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NOTE: The final decision concerning eligibility of applicants, co-applicant(s), affiliated entity(ies), an action, costs or specific activities will be brought by the Evaluation Committee during 
the process of Evaluation of applications (subject to final approval by Contracting  Authorities). 
 
 
Abbreviations:  
AF – Application Form 
CfP – Call for Proposals 
GfA – Guidelines for Applicants 

 

No Question Answer 

1. 1.1. Could applicants from both sides of the programme 
area be organizations of the same type?  
 
 
 
 
 
1.2. Is the amount for a given measure predetermined or 
there is some flexibility involved?  
 
 
 
 
 
1.3. If the amount for a given measure is predetermined, 
please refer me to corresponding chapter in GfAs? 
 

1.1. As stated under point 2.2.4 of the GfA, in the interest of equal treatment of Applicants, 
the Contracting Authorities cannot give a prior opinion on the eligibility of an applicant, 
affiliated entity(ies), an action or specific activities. Relevant information related to the 
eligibility of applicants is provided in Section 2.1.1 Eligibility of applicants (i.e. applicant 
and co-applicant(s) of the GfA. Please note that the categories specified under Section 
2.1.1 of the GfA apply for both sides of the programme area. 
  
1.2 Please note that section 1.3 Financial allocation provided by the Contracting 
Authorities of the Guidelines for Applicants has not envisaged splitting of the financial 
allocations regarding all 3 measures; thus, there are no predetermined amounts per 
measure within this Call for Proposals.  
 
1.3. Please see answer 1.2 above. 
 
  
1.4 As stated in section 2.5.2 Indicative timetable of the Guidelines for Applicants, the 
indicative date for contract signature is August 2014. 
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1.4. What is the deadline for signing grant contracts for this 
Call? 
1.5. What is an expected time frame for the evaluation 
process? 
 
 
 
1.6. Could target groups originate mainly or exclusively in 
adjacent areas while the activities are conducted in the 
eligible area itself? If so, are these activities classified as 
activities in the adjacent area?  

1.5 As stated in section 2.5.2 Indicative timetable of the Guidelines for Applicants, the 
indicative date for information to applicants on opening, administrative and eligibility 
checks and concept note evaluation (Step 1) is March 2014 and information to applicants 
on the evaluation of the full application form (Step 2) and notification of award is June 
2014.  
1.6 As stated under point 2.2.4 of the GfA, in the interest of equal treatment of Applicants, 
the Contracting Authorities cannot give a prior opinion on the eligibility of an applicant, 
affiliated entity (ies), an action or specific activities.  
In line with Annex A: Grant Application Form (to be found in the folder “Documents to be 
completed_3

rd
 CfP HR-MNE”, section 1.1 Summary of the Action, footnote 8: “Target 

groups are the groups/entities who will directly benefit from the action at the action 
purpose level”. 
In section 2.1.4 Eligible actions: actions for which an application may be made of the 
Guidelines for Applicants it is stated that actions taking place in adjacent areas can 
amount up to 20% of the allocation provided for each of the participating countries.  
For any further information, please refer to mentioned point of the GfA.  

2. I would like to obtain a very important piece of information 
in regard of VAT in CBC Croatia - Montenegro projects 
contracted after 1st July 2013. 
Namely, during the workshop held in Dubrovnik on 3rd 
October 2013, it was mentioned that VAT exemption will be 
in place for all projects no matter if they are contracted after 
1st July. However, Croatian legislation in regard of VAT has 
changed after the accession and is preventing VAT 
exemptions for all contracts signed after 1st July. 
Since this is a very important piece of information for 
Croatian applicants in this particular call and all other calls, 
could you please be so kind to let me know through which 
provision of what document this VAT exemption in CBC Hr-
Mn is in place, since it is obviously not in line with the 
existing national legislation of Croatia.  
 

In line with the official letter received from the Tax administration within the Ministry of 
Finance of the Republic of Croatia, IPA Components I (TAIB) and II (Cross-border 
Cooperation) will continue to be implemented under IPA Regulation. Consequently, VAT 
exemption as per article 198 of the Rulebook on VAT (OG 79/13 and 85/13) relates to all 
procurement procedures which will be initiated until the end of implementation period of 
the respective programmes. This relates to the implementation of the Cross Border 
Programmes within the perspective 2007-2013.  

3. Having gone through the Guidelines for Applicants for the 
IPA Cross Border Cooperation between Croatia and 
Montenegro have a question regarding the possibility of 
sub-granting. The guidelines for applicants states that 
''Applicants may not propose financial support to third 
parties''. Does it mean that we can't apply for any type of 
sub-granting as a part of this project?  

As stated in section 2.1.4 Eligible actions: actions for which an application may be made 
in subsection Financial support to third parties of the Guidelines for Applicants “Applicants 
may not propose financial support to third parties”.  
Therefore, subgranting is not eligible under this Call for Proposal. 
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4. Are health care institutions, as Primary Health Care Center 
Kotor and our potential cross-border partners Primary 
Health Care Center Dubrovnik and Institute for Public 
Health Dubrovnik, entitled to give opportunity to their 
employees, who would be partly involved in the projects, in 
the form of additional or overtime work (which is permitted 
in accordance to the Labor Law and Law on Health Care) to 
participate in project and receive a certain fee for that work, 
either for participation in coordination, management of the 
project, execution of project activities, or for performing 
logistical and administrative tasks of the project etc. We are 
aware that civil servants and employees, as well as 
employees in local government, do not have this right, but 
besides given documents and your quality lectures and 
presentations, it remained unclear whether that prohibition 
is applied also to the employees in health care institutions, 
which are mainly financed through health funds or its own 
resources that are realized through services that are not the 
part of the services provided at the expense of Funds for 
Health Insurance. The answer to the above mentioned 
question is very important to us, because it can crucially 
affect on our institution’s, and especially on the potential 
cross-border partner’s decision for application. 

Please find at the end of the section 2.1.5 Eligibility of costs: costs that can be included of 
the Guidelines for Applicants following note: “Civil servants or other public employees of 
central, regional or local administrations which participate under this Call for Proposals 
may not receive fees for their contribution to the action other than their standard, regular 
salaries in the respective institution. The salaries of the civil servants or other public 
employees of the central, regional and local administrations may be presented as co-
financing contribution of the applicants”.  
Please note that the eligibility criteria as stated under section 2.1.5 of the Guidelines for 
Applicants strictly apply both for Montenegrin and Croatian Applicants. Thus, the payment 
of overhead salary to all kind of public employees is not eligible. Additionally, please bear 
in mind that internal staff of applicant, co-applicant(s) and affiliated entity(ies) cannot be 
engaged as external experts and receive additional fees.  

5. 5.1. How should Beneficiary (in CG and in HR) determine 
and show / justify that VAT is not recoverable by any 
means, in order to meet eligibility criteria for IPA financing? 
  
 
 
 
 
 
 
5.2. For contracts less than 60.000 euro (either service, or 
supply, or works contract), which procedure must be used 
by Beneficiaries, provided that Beneficiary is a local 
administration (in CG and in HR) without experience in 
using the IPA procurement rules? Can a Beneficiary (in CG 
and HR) sign a contract  (either service, or supply, or works 

5.1 In line with section 2.1.5 Eligibility of costs: costs that can be eligible, subsection 
Eligible direct costs, and in line with IPA IR art 89, VAT shall be eligible if the following 
conditions are fulfilled: 
(i) they are not recoverable by any means, 
(ii) it is established that they are borne by the final beneficiary 
(iii) they are clearly identified in the project proposal.  
Please note that grant beneficiaries will receive instructions on VAT exemption 
procedures and overall project implementation in due time.  
 
 
5.2 Please in the Application package folder “Documents for information _3rd CfP HR-
MNE”  for Annex G IV, Contract award procedure” and check thoroughly the following 
articles: Art. 4. Specific rules for service contracts, 5. Specific rules for supply contracts 
and 6. Specific rules for works contracts.  

 



 4 

contract) for less than 60.000 euro without any publication 
and without any negotiated procedure? 
5.3. What is the exact definition of service contract (works, 
supply)?  

 
 
5.3 Please find exact definitions of the service, supply and works contract in the sections 
3. Service contracts, 4. Supply contracts and 5. Works contracts of the Practical Guide to 
contract procedures for European Union external actions PRAG (Applicable from 
14/03/2013) on the following link: 
http://ec.europa.eu/europeaid/prag/document.do?locale=en  

6. I am writing to you in order to receive clarification related to 

issue of adjacent areas. I would like to check whether a 

limit of 20% defined in section 2.1.4.of the Guidelines for 
Applicants (page 12) means that one NGO from Podgorica 
may not be the applicant or this limitation means that only 
20% of the total value of all project activities (not of the 
whole action/project) can be implemented in Podgorica.  

Please note that in section 2.1.4 Eligible actions: actions for which an application may be 
made in subsection Actions in “Adjacent Areas” in Croatia and Montenegro following is 
stated: “In accordance with art. 97(1) of the IPA IR, in duly justified cases, expenditures 
incurred in implementing actions or part of actions in the adjacent areas may be financed 
up to a certain limit”. This limit is set to 20 %. Furthermore, in the same section it is stated: 
“The accumulated value of all the activities in the adjacent areas cannot exceed 20% of 
the total Croatian grant allocation, i.e. it cannot exceed € 180,000 and of the Montenegrin 
grant allocation, i.e. it cannot exceed € 180,000.” The eligibility of applicants and co-
applicants is described under section 2.1.1 of the Guidelines for Applicants.  
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