Menu
legendica
A+ A A-

Major Miličić i kapetan korvete Samardžić govorili srednjoškolcima o iskustvu u EU misijama i operacijama

  • Objavljeno u Press info

Danas je u EU Info centru u Podgorici održan panel na temu „Učešće Vojske Crne Gore u EU misijama i operacijama“. 

Pripadnici Vojske Crne Gore, major Milutin Miličić i kapetan korvete Zoran Samardžić govorili su podgoričkim sredšnjoškolcima o svojim iskustvima u misiji EUTM u Republici Mali i operaciji EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije.

Opširnije...

Održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici

U Podgorici je danas održan sastanak Pododbora o ekonomskim i finansijskim pitanjima i statistici, na kojem su predstavnici crnogorskih institucija Evropskoj komisiji predstavili napredak ostvaren u periodu novembar 2016 – novembar 2017. u sljedećim oblastima: makroekonomska stabilnost, javne finansije, finansijski sektor, jačanje konkurentnosti ekonomije, statistika, unutrašnja finansijska kontrola i spoljna revizija.

Opširnije...

Pejović: Crna Gora ne želi da bude usamljena na putu ka EU

  • Objavljeno u Press info

Ministar evropskih poslova Crne Gore, Aleksandar Andrija Pejović, poručio je da se Crna Gora, iako predvodnik u regionu u procesu pristupanja EU, zalaže za dinamičnu integraciju svih država Zapadnog Balkana. U razgovoru za Vijesti.ba, Pejović ocjenjuje da naša država nije ostrvo koje treba da bude dio EU, a druge države ne, i ukazuje na značaj što skorijeg pristupanja čitavog regiona EU.

VIJESTI.BA: Prisustvovali ste Regionalnom Samitu lidera socijaldemokrata u Sarajevu, čiji je domaćin bio SDP BiH. Prema Vašem mišljenju, kakva je budućnost socijaldemokratije u Evropi i regiji, imajući u vidu jačanje nacionalističkih stranaka?

PEJOVIĆ: Istorija socijaldemokratije je duga, traje skoro 200 godina i prošla je kroz razne faze. Vidjeli smo sukobe unutar same lijeve ideje između komunizma i socijaldemokratije. Ne mislim da dolazimo do kraja vremena, već da prolazimo kroz razne etape.

Kada posmatramo izborne procese u Evropi, vidimo da dolazi do nove tendencije da pokreti preuzimaju neke od ideja upravo socijaldemokratije. Posljednjih godina došlo je do spajanja onoga što su desne i lijeve ideje prema centru, što je izazvalo potrebu za nekin novim energijama. To smo vidjeli na primjeru Francuske, Italije, pa i Španije i Grčke.

Međutim, na Balkanu i dalje imamo klasične podjele, s tim što moramo imati na umu da se kod nas prava podjela na ljevicu i desnicu nikada nije desila. Vjerujem da treba da istrajemo principima i idealima onoga što je zalaganje za socijalnu pravdu. To je ono što treba da bude vodilja svih lijevih partija u regiji.

VIJESTI.BA: Poručili ste da je Crna Gora predvodnik u regiji kada su u pitanju EU integracije. Kako u tom kontekstu ocjenjujete poziciju BiH?

PEJOVIĆ: Prvenstveno želim da naglasim da mi očekujemo da se u Predstavničkom domu BiH ratifikuje sporazum između BiH i Crne Gore o saradnji u evropskim integracijama, a koji smo ministra spoljnjih poslova BiH Igor Crnadak i ja potpisali u februaru u Podgorici. Crna Gora je taj sporazum ratifikovala.

Čim se ovaj sporazum ratifikuje u vašoj zemlji, bićemo u prilici da osnujemo komitet, tačnije jedno zajedničko tijelo gdje bismo razgovarali o svim temama i oblastima koje interesuju Sarajevo u oblasti EU integracija.

To je vrlo konkretno, jer pored političke podrške koju dajemo, mislim da možemo pomoći kada je u pitanju vladavina prava i sve ono što je Crna Gora već uradila u poglegu otvaranja gotovo 30 poglavlja. Mislim da smo stekli veliku ekspertizu i znanje koje možemo prenijeti.

Politički, Crna Gora, iako je predvodnik u regiji po pitanju EU integracija, zalaže se da imamo dinamičnu integraciju svih država regije. Ne mislimo da je Crna Gora ostrvo koje treba da bude dio EU, a druge države ne. Smatramo da će svima biti bolje, ako svi budemo brže napredovali i budemo postali dio tog prostora.

Vjerujem da BiH treba da sagleda svoje mogućnosti u novim porukama iz Brisela. Treba da sagleda šta će biti u strategiji za proširenje u februaru 2018. godine, te da se dobro pripremi za samit u maju. Taj samit će, prvi put nakon 15 godina, okupiti lidere Zapadnog Balkana i 28 lidera EU.

Ne mogu dovoljno istaći koliko je to značajna prilika jer se nakon 15 godina zapadnobalkanski lideri susreću sa svim liderima EU. Stoga smatram da sve zemlje treba dobro da se pripreme kako bismo dobili što bolji rezultat, kao i što jasniju političku obaveznost EU da pronađe način kako da sve nas na Zapadnom Balkanu što prije integriše u Uniju.

VIJESTI.BA: NATO integracije vrlo su otvoreno pitanje u BiH. Dio političke javnosti podržava taj proces, dok drugi dio tvrdi da se po tom pitanju treba pratiti stav Srbije. Kako posmatrate ovako polarizovane stavove unutar BiH?

PEJOVIĆ: Prije desetak godina, kada je Crna Gora otvarala MAP i priču o članstvu NATO-u, tada je podrška integraciji u ovaj vojni savez u BiH bila mnogo veća nego danas. Crna Gora imala je problem što je među ljudima imala vrlo nisku podršku za članstvo u NATO-u, ali smo dosta radili i razgovarali.

Stoga smatram da je to pravi put i za BiH. Dakle, dijalog u kojem će se jasno predočiti koje su prednosti učlanjenja u Alijansu. Nije to samo pitanje da ćete biti u jednoj renomiranoj međunarodnoj organizaciji, to je stvar sigurnosti i stabilnosti za državu. Imate sigurne granice, te garanciju da ćete sa vojno i ekonomski najrazvijenijim državama biti u istom klubu.

Prednosti su razne, između ostalog, NATO donosi i ono što možda nije vidljivo - unaprjeđenje oružanih snaga. Crna Gora prolazi kroz proces modernziacije, nabavke novih helikoptera, koje očito ne bismo provesti da nismo u sklopu onoga što je NATO ideja kako da unaprijedimo svoje vojne snage.

Dodatni razlog za članstvo u NATO, bitan kako za Crnu Goru, tako i za BiH, jeste ekonomija. Mi već vidimo porast stranih investitora, te da smo sigurnija turistička destinacija. Stoga ponavljam, BiH treba da razvije dijalog o prednostima koje donosi članstvo u NATO-u. U tom slučaju, prestaće da važe neki dnevnopolitički stavovi o tome da li je članstvo u ovom savezu važno ili ne.

VIJESTI.BA: Ipak, RS usvojila je u Skupštini Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. Kako ocjenjujete ovaj potez entitetskih vlasti?

PEJOVIĆ: U modernom svijetu, neutralnost je vrlo ranjiv koncept, posebno na Balkanu. Vojnu neutralnost uvijek možete proglasiti, ali to ne znači da će vam to mnogo pomoći u slučaju nekog konflikta ili sukoba. Vjerujem da se kroz dijalog koji sam pomenuo treba otvoriti pitanje šta je najbolje za BiH. Kada se to pitanje otvori, političari bi se mogli dogovarati o planu kako da se prevaziđe razlika u stavovima.

Iako se Srbija zalaže za vojnu neutralnost, svjesna je činjenice da je potrebno da sarađuje. Nedavno su održane vojne vježbe sa Amerikancima. Ne možete sebe posmatrati kao izolovano ostrvo u globalnom svijetu. Crna Gora je u polarizaciji političkih i društvenih snaga upravo kroz dijalog i stalne razgovore o prednostima koje članstvo u NATO-u donosi, došla do rješenja da smo danas članica i da imamo značajnu podršku članstvu u ovom vojnom savezu.

Vijesti.ba

Opširnije...

Crna Gora spremna za EU i prije 2025.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Čarls Tanok, uvjeren je da će naša država biti spremna za pristupanje Evropskoj uniji i prije 2025. godine.

Učesnici okruglog stola na visokom nivou o procesu evropske integracije Zapadnog Balkana, koji je počeo u Briselu, pohvalili su Crnu Goru zbog napretka u sprovođenju reformske agende i pregovorima sa EU.

Opširnije...

Poglavlje 3 doprinijeće liberalizaciji tržišta i priznavanju stručnih kvalifikacija

Realizacija aktivnosti iz okvira trećeg pregovaračkog poglavlja će otvoriti značajne mogućnosti, kao što su pravo na poslovno nastanjivanje privrednih društava i pružanja usluga iz Crne Gore u svim članicama EU i obratno, automatsko piznavanje stečenih kvalifikacija i obrazovnih isprava, pristup jedinstvenom poštanskom tržištu, kao i jačanje kupovne moći i olakšavanje međunarodne trgovine, ocijenjeno je danas na javnoj debati o 3. poglavlju - Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga.

Skup je otvorio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, koji je podsjetio da je ovo bilo prvo poglavlje, nakon vladavine prava, s uspješno ispunjenim mjerilom za otvaranje pregovora, kao i da je ispunjenju početnog mjerila, odnosno donošenju Nacionalnog plana razvoja kvalifikacija za obavljanje regulisanih profesija s Akcionim planom 2013-2018, prethodio naporan rad.

Opširnije...

Lista kandidata/tkinja nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregovora u poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje

  • Objavljeno u Press info

Na osnovu Javnog poziva koji je Ministarstvo evropskih poslova objavilo 2. novembra 2017. godine, za predlaganje predstavnika/ca nevladinih organizacija za učešće u Radnoj grupi za pripremu i vođenje pregovora u poglavlju 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, a u skladu s članom 13 Uredbe o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija („Službeni list Crne Gore“, broj 7/12), Ministarstvo evropskih poslova objavljuje:

LISTU KANDIDATA/KANDIDATKINJA NEVLADINIH ORGANIZACIJA PREDLOŽENIH ZA ČLANA/ICU RADNE GRUPE ZA POGLAVLJE 19 SOCIJALNA POLITIKA I ZAPOŠLJAVANJE

Opširnije...

U Kolašinu počela konferencija o iskustvima u korišćenju finansijske podrške EU

  • Objavljeno u Press IPA

U Kolašinu je danas počela dvodnevna konferencija „Iskustva u povlačenju sredstava EU – izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse“, u organizaciji nevladine organizacije FORS Montenegro.

Otvarajući konferenciju, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić, objasnila je da je u procesu integracije u EU i niza reformi kroz koje Crna Gora prolazi, finansijska podrška Unije od suštinskog značaja za pripremu crnogorskog društva za koristi i izazove pristupanja, ali i članstva u EU.

Opširnije...