Menu
legendica
A+ A A-

Potpisivanje SSP-a – deset godina uspjeha na evropskom putu

Za Crnu Goru, nedugo nakon obnove nezavisnosti, najvažniji događaj je zasigurno bilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Potpisom koji je tadašnji crnogorski premijer Željko Šturanović, u prisustvu ministra inostranih poslova Milana Roćena i ministarke evropske integracije Gordane Đurović, stavio na Sporazum, Crna Gora je ušla u svoj prvi sveobuhvatni ugovorni odnos s Unijom. Upravo ovo joj je omogućilo dalje napredovanje i početak pregovora. Danas, deset godina kasnije, s ponosom se možemo osvrnuti na taj značajan datum u crnogorskoj istoriji i sve pozitivne stvari, ali i izazove koji su uslijedili.

Crna Gora je, od tad najmlađe države regiona, za relativno kratak period postala lider u evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu. S 28 otvorenih poglavlja od kojih su 3 privremeno zatvorena, SSP je za sve nas bio podsticaj i motivacija da uradimo što više i što bolje. Ispunjavanjem obaveza iz Sporazuma, ispunili smo uslove za bezvizni režim i našim građanima otvorili vrata svih zemalja šengenske zone. Usvajanjem i primjenom evropskih propisa i standarda, unaprijedili smo poslovno okruženje, omogućili otvaranje novih radnih mjesta i unaprijedili životni standard građana. Bruto domaći proizvod po stanovniku u odnosu na 2007. povećan je za 41 %, sa 4.484 eura na 6.364 eura u prošloj godini. Prosječna bruto zarada uvećana je za 51%, sa 497 eura u 2007. na 751 eura u 2016.

Opširnije...

Pejovic: Crna Gora je prešla značajnu dionicu na svom evropskom putu

U godini kada obilježava deceniju obnove svoje nezavisnosti i četvrtu godišnjicu od početka pristupnih pregovora, Crna Gora može biti zadovoljna ostvarenim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU. Samo u posljednjih godinu dana, od juna 2015, na tri međuvladine konferencije smo otvorili pregovore u šest poglavlja pravne tekovine: 9. Finansijske usluge, 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika, 13. Ribarstvo, 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 21. Transevropske mreže. Sada, u petu godinu pregovora ulazimo s dvadeset i četiri otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Opširnije...

Crna Gora i EU: Kako spriječiti "odliv mozgova" i stvaranje "izgubljenih generacija"

Berlinski proces je vodeća diplomatska inicijativa zemalja Zapadnog Balkana, ali i evropskih zemalja i drugih EU subjekata, za koju je inicjalnu podršku pružila njemačka kancelarka Angela Merkel. Inicijativa je započeta konferencijom zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu 2014. godine, a nastavljena je i u 2015. godini na Bečkom samitu.

Opširnije...

Podsticaj dinamičnijem ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore i regiona

U periodu kada se nakon prethodne prilično duboke recesije čak i ekonomije najrazvijenijih država
svijeta suočavaju s poteškoćama u postizanju značajnih realnih stopa rasta, Crna Gora se sasvim izvjesno
suočava s još većim izazovom – iznalaženjem izvora dugoročnog, adekvatno strukturiranog i održivog ekonomskog rasta i razvoja koji bi, uporedo s intenziviranim procesom evropske i euro-atlantske integracije, adekvatno pozicionirali crnogorsku ekonomiju na evropskom i svjetskom tržištu.

Opširnije...

EU i NATO integracije su polisa osiguranja ekonomskih i nacionalnih ulaganja

U susret novoj budžetskoj godini, a kao priprema za još uspješniju realizaciju zacrtanih ciljeva, Ministarstvo finansija je, u saradnji sa relevantnim institucijama, pripremilo Pravce razvoja Crne Gore
2015-2018, koji će poslužiti kao okvir za definisanje mjera čija će implementacija doprinijeti egzaktnijem i transparentnijem praćenju svih razvojnih komponenti.

Opširnije...