Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 29. Carinska unija

Poglavlje 29 – Carinska unija zvanično je otvoreno 16. decembra 2014. godine.

Od svog osnivanja 1. jula 1968. godine, Carinska unija predstavlja jedan od kamena temeljaca evropskih integracija i ključnu komponentu dobrog funkcionisanja unutrašnjeg evropskog tržišta. Carinska unija predstavlja jedinstveno carinsko područje 28 zemalja članica Evropske unije u kojem se ukupna unutrašnja trgovina i promet robom između zemalja članica odvija bez carinskih formalnosti, odnosno bez carinskog nadzora nad robom, i bez naplate carinskih davanja.

U pogledu trgovinskih odnosa s trećim zemljama, važi princip da sva roba koja ulazi na ovo područje podliježe jedinstvenim pravilima kontrole i naplate propisanih carina. Propisane carine zasnivaju se na zajedničkoj carinskoj tarifi i zajedničkom i usklađenom carinskom zakonodavstvu za primjenu te tarife, što određuje vanjsku politiku prema trećim državama.

Evropska unija utvrđuje visinu svojih uvoznih carina na osnovu međunarodnih sporazuma, uglavnom onih koji su zaključeni u okviru Savjeta za carinsku saradnju i Svjetske trgovinske organizacije. Sa određenim zemljama, kao na primjer članicama Evropskog ekonomskog prostora-Islandom, Norveškom, Lihtenštajnom, Evropska unija ima sklopljene sporazume koji omogućavaju bescarinski pristup određenim proizvodima ili uvoz tih proizvoda po sniženoj cijeni.

Nacionalne carinske službe država članica EU zadužene su za svakodnevno operativno sprovođenje carinske politike Evropske unije. One prikupljaju carinske takse, akcize i porez na dodatu vrijednost na uvezene proizvode iz trećih zemalja, te brinu o poštovanju uvoznih kvota i drugih ograničenja. Carinske takse čine jedan od izvora prihoda budžeta EU, na način da države članice zadržavaju u svom budžetu 25% prihoda od naplate carinskih taksi, a ostalih 75% se uplaćuje u budžet EU.

Opširnije...

Poglavlje 29 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u aprilu 2013. Pregovaračica za ovo poglavlje je Nina Vujošević, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, šef radne grupe je Vladan Joković, direktor Uprave za carine. Kontakt osoba za radnu grupu je Miloš Vujović iz Kancelarije za evropske integracije.

Radnu grupu čini 23 člana (20 iz državnih institucija i 3 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 29 - Press

Pododbor za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima: Raditi n…

23-10-2018

Napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblastima trgovine, industrije, carine i poreza doprinijeće povećanju broja otvorenih i zatvorenih poglavlja u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku Pododbora u čijoj su nadležnosti te pregovaračke oblasti. Predstavnici crnogorskih institucija su na jedanaestom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima predstavnicima Evropske komisije predstavili napredak ostvaren u pregovaračkim poglavljima koja su u nadležnosti ovog Pododbora: poglavlju 1 ...

Jedanaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama …

22-10-2018

U Podgorici će se u utorak, 23. oktobra održati jedanaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima. Sastanak će otvoriti zamjenik glavnog pregovarača za poglavlja pravne tekovine EU Marko Mrdak, generalni direktor za industriju i transformaciju u Ministarstvu ekonomije Goran Nikolić i zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus-Žimeno. Na sastanku će predstavnici crnogorskih institucija predstaviti napred...

Kupovaćemo kvalitetnije proizvode iz država članica EU po znatno nižim cijenama

12-02-2016

U Podgorici je danas, u organizaciji Kancelarije glavnog pregovarača, Delegacije EU u Crnoj Gori, Britanske ambasada Podgorica i Britanskog savjeta u Crnoj Gori, održana javna debata o 29. pregovaračkom poglavlju Carinska unija.

Uprava carina biće ravnopravan partner carinskim službama država članica EU

16-10-2015

Direktor Uprave carina, Vladan Joković čestitao je svim carinskim službenicima Dan carinske službe. Tim povodom uručene su plakete najuspješnijim službenicima za postignute rezultate u radu.

Uprava carina doprinosi ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU

14-09-2015

Aktivnosti koje sprovodi Uprava Carina od značaja su za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz više pregovaračkih poglavlja i doprinose ukupnom napretku Crne Gore u procesu pristupanja EU, ocijenjeno je tokom sastanka državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića i direktora Uprave carina Vladana Jokovića.

Žugić u Briselu: Pozdravljen napredak u ispunjavanju obaveza iz evropske agende

24-06-2015

Crna Gora, uz značajnu ekspertsku, tehničku i finasijsku pomoć evropskih partnera, ostvaruje dobru dinamiku u ispunjavanju obaveza iz evropske agende iz nadležnosti Ministarstva finansija, zaključeno je u razgovorima ministra finansija dr Radoja Žugića sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) u Briselu.

Predstoji usklađivanje nacionalnog zakonodavstava s EU propisima i jačanje administrativnih kapacite…

18-02-2015

Carinska unija je ekonomski prostor u kojem se države članice sporazumom obavezuju da će ukinuti međusobne carine ili takse sličnog učinka, te kvantitativna ograničenja, a prema trećim zemljama primijeniti zajedničku carinsku tarifu. Carinska unija je bila glavno ekonomsko uporište Ugovora o osnivanju Evropske ekonomske zajednice iz 1957. godine, koji je već tada težio stvaranju zajedničkog tržišta i ostvarivanju četiri slobode - slobode kretanja ljudi, kapitala, roba i usluga. Uspostavljena je 1. IV 1968. Osnovni ciljevi Carinsk...

Crna Gora otvorila još četiri poglavlja

16-12-2014

Crna Gora nastavlja da ostvaruje dinamičan napredak u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), što je preporučuje za otvaranje četiri nova pregovaračka poglavlja, odlučeno je na petom sastanku Međuvladine konferencije između Crne Gore i Evropske unije, koja je održana danas u Briselu.  Na sastanku, kojim su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić i državni sekretar za evropska pitanja Italije Sandro Goci, otvoreni su pregovori u poglavljima 18 – Statistika, 28 – Za...