Menu
legendica
A+ A A-

Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

  • Medije
Iskoristiti sve mehanizme koje pružaju pregovori sa EU

Države treba da iskoriste sve mehanizme društvenih reformi koje im pružaju pregovori sa Evropskom unijom i da postavljaju realne ciljeve, uz angažovanost cjelokupnog društva, poručeno je na panel debati „Pregovori sa EU: nekad i sad“.

O iskustvima tokom pregovaračkog procesa razgovarali su danas glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Aleksandar Drljević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, prof. dr Tanja Miščević, i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, dok je moderatorka panela bila predsjednica Crnogorske panevropske unije, prof. dr Gordana Đurović.

Drljević je podsjetio na novi pristup u pregovorima država kandidata sa EU, istakavši da je dobro što se sa reformama krenulo upravo u oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, a da je u ovoj fazi integracije potrebno pokazati spremnost za dalji napredak i u ostalim poglavljima. „Od početka integracionog procesa naš moto je bio „kvalitet prije brzine“ i sve što smo radili u prethodnom periodu i što treba da radimo odnosi se na promjenu crnogorskog društva i institucija. Reforme sprovodimo zbog naših građana i boljeg života na ovom postoru“, rekao je on.

Panel diskusija 1

Miščević je pohvalila izuzetno dobre odnose između pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore, ocjenjujući da je za mnoge promjene potrebno vrijeme, zbog čega je značajna razmjena iskustava.

„Vladavina prava je u ovom procesu naročito važna, jer bez vladavine prava nema ni razvoja, ni povlačenja stranih investicija, ni održivih domaćih investicija, niti razvoja lokalnih samouprava. To je osnova za reforme, a za sve to je potrebna i refoma državne uprave“, poručila je Miščević.

Tokom panela je istaknuta vrijednost regionalne saradnje i projekata koji se realizuju u okviru Berlinskog procesa, posebno u kontekstu prevazilaženja brojnih infrastrukturnih izazova s kojima se suočavao region. Istaknuto je očekivanje da će nastavak Berlinskog procesa dobiti podršku na predstojećem samitu u Londonu.

Panel diskusija 3

Ambasador Grubišić je istakao da je hrvatsko društvo danas, kada je Hrvatska članica EU, bolje nego prije 15 godina i da je država tokom pregovaračkog procesa iskoristila mehanizme i sprovela potrebne reforme, naglasivši da je važno da čitavo društvo bude uključeno u proces.

„Članstvo je uticalo pozitivno na državu i mnoge oblasti. Naveo bih kao primjer turizam - razlika u broju turista 2017. i 2013. godine je 4 miliona. Kao negativnu stvar naveo bih odlazak mladih u zemlje koje nude veće plate“, rekao je ambasador Hrvatske.

Panel debatu je organizovala je Kancelarija za evropske integracije Crne Gore, u saradnji sa Crnogorskom panevropskom unijom, povodom obilježavanja šest godina od početka pristupnih pregovora Crne Gore s EU.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

Medije

nazad na vrh