Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 4. Sloboda kretanja kapitala

Poglavlje 4 – Sloboda kretanja kapitala zvanično je otvoreno 24. juna 2014. godine.

Sloboda kretanja kapitala predstavlja jednu od četiri slobode na kojima se temelji unutrašnje tržište Evropske unije. Unutrašnje tržiše EU je jedinstveno carinsko područje bez unutrašnjih granica u kojem je, pored ostalog, osigurano slobodno kretanje kapitala.

Slobodno kretanje kapitala omogućava protok sredstava unutar Evropske unije, olakšava prekograničnu trgovinu, doprinosi mobilnosti radnika, olakšava prikupljanje kapitala potrebnog za započinjanje poslovanja i rast privrednih subjekata, kao i funkcionisanje integrisanog, otvorenog i efikasnog unutrašnjeg tržišta, što je od interesa za sve građane Evropske unije.

Ovo pregovaračko poglavlje propisuje pravila slobodnog kretanja kapitala među državama članicama Unije. Ona obuhvataju zabranu svih restrikcija u kretanjima kapitala i plaćanjima, kako unutar država članica Evropske unije, tako i između država članica i trećih država. Pritom, postoje određeni izuzeci koji su, prvenstveno, vezani za poreze, sprečavanje pranja novca, finansiranje terorizma i sl. Ovo poglavlje pravne tekovine sadrži i pravila za prekogranična ulaganja u sektor finansijskih usluga i prava vlasništva nad nekretninama izvan nacionalnih okvira, a unutar Evropske unije.

Opširnije...

Poglavlje 4 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u decembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Nikola Fabris, viceguverner Centralne banke Crne Gore, šefica radne grupe je Marijana Mitrović-Mijatović, direktorica Sektora za istraživanje i statistiku u Centralnoj banci Crne Gore. Sekretarka radne grupe je Milena Uskoković iz MEP.

Radnu grupu čine 33 člana (29 iz državnih institucija i 4 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 4 - Press

Pozitivna mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija i izvještajima o pregovaračkim poglavljima

10-07-2015

Pozitivna mišljenja o nacrtima pregovaračkih pozicija i izvještajima o pregovaračkim poglavljima

Na danas održanoj sjednici Odbora za evropske integracije, jednoglasno su data pozitivna mišljenja o nacrtima pregovаrаčkih pozicija Crne Gore zа Međuvlаdinu konferenciju o pristupаnju Crne Gore Evropskoj uniji zа poglаvlja 15 – Energetikа i 19 – Socijalna politika i zapošljavanje. Zajedno sa pregovaračima za data poglavlja, nacrte pozicija predstavio je ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Mitrović-Mijatović: Jačanjem integracija padaju kamate

01-06-2015

Mitrović-Mijatović: Jačanjem integracija padaju kamate

Snaženjem integracija, otvaranjem novih platnih institucija i jačanjem konkurencije padaće kamate i cijene plaćanja i prema inostranstvu kazala je u intervjuu za Pobjedu šefica Radne grupe za pregovaračko poglavlje IV (slobodno kretanje kapitala) i direktorica Sektora za finansijsku stabilnost, istraživanja i statistiku Centralne banke Marijana Mitrović-Mijatović. Kretanje kapitala u Crnoj Gori je potpuno slobodno. Zakonom o tekućim i kapitalnim transakcijama definisano je da nema ograničenja kod priliva, niti kod odliva kapitala po svi...