Menu
legendica
A+ A A-

Održana javna debata o 18. poglavlju- Statistika

Održana javna debata o 18. poglavlju- Statistika

Javna debata o pregovaračkom poglavlju 18 – Statistika održana je danas u organizaciji Kancelarije glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, ambasade Ujedinjenog kraljevstva i Britanskog savjeta u Crnoj Gori.

O sadržaju ovog poglavlja, njegovom značaju za crnogorske građane, ostvarenim rezultatima i predstojećim izazovima govorili su državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović, ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ijan Viting i šefica Radne grupe za 18. poglavlje Gordana Radojević.

Glavni pregovarač ambasador Pejović je istakao važnost ovog poglavlja za sve ostale pregovaračke oblasti, posebno za ekonomska, socijalna i industrijska pitanja. On je predstavio principe funkcionisanja evropskog statističkog sistema i naglasio da su dobri statistički podaci od izuzetnog značaja prilikom povlačenja sredstava iz strukturnih fondova.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Ijan Viting je predstavio ulogu statistike u objašnjavanju ekonomskih i društvenih pojava i naglasio njen značaj prilikom donošenja odluka i sprovođenja politika. On je istakao da je statistika osnova dobro organizovanog društva.

Šefica Radne grupe za 18. poglavlje Gordana Radojević se osvrnula na dvostruku ulogu statistike u procesu pregovora, koja se prožima kroz ostala pregovaračka poglavlja. Predstavila je dinamiku usklađivanja s pravnom tekovinom EU u ovoj oblasti, kao i s evropskim statističkim pravilima, podsjetivši da ona zavisi od dinamike napretka u ostalim poglavljima. Radojević je istakla da je ovo poglavlje dosad dobijalo pozitivne ocjene iz Izvještaja o napretku, što očekuje da će biti slučaj i ubuduće.

Organizacija javne tribine je bila prilika da se razmijene mišljenja i u pogledu značaja statistike za oblasti nauke i istraživanja, poljoprivrede, zaštite životne sredine i drugim poglavljima.

 

 

nazad na vrh