Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene

Poglavlje 27. Životna sredina i klimatske promjene

Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjena zvanično je otvoreno 10. decembra 2018. godine na Međuvladinoj konferenciji u Briselu.

Politika zaštite životne sredine zasniva se na preventivnom djelovanju, suzbijanju štete, zajedničkoj odgovornosti i integrisanju zaštite životne sredine u ostale politike EU s ciljem očuvanja biološke ravnoteže.

Crna Gora, kao prva ekološka država definisana Ustavom, u potpunosti je posvećena visokom nivou zaštite životne sredine i očuvanju svoje bogate biološke raznolikosti. Samim tim, pregovore za pristupanje Crna Gora vidi kao dobru priliku za unapređenje zaštite životne sredine kao neophodnog preduslova za sprovođenje principa i standarda održivog razvoja.

Podoblasti u okviru ovog poglavlja

Pravna tekovina obuhvata horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, klimatske promjene, upravljanje otpadom, upravljanje vodama, zaštitu prirode, industrijsko zagađivanje, hemikalije, buku i civilnu zaštitu. Ciljevi zaštite životne sredine su zaštita očuvanja zdravlja i života ljudi, kvaliteta ekosistema, zaštita biljnih i životinjskih vrsta i kulturnih dobara čiji je tvorac čovjek, očuvanje ravnoteže i ekološke stabilnosti prirode, racionalno i adekvatno korišćenje prirodnih resursa.

S ciljem ublažavanja negativnog uticaja ljudskog faktora od eksploatacije prirodnih resursa, načelno opredjeljenje je usmjereno na održavanje kvantitativnog nivoa prirodnih bogatstava. To je posljedica saznanja da svaka eksploatacija prirodnih resursa može dovesti do poremećaja ekološke ravnoteže, jer su prirodna bogatstva kvantitativno ograničena i mogu apsorbovati zagađenja i neutralisati štetna dejstva samo do izvjesnog nivoa. S tim u vezi, globalna ekološka ravnoteža svakim danom postaje sve aktuelnija, što nameće potrebu primjene odgovarajućih instrumenata koji deluju u okvirima tržišta.

Razvoj ove politike nema samo element zaštite životne sredine, već i sadržaj veze i balansa koji je potrebno primijeniti između razvoja, kreiranja i zaokruživanja zajedničkog jedinstvenog tržišta i efekta koji bi pojačani industrijski razvoj i slobodna konkurencija, i želja za napretkom, mogla imati po životnu sredinu. Predviđa se da u pripremi i sprovođenju aktivnosti u oblasti životne sredine Unija dobija obavezu da uzima u obzir raspoloživa naučna i tehnička saznanja, što podrazumijeva stanje životne sredine u različitim regionima EU, potencijalne koristi i troškove preduzimanja mjera i odsustva preduzimanja mjera i ekonomski i društveni razvoj Unije u cjelini. Istovremeno, države članice se ne sprečavaju da održavaju i uvode mjere koje su mnogo strožije od mjera ustanovljenih na nivou Unije sve dok su one kompatibilne sa njenim ukupnim ciljevima. Takav pristup u kreiranju i sprovođenju ove politike, kao i njen obim, ali i troškovi usklađivanja, poseban su izazov za državu koja se priprema za članstvo.

Crna Gora nastoji da sistematski integriše pitanja životne sredine u sve ekonomske sektore i procese donošenja odluka, kao i da posebnu pažnju posveti ulaganju u čiste izvore energije, efikasno sprečavanje i kontrolu zagađenja, minimizaciju otpada i ekoloških rizika, i integraciju ekološki održive prakse u ključnim privrednim aktivnostima u cilju promjene neodrživih obrazaca potrošnje i proizvodnje, s naročitim naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena.

Troškovi i dobiti

Dostizanje standarda kvaliteta životne sredine podrazumijeva značajne infrastrukturne investicije (postrojenja za snabdijevanje vodom za piće, mreža postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda, mreža postrojenja za upravljanje komunalnim otpadom i opasnim otpadom itd.) i investicije u prilagođavanje i unapređenje industrijskih tehnika i tehnologija. Takođe, proces zahtijeva i ulaganje u administrativne kapacitete na nacionalnom i lokalnom nivou i pravosudne kapacitete koji treba da sprovode i prate primjenu tih propisa.

Međutim, finansijski izazovi koji dolaze iz sektora životne sredine zbog značajnih troškova, omogućavaju bolje standarde uslova života i očuvanje biodiverziteta, čije vrijednosti najčešće i ne možemo kvantifikovati. Istovremeno, oni mogu predstavljati dobit za druge sektore privrede i smanjenje troškova za druge oblasti politika.

Primjera radi, unapređenje kvaliteta vazduha mjerama ograničenja emisija iz fabrika i obaveznih standarda kvaliteta benzina, rezultiraće manjim troškovima liječenja respiratornih oboljenja i manjim brojem preranih smrtnih slučajeva. Istovremeno, to će značiti i manje štete po šume, poljoprivredno zemljište i sl.

Dodajmo tome činjenicu da kada neko danas planira politiku ekonomskog razvoja on planira i životnu sredinu, jer je koncept ekonomskog i tehnološkog razvoja i upravljanja onoliko realan koliko u sebe ugrađuje aspekt životne sredine. Drugim riječima, radi se o ulaganjima u podizanje standarda kvaliteta života i konkurentnost, a ne o troškovima.

nazad na vrh

Poglavlje 27 - Press

Radulović: U narednim mjesecima posao će biti inteziviran, EU integracije politički proces

02-09-2019

Glavni pregovarač za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu, Saša Radulović, kazao je za Prvu televiziju da će u narednim mjesecima posao biti intenziviran. On očekuje da će početkom naredne godine biti usvojena dva važna zakona o upravljanju otpadom i o zaštiti negativnih uticaja od klimatskih promena.

Radulović: Najveći izazov za zatvaranje poglavlja 27 u ovom momentu su finansijski

05-08-2019

Najveći izazovi za zatvaranje poglavlja 27 u ovom momentu su finansijski, kazao je pregovarač sa Evropskom unijom za to poglavlje Saša Radulović. U primjeni zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, prema njegovim riječima, izostaje kaznena politika, što će biti fokus u narednom periodu. U Vladi očekuju da će zajedno sa evropskim partnerima naći održivo rješenje za ulcinjsku Solanu.

Drljević u Skupštini: Država pokazala posvećenost pregovorima

26-07-2019

Crna Gora je kontinuirano ispunjavala svoje obaveze iz pregovaračkog procesa i sada, nakon konsolidovanja snaga unutar evropskih institucija, očekuje od država članica da donesu odluku o otvaranju preostalog poglavlja u pregovorima između Crne Gore i Evropske unije, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević. Drljević je poslanicima Skupštine Crne Gore predstavio deseti polugodišnji Izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period jul-decembar 2018.

Trinaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore

06-06-2019

U Podgorici će se u petak, 7. juna, održati trinaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore. Sastanak će otvoriti kopredsjedavajući Odbora sa crnogorske i EU strane, Pavle D. Radovanović i Lidija Pavić-Rogošić, kao i zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

Trinaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore

06-06-2019

U Podgorici će se u petak, 7. juna, održati trinaesti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore. Sastanak će otvoriti kopredsjedavajući Odbora sa crnogorske i EU strane, Pavle D. Radovanović i Lidija Pavić-Rogošić, kao i zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

Saopštenje za javnost

23-03-2019

Danas se u Petrovcu, u hotelu Palas, održava radionica na temu implementacije Direktive o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu (SEA) i Direktive o procjeni uticaja na životnu sredinu (EIA) u Crnoj Gori. Cilj radionice je upoznavanje sa zahtjevima Evropske unije u pogledu implementacije SEA i EIA direktiva, iskustvom u primjeni navedenih direktiva u Sloveniji, modelima saradnje na lokalnom i nacionalnom nivou, kao i definisanju planova i preporuka za implementaciju navedenih direktiva u narednom periodu. ...

Sastanak ZKO u Briselu: EK nastavlja da prati napredak države u ključnim oblastima

18-12-2018

Crna Gora je posvećena ispunjavanju svih preduslova za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, saopšteno je na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore i poručeno da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak države u ključnim oblastima. Sastankom ZKO, koji je danas održan u Briselu, predsjedavali su Lidija Pavić-Rogošić i Pavle D. Radovanović. Delegaciju Crne Gore činili su predstavnici Privredne komore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Unije poslodavaca, nevladin...

U Briselu otvoreno poglavlje 27: Veliki uspjeh za Crnu Goru

10-12-2018

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene. Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja još jedan uspjeh za Crnu Goru i priznanje crnogorskim institucijama za intenzivan rad na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa propisima EU i izgradnji potrebnih administrativnih kapaciteta.

Crna Gora u ponedjeljak otvara poglavlje 27- Životna sredina

07-12-2018

Crna Gora će u ponedjeljak, 10. decembra, na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, otvoriti pregovore u poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

EK da prepozna i vrednuje rezultate Crne Gore

17-10-2018

Crna Gora je odlučna da nastavi sa dobrim rezultatima u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i očekujemo da će Evropska komisija i države članice prepoznati i vrednovati postignuti napredak, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sastanku s ambasadorom Irske Petom Kelijem.

Održan radni ručak sa ambasadorima država članica EU

17-10-2018

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i glavni pregovarač Aleksandar Drljević danas su, na radnom ručku sa ambasadorima država članica EU akreditovanim u Crnoj Gori, razgovarali o ostvarenim rezultatima u procesu pristupanja EU i predstavili dalje aktivnosti u ovoj godini. Radni ručak s ambasadorima je organizovan u okviru projekta koji sprovode Kancelarija za evropske integracije i Fondacija Konrad Adenauer, a koji ima za cilj informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji. ...

Beograd: Crna Gora napreduje u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja

16-10-2018

Crna Gora bilježi kontinuirani napredak u vladavini prava i spremna je za otvaranje 27. poglavlja do kraja godine, saopštili su članovi crnogorskog pregovaračkog tima na sastanku sa nerezidentnim ambasadorima država članica EU. Sastanak sa ambasadorima Belgije, Danske, Finske, Holandije, kao i zamjenicima ambasadora Španije i Švedske, održan je danas u Beogradu. Crnogorsku delegaciju je predvodio glavni pregovarač Aleksandar Drljević, a učestvovali su članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković, šefica Radne grup...

Crna Gora posvećena ispunjavanju Milenijumskih razvojnih ciljeva

13-09-2018

Nacionalni ciljevi i pravci prate Milenijumske razvojne ciljeve i Crna Gora je uložila značajne napore i postigla vidljive rezultate u njihovom ostvarenju, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na subregionalnoj konferenciji o promociji i napretku u sprovođenju Agende 2030.

Crna Gora spremno dočekuje otvaranje poglavlja 27

01-09-2018

Crna Gora je ispunila svoje obaveze i spremno dočekuje otvaranje poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, koje se očekuje do kraja godine, saopštio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević. On je podsjetio da je u februaru predata pregovaračka pozicija.

Napredak u poglavljima 23 i 24 od ključne važnosti za dinamiku pregovora

19-07-2018

Prioritet crnogorske administracije ostaje ispunjavanje obaveza iz poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost, kako bi se održala dobra dinamika procesa pregovaranja i doprinijelo daljem razvoju svih segmenata crnogorskog društva, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Aleksandar Drljević na sastanku sa članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA).Glavni pregovarač je naglasio da će Crna Gora intenzivirati rad na sprovođenju preuzetih obaveza u oblasti vladavine pra...