Menu
legendica
A+ A A-

UNDP nastavlja da podržava Crnu Goru u svim oblastima značajnim za razvoj

UNDP nastavlja da podržava Crnu Goru u svim oblastima značajnim za razvoj

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija za evropske integracije nastaviće da sarađuju u procesu pristupanja Evropskoj uniji i ostvarivanju ciljeva Agende održivog razvoja do 2030. godine, naročito u oblastima od najvećeg zajedničkog interesa, kao što su vladavina prava, životna sredina i socijalna politika, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i stalne predstavnice UNDP, Daniele Gašparikove.

Drljević je upoznao Gašparikovu sa napretkom u pristupanju Crne Gore EU, ističući da broj otvorenih poglavlja predstavlja razlog za zadovoljstvo, ali i podsticaj za ispunjavanje zahtjevnih obaveza u daljem toku pregovora.

„Spremni smo i za otvaranje preostalog neotvorenog poglavlja – Konkurencija, ali i za zatvaranje više njih, čime ćemo ući u jednu od posljednjih faza pregovaračkog procesa. Vjerujem da će, i nakon izbora za Evropski parlament, proširenje EU ostati dominantna politika Unije, čime će čitav region dobiti dodatnu motivaciju za ubrzanje dinamike i održavanje kvaliteta reformi“, rekao je glavni pregovarač.

140519 AD Gašparikova3

Gašparikova je istakla spremnost za nastavak odlične saradnje, naročito kad je u pitanju sprovođenje obaveza iz poglavlja 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, 23 - Pravosuđe i temeljna prava, 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost i 27 - Životna sredina i klimatske promjene – oblasti na koje je, kroz brojne aktivnosti, fokusiran i UNDP.

„Uz vladavinu prava, koja opravdano predstavlja osnov za izgradnju demokratskog društva, u svakom trenutku moramo biti fokusirani i na obrazovanje i zdravstvo, koji su temelj za kvalitetan i zdrav razvoj svakog pojedinca i društva u cjelini“, dodala je ona.

Drljević i Gašparikova su istakli zadovoljstvo rezultatima projekata koje sprovodi UNDP, a koji se odnose na informisanje građana o procesu pristupanja EU i izgradnju kapaciteta Kancelarije za evropske integracije.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

nazad na vrh