Menu
legendica
A+ A A-

U Crnoj Gori u porastu obolijevanja od karcinoma kože

Broj obolijevanja od karcinoma kože u Crnoj Gori je velik i godinama se povećava, upozorava za Radio Slobodna Evropa (RSE) direktorka Klinike za dermatovenerologiju crnogorskog Kliničkog centra, Milena Đurović.

Prema njenim riječima, učestalost obolijevanja od karcinoma kože u Crnoj Gori mnogo je veća nego što je slučaj sa drugim malignim oboljenjima.

„Iako ne postoje precizni razlozi za povećanje broja obolijevanja, gotovo sigurno je da je to rezultat pojave ozonskih rupa u omotaču, zbog kojih dolazi do nesmetanog prolaska kroz atmosferu i UV zračenja na zemlji. Generalno, brojni su štetni uticaji od prekomjernog izlaganja suncu na zdravlje a najteže neželjeno je pojava karcinoma kože“, naglašava Đurović.

Opširnije...

Podrška Crnoj Gori za vrijeme pandemije Covid 19 kroz EU fondove

3D štampač, koji je nabavljen kroz IPA fondove pomogao nam je da u doba pandemije koronavirusa sami napravimo zaštitnu opremu za medicinske radnike, koji su bili na prvoj liniji odbrane. Sve se dešavalo u trenutku kada je uvoz medicinski prizvoda bio otežan.

Rukavice maske, viziri – tokom pandemije korona virusa bili su među najtraženijim medicinskim proizvodima. Mnoge zemlje uvele su restrikcije na tu opremu, pa je nabavka bila otežana.

Opširnije...

Pomoć Evropske unije za vrijeme pandemije korona virusa

Pandemija korona virusa pokazala nam je, više nego ikad ranije, koliko je integracija u Evropsku Uniju važa, te da, iako još nije članica, Crna Gora zna da pripada evropskoj porodici i da pomoć neće izostati.

Osim novčane pomoći, zahvaljujući ranijim ulaganjima Evropske Unije u nauku i tehnologije, Crna Gora je sada bila spremnija da se suoči s pošasti kakva je pandemija.

Opširnije...

Seoski turizam u Andrijevici: Porodica Babović svila porodično gnijezdo u selu Konjuhe

U zagrljaju Komova, daleko od gradske vreve, porodica Babović svila je porodično gnijezdo u selu Konjuhe.

Mir, priroda, čist vazduh, domaća hrana – samo su neke od prednosti života na selu. U njegovim čarima već godinama uživaju i gosti porodice Babović.

Opširnije...

Niko ne želi da stavi katanac na snove

Nikšićanka Bojana Perović skoro dvije decenije bavi se izradom suvenira i gotovo deceniju sanja da otvori firmu i da njena radionica “Bojica art” oboji svijet - sada je to uspjela zahvaljujući novcu iz fonda EU.

“Ako ne gradite svoje snove, neko će vas unajmiti da mu pomognete da izgradi svoje”, poruka je motivacionog govornika, Tonija Gaskinsa.

Opširnije...

Od hobija do biznisa od kojeg živi

Radenko Jovović iz Danilovgrada ostao je bez posla poslije dvadeset godina rada, a onda odlučio da postane sam svoj gazda zahvaljujući “Progarmu grantova za samozaopšljavanje” koji se realizuje kroz 18 miliona eura vrijedan Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike.

Projekat preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore realizuje Ministarstvo rada i socijlanog staranja, a granotve Evropske unije i Vlade Crne Gore, osim Radenka dobila sju još 93 preduzetnika. Reportaža TVCG koja slijedi nagrađena je u okviru projekta EU4ME, a koji finansira Evropska unija.

Opširnije...

Predstavnik KEI učestvovao u obrazovnom programu za podršku državnih službenika u državama Zapadnog Balkana: Vrijedna razmjena znanja i doprinos razumijevanju kohezione politike EU

Evropski fond za Balkan (EFB) predstavlja zajedničku inicijativu nekoliko evropskih fondacija koje svojim djelovanjem podstiču dalje inicijative usmjerene ka jačanju demokratije, podsticanje procesa EU integracije i prepoznavanje i osnaživanje uloge država Zapadnog Balkana u ključnim izazovima EU. U okviru EFB, uspostavljen je European Fellowship Programme, obrazovni program orijentisan na podršku državnih službenika u državama Zapadnog Balkana. Osnovni cilj programa je pružanje podsticaja reformama u zemljama Zapadnog Balkana, kroz izgradnju ljudskog kapitala u okviru javne uprave i edukaciju i motivaciju državnih službenika da usvoje i kasnije primijene stečeno znanje prilikom boravka u institucijama u nekoj od država EU. Program je tradicionalno podijeljen u tri faze: uvodni seminar, praktična faza i završni dio Programa.

Opširnije...

Predstavnici nevladinih organizacija Ozon i Zeleno srce o reciklaži i zaštiti životne sredine: Svi moraju biti svjesni značaja održivog načina života

U Crnoj Gori se sa redovnom reciklažom papira krenulo još 2012. godine, s ciljem promocije i podizanja svijesti šire javnosti, preduzeća i državne administracije o konceptu društvene odgovornosti kao jednog od mehanizama za sprovođenje održivog razvoja. Akcija se iz mjeseca u mjesec povećava, kako u pogledu broja učesnika, tako i u pogledu prikupljenih količina papira koji se upućuju na obradu u Reciklažni centar.

I Kancelarija za evropske integracije priključila se ovoj akciji, a uz podršku Reciklažnog centra, zaposleni u KEI počeli su i sa prikupljanjem i sortiranjem i drugih vrsta otpada – limenki i plastike.

Za više od sedam godina trajanja akcije reciklaže papira u Crnoj Gori, i uz učešće od oko 30 institucija, međunarodnih organizacija, škola, preduzeća, prikupljeno je i na obradu u Reciklažni centar upućeno oko 20 tona papira, starih novina i kartona. Redovnu mjesečnu akciju reciklaže papira organizuje svakog poslednjeg četvrtka u mjesecu Direkcija za mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Svi zainteresovani se ovoj akciji mogu priključiti slanjem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Opširnije...

Deset godina od vizne liberalizacije - Bezvizni režim približio Crnu Goru Evropskoj uniji

Građaninu Crne Gore, koji je prije nešto više od deset godina želio da odmor provede u inostranstvu, nijesu bili dovoljni spakovani koferi, avionske karte i novac. Za odlazak u većinu zemalja Evropske unije našim državljanima bila je neophodna viza, za koju je, između ostalog, trebalo dostaviti dokaze o zaposlenju i sredstvima izdržavanja, često i dodatnu dokumentaciju. To se promijenilo u novembru 2009. godine, kada je Savjet EU odlučio da ukine vize za Crnu Goru. Od 19. decembra iste godine, otkad se naša zemlja nalazi na šengenskoj „bijeloj listi“, crnogorskim državljanima nijesu potrebne vize za putovanje u zemlje Šengena. To znači da je u periodu od 180 dana u Šengen zoni moguće boraviti maksimalno do 90 dana u kontinuitetu.

Da bi obezbijedila bezvizni režim, Crna Gora je bila obavezna da ispuni sva mjerila iz Mape puta.

Opširnije...

Evropa bez prepreka za sve njene građane - Jednake šanse za sve

Prekogranična saradnja jedan je od prioriteta Evropske unije, dok sami proces evropskih integracija predstavlja njenu najznačajniju pokretačku snagu. Cilj prekograničnih programa je promocija dobrosusjedskih odnosa, stabilnost i prosperitet regiona, te povezivanje ljudi u pograničnim područjima. Projekti, koji se realizuju u okviru ovih programa, teže smanjivanju postojećih razlika među susjednim zemljama i unapređuju sveobuhvatnu ekonomsku, kulturnu, društvenu i naučnu saradnju između lokalnih i regionalnih zajednica.

Crna Gora učestvuje u devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje, a jedan od njih sprovodimo sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se trenutno realizuju tri projekta, ukupne vrijednosti nešto više od milion eura. U ovom broju Eurokaza predstavljamo projekat POWER, čijim aktivnostima se nastoji doprinijeti stvaranju povoljnijeg okruženja za život osoba sa invaliditetom, naročito u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i podizanja svijesti.

Opširnije...