Menu
legendica
A+ A A-

Pejovic: Crna Gora je prešla značajnu dionicu na svom evropskom putu

U godini kada obilježava deceniju obnove svoje nezavisnosti i četvrtu godišnjicu od početka pristupnih pregovora, Crna Gora može biti zadovoljna ostvarenim rezultatima i napretkom u procesu pristupanja EU. Samo u posljednjih godinu dana, od juna 2015, na tri međuvladine konferencije smo otvorili pregovore u šest poglavlja pravne tekovine: 9. Finansijske usluge, 12. Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarna politika, 13. Ribarstvo, 14. Saobraćajna politika, 15. Energetika, 21. Transevropske mreže. Sada, u petu godinu pregovora ulazimo s dvadeset i četiri otvorena poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Opširnije...

Crna Gora i EU: Kako spriječiti "odliv mozgova" i stvaranje "izgubljenih generacija"

Berlinski proces je vodeća diplomatska inicijativa zemalja Zapadnog Balkana, ali i evropskih zemalja i drugih EU subjekata, za koju je inicjalnu podršku pružila njemačka kancelarka Angela Merkel. Inicijativa je započeta konferencijom zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu 2014. godine, a nastavljena je i u 2015. godini na Bečkom samitu.

Opširnije...

Podsticaj dinamičnijem ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore i regiona

U periodu kada se nakon prethodne prilično duboke recesije čak i ekonomije najrazvijenijih država
svijeta suočavaju s poteškoćama u postizanju značajnih realnih stopa rasta, Crna Gora se sasvim izvjesno
suočava s još većim izazovom – iznalaženjem izvora dugoročnog, adekvatno strukturiranog i održivog ekonomskog rasta i razvoja koji bi, uporedo s intenziviranim procesom evropske i euro-atlantske integracije, adekvatno pozicionirali crnogorsku ekonomiju na evropskom i svjetskom tržištu.

Opširnije...

EU i NATO integracije su polisa osiguranja ekonomskih i nacionalnih ulaganja

U susret novoj budžetskoj godini, a kao priprema za još uspješniju realizaciju zacrtanih ciljeva, Ministarstvo finansija je, u saradnji sa relevantnim institucijama, pripremilo Pravce razvoja Crne Gore
2015-2018, koji će poslužiti kao okvir za definisanje mjera čija će implementacija doprinijeti egzaktnijem i transparentnijem praćenju svih razvojnih komponenti.

Opširnije...