Menu
legendica
A+ A A-

Od hobija do biznisa od kojeg živi

Radenko Jovović iz Danilovgrada ostao je bez posla poslije dvadeset godina rada, a onda odlučio da postane sam svoj gazda zahvaljujući “Progarmu grantova za samozaopšljavanje” koji se realizuje kroz 18 miliona eura vrijedan Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalne politike.

Projekat preko Zavoda za zapošljavanje Crne Gore realizuje Ministarstvo rada i socijlanog staranja, a granotve Evropske unije i Vlade Crne Gore, osim Radenka dobila sju još 93 preduzetnika. Reportaža TVCG koja slijedi nagrađena je u okviru projekta EU4ME, a koji finansira Evropska unija.

Opširnije...

Predstavnik KEI učestvovao u obrazovnom programu za podršku državnih službenika u državama Zapadnog Balkana: Vrijedna razmjena znanja i doprinos razumijevanju kohezione politike EU

Evropski fond za Balkan (EFB) predstavlja zajedničku inicijativu nekoliko evropskih fondacija koje svojim djelovanjem podstiču dalje inicijative usmjerene ka jačanju demokratije, podsticanje procesa EU integracije i prepoznavanje i osnaživanje uloge država Zapadnog Balkana u ključnim izazovima EU. U okviru EFB, uspostavljen je European Fellowship Programme, obrazovni program orijentisan na podršku državnih službenika u državama Zapadnog Balkana. Osnovni cilj programa je pružanje podsticaja reformama u zemljama Zapadnog Balkana, kroz izgradnju ljudskog kapitala u okviru javne uprave i edukaciju i motivaciju državnih službenika da usvoje i kasnije primijene stečeno znanje prilikom boravka u institucijama u nekoj od država EU. Program je tradicionalno podijeljen u tri faze: uvodni seminar, praktična faza i završni dio Programa.

Opširnije...

Predstavnici nevladinih organizacija Ozon i Zeleno srce o reciklaži i zaštiti životne sredine: Svi moraju biti svjesni značaja održivog načina života

U Crnoj Gori se sa redovnom reciklažom papira krenulo još 2012. godine, s ciljem promocije i podizanja svijesti šire javnosti, preduzeća i državne administracije o konceptu društvene odgovornosti kao jednog od mehanizama za sprovođenje održivog razvoja. Akcija se iz mjeseca u mjesec povećava, kako u pogledu broja učesnika, tako i u pogledu prikupljenih količina papira koji se upućuju na obradu u Reciklažni centar.

I Kancelarija za evropske integracije priključila se ovoj akciji, a uz podršku Reciklažnog centra, zaposleni u KEI počeli su i sa prikupljanjem i sortiranjem i drugih vrsta otpada – limenki i plastike.

Za više od sedam godina trajanja akcije reciklaže papira u Crnoj Gori, i uz učešće od oko 30 institucija, međunarodnih organizacija, škola, preduzeća, prikupljeno je i na obradu u Reciklažni centar upućeno oko 20 tona papira, starih novina i kartona. Redovnu mjesečnu akciju reciklaže papira organizuje svakog poslednjeg četvrtka u mjesecu Direkcija za mediteranske poslove u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Svi zainteresovani se ovoj akciji mogu priključiti slanjem e-maila na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Opširnije...

Deset godina od vizne liberalizacije - Bezvizni režim približio Crnu Goru Evropskoj uniji

Građaninu Crne Gore, koji je prije nešto više od deset godina želio da odmor provede u inostranstvu, nijesu bili dovoljni spakovani koferi, avionske karte i novac. Za odlazak u većinu zemalja Evropske unije našim državljanima bila je neophodna viza, za koju je, između ostalog, trebalo dostaviti dokaze o zaposlenju i sredstvima izdržavanja, često i dodatnu dokumentaciju. To se promijenilo u novembru 2009. godine, kada je Savjet EU odlučio da ukine vize za Crnu Goru. Od 19. decembra iste godine, otkad se naša zemlja nalazi na šengenskoj „bijeloj listi“, crnogorskim državljanima nijesu potrebne vize za putovanje u zemlje Šengena. To znači da je u periodu od 180 dana u Šengen zoni moguće boraviti maksimalno do 90 dana u kontinuitetu.

Da bi obezbijedila bezvizni režim, Crna Gora je bila obavezna da ispuni sva mjerila iz Mape puta.

Opširnije...

Evropa bez prepreka za sve njene građane - Jednake šanse za sve

Prekogranična saradnja jedan je od prioriteta Evropske unije, dok sami proces evropskih integracija predstavlja njenu najznačajniju pokretačku snagu. Cilj prekograničnih programa je promocija dobrosusjedskih odnosa, stabilnost i prosperitet regiona, te povezivanje ljudi u pograničnim područjima. Projekti, koji se realizuju u okviru ovih programa, teže smanjivanju postojećih razlika među susjednim zemljama i unapređuju sveobuhvatnu ekonomsku, kulturnu, društvenu i naučnu saradnju između lokalnih i regionalnih zajednica.

Crna Gora učestvuje u devet programa prekogranične i transnacionalne saradnje, a jedan od njih sprovodimo sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se trenutno realizuju tri projekta, ukupne vrijednosti nešto više od milion eura. U ovom broju Eurokaza predstavljamo projekat POWER, čijim aktivnostima se nastoji doprinijeti stvaranju povoljnijeg okruženja za život osoba sa invaliditetom, naročito u oblastima obrazovanja, zapošljavanja i podizanja svijesti.

Opširnije...

Mjesečno proizvedu tonu pljevaljskog sira

Počeli smo sa četiri krave, danas imamo 15 rasnih i 80 ovaca. Od nepunih stotinu kilograma sira, koliko smo proizvodili prije pola decenije, došli smo do gotovo tone mjesečno. I to ne bilo kakvog, nego onog najboljeg – pljevaljskog – kaže Radisav Mrdak iz Kosanice. 

Domaćin jednog od najvećih porodičnih gazdinastava na sjeveru je najveći proizvođač pljevaljskog sira, koji je od 2017. zaštićeni crnogorski proizvod. Iako sire cak 1.000 kilograma, Radisav za prodaju ne brine.

Opširnije...

Obnova Kuće nobelovca: Da opet “živi” Andrić i grad pisaca

U Njegoševoj ulici u Herceg Novom od iduće godine biće stalno otvorena vrata kuće koju je sagradio i u kojoj je živio nobelovac Ivo Andrić. On se sa suprugom Milicom Babić doselio iz Beograda 1964. godine. Poslije njegove smrti, Opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika.

Ali, nijesu se opštinski oci proslavili brigom o tom zdanju, sve do prošle godine, ili tačno 50 godina otkako je Andrić posljednji put bio u Herceg Novom. Kuća je samo djelimično renovirana i otvorena za javnost, uz nekoliko sjajnih programa, izložbu “Ivo Andrić pisac i/ili diplomata” Tatjane Korićanac, promociju knjige “Andrić u Novom”, dr Vladimira Roganovića.

Opširnije...

Sa EU diplomom lakše do posla

Da fakultetska diploma u Crnoj Gori nije garant zaposlenja pokazuju i podaci ZZZCG. Zvanična statistika kaže da je na kraju juna bez posla bilo 4.408 visokoškolaca, dok je na fakultetima još oko 20.000 studenata. Iako nema preciznih podataka o tome koliko se crnogorskih visokoškolaca zaposlilo nakon nekog od Erasmus+ programa, sagovornici Portala RTCG, kažu da je upravo takav vid usavršavanja u državama EU korak ka bržem pronalasku posla.

Opširnije...

EU: Migracije i azil

Migrantska kriza koja je pogodila Evropu i 2015. eskalirala u vidu masovnog priliva izbjeglica i ilegalnih imigranata iz Azije, Afrike i Bliskog Istoka u zemlje Evropske unije, ukazala je na mnoge nedostatke nacionalnih sistema u Uniji, ali i manjak kohezije među njenim članicama. S druge strane, kriza je ukazala na potrebu jačanja regionalne saradnje, razmjene iskustava i informacija, pripremu zajedničkog odgovora na ovu pojavu i razmjenu nedostajućih resursa među državama članicama i kandidatima.

Opširnije...

Naša uloga u procesu evropskih integracija: poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene

Skoro svakodnevno imamo priliku da čujemo ili pročitamo kako je poglavlje 27 najkompleksnije, najskuplje i jedno od najizazovnijih u pregovaračkom procesu. Čini mi se da rijetko ko zastane i zapita se šta sve to skupo poglavlje obuhvata i kako utiče na nas građane i naš svakodnevni život?

Vjerovatno vam je sada već poznato da su pregovori u okviru pregovaračkog poglavlja 27 otvoreni u decembru 2018. Crna Gora je dobila 8 završnih mjerila nakon čijeg ispunjavanja možemo očekivati privremeno zatvaranje pregovora u okviru ovog poglavlja.

Opširnije...