Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 8. Konkurencija

Pravila tržišne konkurencije predstavljaju osnov na kom je formirana tržišna privreda jedne zemlje. Poznato je da u procesu pristupanja EU politika zaštite konkurencije zauzima jedno od najznačajnijih mjesta jer njeno efikasno sprovođenje doprinosi unaprjeđenju ekonomije, razvoju i rastu broja privrednih društava, unapređenju ulaganja u istraživanje i razvoj novih proizvoda, privlačenju novih investicija, povećanje proizvodnje i izvoza. S ciljem stvaranja uslova za povećanje konkurentnosti naše privrede i razvoja otvorenog tržišta, Crna Gora je preduzela gotovo sve neophodne mjere u cilju uvođenja modernog zakonodavstva iz oblasti zaštite konkurencije, kroz efikasnu implementaciju propisa u skladu s EU sistemom.

Usklađivanje propisa o zaštiti konkurencije s praksom evropskih sudova i Evropske komisije obezbjeđuje pravnu sigurnost za sve učesnike na tržištu i sigurnost planiranja dugoročnog poslovanja u Crnoj Gori, sa znanjem da je njihov kapital zaštićen od zabranjenog uticaja dominantnih učesnika na tržištu, privrednih kartela ili nedozvoljenog spajanja privrednih društava, s ciljem kontrolisanja ili istiskivanja drugih učesnika s tržišta.

Crna Gora očekuje da će članstvom u EU u velikoj mjeri obezbijediti bolje funkcionisanje i stabilnost državnih institucija i omogućiti ravnomjeran razvoj. Istovremeno, članstvo u EU obezbjeđuje ekonomski i pravni ambijent povoljan za ulaganje i sigurnost investicija, te stoga i rast društvenog proizvoda uz smanjenje stope nezaposlenosti. Članstvo u EU istovremeno podrazumijeva i određene obaveze koje je Crna Gora spremna da ispuni na kontinuiranoj osnovi prema svojim evropskim partnerima.

Opširnije...

Poglavlje 8 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u septembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Igor Noveljić, generalni sekretar Ministarstva ekonomije. Sekretar radne grupe je Marko Mrdak iz MEP. Radnu grupu čini 26 članova (14 iz državnih institucija i 12 iz civilnog sektora).

Države članice Evropske unije usaglasile su zajednička pravila koja svim učesnicima omogućuju ravnopravan položaj u tržišnoj utakmici. Pravna tekovina EU koja se odnosi na konkurenciju obuhvata politiku zaštite konkurencije i kontrolu državne pomoći. To podrazumijeva pravila i procedure za suzbijanje povreda pravila ponašanja učesnika na tržištu (restriktivne sporazume između preduzeća, zloupotrebu dominantnog položaja i praćenje koncentracije učesnika na tržištu), kao i dodjelu nedozvoljene državne pomoći koja za rezultat ima stavljanje određenih učesnika u povoljniji položaj.

Opširnije...

Poglavlje 8 - Press

Javni poziv NVO-ima za člana/icu Radne grupe za poglavlje 8 – Konkurencija

13-10-2017

Ministarstvo evropskih poslova poziva nevladine organizacije koje se bave temama iz oblasti konkurencije, da dostave predlog za izbor tri predstavnika/ce za učešće u Radnoj grupi za pripremu pregovora o poglavlju 8 – Konkurencija. Poziv možete preuzeti ovdje.

Kolegijum za pregovore sa EU: Uspjeh u pregovorima – konstanta crnogorskog puta prema EU

21-07-2016

Kolegijum za pregovore sa EU: Uspjeh u pregovorima – konstanta crnogorskog puta prema EU

Kolegijum za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović, razmatrao je na četrnaestoj, redovnoj sjednici, održanoj u četvrtak, 21. jula 2016. godine, dosadašnje rezultate i dinamiku sprovođenja ovogodišnjih obaveza u oblastima vladavine prava, odnosno u poglavljima 23 (Pravosuđe i temeljna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbjednost), i reformske procese u poglavljima 8 (Konkurencija) i 27 (Životna sredina) kao i ostala pitanja iz svoje nadležnosti. ...

Žugić u Briselu: Pozdravljen napredak u ispunjavanju obaveza iz evropske agende

24-06-2015

Žugić u Briselu: Pozdravljen napredak u ispunjavanju obaveza iz evropske agende

Crna Gora, uz značajnu ekspertsku, tehničku i finasijsku pomoć evropskih partnera, ostvaruje dobru dinamiku u ispunjavanju obaveza iz evropske agende iz nadležnosti Ministarstva finansija, zaključeno je u razgovorima ministra finansija dr Radoja Žugića sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF) u Briselu.