Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 28. Zaštita potrošača i zdravlja

Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja zvanično je otvoreno 16. decembra 2014. godine.

Zaštita ekonomskih interesa potrošača, informisanje i edukacija potrošača o njihovim pravima čine osnov politike zaštite potrošača u Evropskoj uniji. Ovo je područje javnog interesa i u funkciji je osiguranja kvaliteta života svih građana. Evropska Strategija politike zaštite potroša 2007-2013, utvrđuje zdravstvene i bezbjednosne standarde za pojedine proizvode, reguliše zaštitu od protivzakonite trgovine, uspostavlja plan informisanja potrošača o njihovim pravima.

Zaštita zdravlja odnosi se na usklađivanje pristupa politici javnog zdravlja među državama članicama Evropske unije. Iako je na svakoj pojedinoj državi članici primarna odgovornost za zdravstvenu brigu, brojna pitanja javnog zdravstva zajednički su uređena. Zajednička politika ostvaruje se kroz unapređenje zdravlja i nadzor nad ostvarivanjem ciljeva zdravstvene politike, kroz borbu protiv zaraznih bolesti, rijetkih bolesti i raka, sprečavanje zavisnosti i nezgoda, kao i bolesti povezanih sa zagađenjem okoline, a takođe i sposobnost brzog i usklađenog djelovanja u slučajevima opasnosti po zdravlje.

PREDNOSTI ZA CRNU GORU

Sigurniji potrošač

Primjenom evropskih standarda zaštite potrošača će se omogućiti da crnogorski potrošači uživaju jednaka prava, kao i evropski potrošači. To znači veći stepen sigurnosti proizvoda na tržištu, a time i bolju zaštitu zdravlja potrošača, zaštitu prava potrošača pri kupovini proizvoda i usluga na tržištu kao i opšte povećanje kvaliteta života. Time potrošač postaje regulator razvoja privrede i na taj način direktno utiče na poslovnu politiku privrednika, podstiče konkurentnost i stvara podsticajno okruženje na tržištu.

Crna Gora je svjesna da će primjena evropskih standarda u okviru zaštite potrošača i zdravlja obezbijediti veće povjerenje potrošača, ojačati njihovu ulogu u tržišnoj areni i osigurati veću brigu za njihove interese u stvaranju budućih politika. Stoga je posvećena usklađivanju nacionalne politike i zakonodavnog okvira s evropskim, kako bi što prije obezbijedila neophodne uslove za uvođenje i primjenu evropskih standarda uključujući, kada se za to steknu uslovi, i pristup Mreži evropskih potrošačkih centara, tzv. ECC-net, koja povezuje centre u svim državama članicama kako bi se obezbijedila adekvatna informisanost potrošača o njihovim pravima prilikom kupovine.

Opširnije...

Poglavlje 28 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u januaru 2013. Pregovaračica za ovo poglavlje je Danijela Stolica, generalna direktorica za poljoprivredu i ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, šefica radne grupe je Rada Marković, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove. Sekretarka radne grupe je Anđela Šćepanović iz MEP.

Radnu grupu čini 42 člana (30 iz državnih institucija i 12 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 28 - Press

  • 1
  • 2
Prev Next

U Podgorici obilježen Svjetski dan zaštite potrošača

15-03-2016

U Podgorici obilježen Svjetski dan zaštite potrošača

U Podgorici je danas, povodom obilježavanja 15. marta – Svjetskog dana zaštite potrošača, u tržnom centru Mall of Montenegro, organizovan Info dan posvećen zaštiti potrošačkih prava. Događaj su realizovali Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvo ekonomije, Uprava za inspekcijske poslove, Veterinarska uprava i potrošačka organizacija CEZAP.

Pregovori o Poglavlju 28 kreću se dobrim tempom

20-11-2015

Pregovori o Poglavlju 28 kreću se dobrim tempom

Na današnjoj Javnoj debati o ‪28. pregovaračkom poglavlju - Zaštita potrošača i zdravlja zaključeno je da se pregovori kreću dobrim tempom i da građani ‪Crne Gore već osjećaju benefite usvajanja standarda iz ove, za njih vrlo značajne oblasti.

Pake: IPA postiže najbolje rezultate kada je uključen u lokalnu agendu razvoja i spojen sa crnogorsk…

14-09-2015

Pake: IPA postiže najbolje rezultate kada je uključen u lokalnu agendu razvoja i spojen sa crnogorskim sredstvima

Izgradnja, opremanje i namještanje Zavoda za transfuziju krvi i obuka za zaposlene u tom objektu predstavljaju jedan značajan korak koji će obilježiti dalji razvoj zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, kazao je direktor za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Žan-Erik Pake.

EU pružila finansijsku i tehničku podršku sektorskoj modernizaciji sistema za transfuziju krvi

11-09-2015

EU pružila finansijsku i tehničku podršku sektorskoj modernizaciji sistema za transfuziju krvi

Crna Gora je započela sektorsku modernizaciju sistema za transfuziju krvi, što predstavlja jedan od zahtjeva procesa pristupanja Evropskoj uniji u oblasti javnog zdravlja i zaštite potrošača (poglavlje 28).

Ministarstvo zdravlja ima dobru saradnju sa Evropskim centrom za kontrolu zaraznih bolesti

29-07-2015

Ministarstvo zdravlja ima dobru saradnju sa Evropskim centrom za kontrolu zaraznih bolesti

Ministar zdravlja, prof. dr Budimir Šegrt, sa saradnicima primio je danas direktorku Evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti (ECDC) dr Marit Koki. Ministarstvo zdravlja, u okviru pregovora sa Evropskom komisijom za poglavlje 28, kako je kazao ministar Šegrt, ima dobru saradnju sa ECDC, koji ispred Evropske komisije vodi pregovore oko nadzora nad zaraznim bolestima.

Rastoder: Potrebna djelotvorna politika zaštite potrošača

18-02-2015

Jedinstveno tržište Evropske unije kao jedno od najvećih maloprodajnih tržišta na svijetu omogućuje građanima i preduzetnicima slobodnu trgovinu izvan granica njihovih država i obezbjeđuje potrošačima kvalitetnu i bogatu ponudu za vrijednost njihovog novca. U tom kontekstu, ključna uloga politike zaštite potrošača EU je, zapravo, podrška i smjernice potrošačima kako da iskoriste te mogućnosti, kako da budu zaštićeni od eventualnih prevara, opasnih proizvoda, nepoštene poslovne prakse, itd. i kako da aktivno djeluju u okviru jedinstvenog tržišta...

Crna Gora otvorila još četiri poglavlja

16-12-2014

Crna Gora otvorila još četiri poglavlja

Crna Gora nastavlja da ostvaruje dinamičan napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), što je preporučuje za otvaranje četiri nova pregovaračka poglavlja, odlučeno je na petom sastanku Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije, koja je održana danas u Briselu.  Na sastanku, kojim su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić i državni sekretar za evropska pitanja Italije Sandro Goci, otvoreni su pregovori u poglavljima 18 – Statistika, 28 – Za...