do jula otvorimo poglavlje 8

21-01-2019

Jedna od najvažnijih obaveza koja nas očekuje u ovoj godini i na šta smo fokusirani je otvaranje poglavlja 8 Konkurencija. Naše očekivanje da ove godine otvorimo ovo poglavlje je realno i ja se nadam da će se to desiti već tokom rumunskog predsjedavanja EU, rekao je za Pobjedu glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević. Drljević je kazao da je prethodna godina bila veoma intenzivna kada su u pitanju pregovori sa EU, te da je uspostavljena nova struktura za vođenje procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju i formirana Kancelarija za evrop...

Kolegijum za pregovore sa EU: Ojačati Kancelariju za EU, smanjiti format radnih grupa

06-07-2018

Kolegijum za pregovore Crne Gore i Evropske unije razmotrio je danas na XX sjednici stanje u pregovaračkom procesu i zaključio da predstojeći izazovi u integracionom procesu iziskuju jačanje kadrovskih kapaciteta Kancelarije za evropske integracije i ustanovljavanje procedura koje će podrazumijevati nagrađivanje najodgovornijih subjekata u pregovorima na osnovu ostvarenog rezultata.

U Briselu održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionaln…

28-06-2018

U Briselu je danas održan jedanaesti sastanak Pododbora za saobraćaj, energetiku, životnu sredinu i regionalnu politiku između Crne Gore i Evropske komisije.Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima klimatskih promjena, životne sredine, energetike, regionalne politike i saobraćaja. Predstavnici crnogorskih institucija su predstavili ostvarene rezultate, tekuće aktivnosti i planirane mjere, i s kolegama iz Evropske komisije razmijenili mišljenja u vezi s budućim izazovima, najboljim i najefikasnijim rješenjima u pogledu sprovođenja...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe u poglavlju 21 – Trans-evropske mreže

14-11-2017

Na osnovu Javnog poziva koji je Ministarstvo evropskih poslova objavilo 2. novembra 2017, za predlaganje predstavnika/ce nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu pregovora u poglavlju 21 – Trans-evropske mreže, a u skladu sa članom 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list CG”, broj 7/12), Ministarstvo evropskih poslova obavještava javnost da NIJE BILO PREDLOŽENIH KANDIDATA/KANDIDATKINJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA ZA ČLANA/ICU RADNE GRUPE...

Javni poziv NVO-ima za člana Radne grupe za poglavlje 21 – Trans-evropske mreže

02-11-2017

Ministarstvo evropskih poslova poziva nevladine organizacije koje se bave temama iz oblasti Trans-evropskih mreža da dostave predlog za izbor tri predstavnika/ce u sastav radne grupe za učešće u pripremi pregovora o poglavlju 21 – Trans-evropske mreže. Javni poziv možete preuzeti ovdje.

Pejović – Bulc: EU od nezavisnost Crne Gore do danas u oblasti saobraćaja uložila preko 100 miliona …

17-02-2017

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas u Briselu s evropskom komesarkom za saobraćaj Violetom Bulc. Sagovornici su razmijenili mišljenje o napretku Crne Gore u poglavljima 14. Saobraćajna politika i 21. Trans-evropske mreže, kao i o značaju agende povezivanja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa za Crnu Goru i Region.

Bulc: Crna Gora da nastavi da bude faktor stabilnosti regiona

05-09-2016

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti saobraćaja, pri čemu treba da radi na regulatornim unaprijeđenjima kako bi nastavila da bude faktor stabilnosti regiona zapadnog Balkana, ocijenila je komesar Evropske unije za saobraćaj, Violeta Bulc. Ona je, nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, kazala da je ostvaren dobar progres do sada i čestitala Crnoj Gori na svim koracima koje je odradila u cilju pridruživanja EU.

Koristi od 21. poglavlja građani Crne Gore će u punoj mjeri osjetiti danom pristupanja EU

11-09-2015

Poglavlje Trans-evropske mreže ima za cilj postizanje bolje međupovezanosti i interoperabilnosti saobraćajnih i energetskih sistema u okviru EU s mogućnošću uključivanja trećih zemalja. Primjenom pravne tekovine iz ovog poglavlja, EU obezbjeđuje finansijsku pomoć iz kohezionih i strukturnih fondova EU, u svrhu izgradnje i unaprjeđenja trans-evropskih saobraćajnih i energetskih mreža. Zbog svojih praktičnih vrijednosti i direktnih koristi za građane, oblasti saobraćaja i energetike zauzimaju važno mjesto u politikama EU, a ovo poglavlje o...

Krajem avgusta lista glavnih saobraćajnica Zapadnog Balkana

03-08-2015

Na bečkom samitu ,,Zapadnobalkanske šestorke“ sa zvaničnicima EU, koji bi trebalo da se održi krajem avgusta, predviđeno je konačno utvrđivanje glavne saobraćajne mreže regiona Zapadnog Balkana, a razmatraće se i konkretni infrastrukturni projekti na utvrđenim koridorima. Potvrđivanje auto-puta Bar-Boljare, i u dijalogu sa EU, kao ključnog koridora za Crnu Goru, dodatno nas utemeljuje u neophodnost investiranja u ovakve projekte, koji su od suštinskog i kapitalnog značaja, a koji predstavljaju interes svih građanakazao je u ...

Pejović: Poglavlje 21 je šansa da stvorimo viziju kako povezati Crnu Goru sa ostatkom Evrope

08-07-2015

Pregovaračko poglavlje 21 - Trans-evropske mreže predstavlja šansu za obezbjeđivanje dodatnih sredstava iz evropskih fondova za unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture i stvaranje vizije o povezivanju Crne Gore sa ostatkom kontinenta, saopštio je glavni pregovarač, Aleksandar Andrija Pejović. „Predstoji nam rad na definisanju prioriteta i dobroj administrativnoj pripremi. Ovo poglavlje nije obaveza, već šansa da dođemo do sredstava EU, ali i da stvorimo viziju kako povezati Crnu Goru sa ostatkom kontinenta“, r...

Javna debata o 21. pregovaračkom poglavlju Trans-evropske mreže

07-07-2015

Kancelarija glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori, Britanskom ambasadom Podgorica i Britanskim savjetom u Crnoj Gori, organizuje javnu debatu o 21. pregovaračkom poglavlju Trans-evropske mreže. Na skupu će govoriti državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Andre Lis, zamjenik Britanskog ambasadora u Crnoj Gori Lindon Rednidž i pregov...

Pejović: Otvaranje poglavlja 9 i 21 dokaz da se uloženi rad i trud vrjednuju i nagrađuju

23-06-2015

Otvaranje poglavlja 9 i 21, koja se odnose na finansijske usluge i trans-evropske mreže, pokazuje da se uloženi rad i trud vrjednuju i nagrađuju, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović. „Samim tim, to je motiv više crnogorskim institucijama za nove uspjehe“, rekao je Pejović u intervjuu agenciji Mina-business, nakon što je Crna Gora u ponedjeljak u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovaračkom procesu. On je kazao da će potpuno usklađivanje s propisima EU u oblasti f...