Menu
legendica
A+ A A-

Politika proširenja ostaje aktuelna bez obzira na izbore u maju

  • Objavljeno u Intervjui

Proširenje, kao jedna od najuspješnijih politika Evropske unije (EU) ostaće aktuelna, bez obzira na ishod izbora za Evropski parlament, ocijenio je glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Drljević.

Prema njegovim riječima, politika proširenja će ostati aktuelna, jer i EU vidi značaj u proširenju na države Zapadnog Balkana.

Opširnije...

Drljević: Nećemo čekati Srbiju, 2025. realan cilj

  • Objavljeno u Intervjui

Crna Gora može ostvariti unutrašnju spremnost za članstvo u Evropskoj uniji i prije 2025, kaže u intervjuu za Portal RTCG glavni pregovarač Aleksandar Drljević. "Ukoliko 2025. godinu posmatramo kao godinu mogućeg pristupanja Crne Gore, možemo reći da je to ambiciozan, ali i realan i dostižan vremenski okvir", navodi Drljević.

Kaže i da je princip regate jedini legitiman princip po kom Evropska unija prima nove članove.

Opširnije...

Pejović: Srbija i Crna Gora mogu u EU i pre 2025. godine

  • Objavljeno u Intervjui

Ukoliko EU i u narednom periodu ostane snažno posvećena pristupanju država Zapadnog Balkana, brzina napretka prema članstvu će zavisiti isključivo od individualnih postignuća svake od država, odnosno od toga koliko uspješno i efikasno sprovodimo reforme. Svakako treba da sačekamo predstojeću strategiju proširenja i vidimo kako se detaljnije zamišlja ovaj proces pred nama, navodi za Danas Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore, komentarišući Strategiju EU za proširenje na Zapadni Balkan, u kojoj je 2025. navedena kao eventualni „tajming“ za pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. U tom dokumentu pobrajano je i niz zadataka koje Srbija i Crna Gora treba da ispune za dobijanje članstva, uključujući sprovođenje opsežnih reformi u domenu vladavine prava.

Opširnije...