Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 6. Privredno pravo

Poglavlje 6 – Privredno pravo zvanično je otvoreno 18. decembra 2013. godine.

Poglavlje o privrednim društvima odnosi se na osnivanje i poslovanje privrednih društava u državama članicama Evropske unije. Ovo poglavlje obuhvata dva dijela: pravo privrednih društava u užem smislu i računovodstvo i reviziju.

Pravo privrednih društava u užem smislu odnosi se na pravila o osnivanju, registraciju, domaće i prekogranično spajanje i podjelu privrednih društava. Oblast računovodstva i revizije uključuje uspostavljanje sistema provjere kvaliteta rada revizorske struke i djelotvornog sistema javnog nadzora, kao i sistema javnog objavljivanja godišnjih finansijskih izvještaja.

Cilj usklađivanja crnogorskog prava privrednih društava s evropskim zakonodavstvom i novim tendencijama na ovom području je stvaranje uslova koji će svim domaćim poslovnim subjektima omogućiti da postanu relevantan i ravnopravan učesnik savremenog privrednog svijeta. Osim toga, usklađivanjem zakonodavstva ujedno se pokušava izbjeći pravna nesigurnost koja može predstavljati dodatnu prepreku poslovanju i investicijama.

Opširnije...

Poglavlje 6 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u avgustu/septembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Vladimir Savković, docent dr na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, šef radne je grupe Goran Nikolić, savjetnik u Ministarstvu ekonomije. Sekretarka radne grupe je Tatjana Tomić iz MEP.

Radnu grupu čini 27 članova (17 iz državnih institucija i 10 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 6 - Press

Usvojena pozitivna mišljenja o Izvještajima o pregovaračkim poglavljima 6, 7 i 32

28-07-2015

Usvojena pozitivna mišljenja o Izvještajima o pregovaračkim poglavljima 6, 7 i 32

Članovi Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore jednoglasno su danas usvojili pozitivna mišljenja o Izvještaju o pregovaračkom poglavlju 6 – Privredno pravo, Izvještaju o pregovaračkom poglavlju 7 – Pravo intelektualne svojine i Izvještaju o pregovaračkom poglavlju 32 – Finansijski nadzor.