Menu
legendica
A+ A A-

Evropski novac za crnogorsku kreativnost

Dugometražni igrani film “Posle zime”, debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Ivana Bakrača, prvi je crnogorski filmski scenario koji je dobio novac iz programa Kreativna Evropa. Scenario filma nagrađen je sa 30 hiljada eura na konkursu potprograma MEDIA, a realizovaće ga producentske kuće Artikulacija i ABHO Film.

Producent filma, Ivan Đurović, koji je učestvovao u pripremi projekta za ovaj program, sa nama je podijelio svoje iskustvo i poručio svim mladim ljudima da resurse za svoju kreativnost traže u evropskim fondovima.

Opširnije...

Otvaranjem novih poglavlja uspješno smo završili 2014. godinu

Krećući se prema EU, Crna Gora se prije svega kreće prema evropskim vrijednostima – višem nivou demokratije, vladavine prava, zaštite ljudskih prava. Mi jesmo – i istorijski, i kulturološki i geografski – oduvijek i bili dio Evrope, ali približavajući se Evropskoj uniji učimo kako da demokratiju sačuvamo i unaprijedimo, a vladavinu prava osnažimo poštujući pravila koja štite sve građane podjednako. Crna Gora upravo temelje svoje državnosti zasniva na vrijednostima jednakim onima u Evropskoj uniji - demokratiji, toleranciji, multietničnosti.

Crna Gora uspješno ulazi u treću godinu pregovora i to je dobar povod da se prisjetimo postignutih rezultata. Povod jučerašnjeg otvaranja četiri nova, izuzetno važna poglavlja čini primjerenim da zastanemo i osmotrimo dosadašnji rad, ali i buduće obaveze. Ovo je prilika da crpeći motivaciju i znanje spremnije pristupimo većim i težim izazovima koji nas očekuju.

Period za nama svjedoči o riješenosti Crne Gore da objektivno sagleda postojeće stanje u društvu. Potvrda je uspješne partnerske saradnje s institucijama i državama članicama Evropske unije u pravcu kvalitetnog i efikasnog ispunjenja obaveza do ostvarenja članstva. Tome u prilog najbolje govori činjenica da smo dosad otvorili pregovore u polovini odnosno u 16 poglavlja. Istovremeno dva od ovih 16 smo i privremeno zatvorili.

Opširnije...