Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 17. Ekonomska i monetarna unija

Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarana unija zvanično je otvoreno 25. juna 2018. godine na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

I OSNOVNE TEKOVINE EU I EMU

Članice Evropske unije (EU) koje su prihvatile euro kao zajedničku valutu čine Evropsku monetarnu uniju (EMU). Monetarna unija predstavlja najviši nivo monetarnih integracija, a zasniva se na: harmonizaciji monetarnih politika zemalja članica i uvođenju jedinstvene valute, zajedničkim monetarnim rezervama, zajedničkoj centralnoj banci i jedinstvenoj monetarnoj politici. Formiranje EMU je rezultat dugogodišnjih težnji, monetarnog ujedinjavanja sa ciljem obezbjeđenja zadovoljavajućeg nivoa finansijske stabilnosti i stabilnosti cijena zemalja članica EMU.

Grafik br. 1: Razvoj ekonomskih integracija u EU

17-graf1

17-graf2

Članstvo u EMU podrazumijeva:

  • jedinstvenu valutu članica - euro;
  • jedinstvenu monetarnu politiku koju vodi Evropska centralna banka;
  • blisku koordinaciju među državama članicama u formiranju ekonomskih politika;
  • koordinaciju fiskalne politike kroz ograničenja javnog duga i budžetskog deficita;
Opširnije...

Poglavlje 17 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u decembru 2012. Pregovarač za ovo poglavlje je Nikola Fabris, viceguverner Centralne banke Crne Gore, šefica radne grupe je Milica Kilibarda, savjetnica viceguvernera za finansijsku stabilnost, Centralna banka Crne Gore. Kontakt osoba za radnu grupu je Aleksandar Nikčević iz Kancelarije za evropske integracije.

Radnu grupu čini 19 članova (16 iz državnih institucija i 3 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 17 - Press

Primjenom evropskih propisa do veće konkurentnosti ekonomije

02-09-2018

Primjenom evropskih propisa i standarda u Poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna unija, doprinijeće se obezbijeđenju stabilnosti cijena, kao i povećanju konkurentnosti ekonomije, što osigurava održavanje makroekonomske sigurnosti, saopštio je glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksandar Drljević. „Kroz uspostavljanje i primjenu evropskih politika i procedura unaprijedićemo ukupni ekonomski ambijent, koji će se odraziti na društveni razvoj i kvalitet života građana. Takođe, pripremićemo crnogorsku ekonomiju da bude ravnopravan akter u sprovo...

Unaprijediće ambijent i uspostaviti politike i procedure

26-06-2018

Crna Gora će, ispunjavanjem zahtjeva iz Poglavlja 17, koje je otvoreno u ponedjeljak, dobiti unaprijeđen ambijent i uspostavljene politike i procedure, koje će pozitivno uticati na ukupni ekonomski i društveni razvoj, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris. Fabris je kazao da se kroz Poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna unija, koje je otvoreno na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, crnogorska ekonomija priprema za sprovođenje zajedničke ekonomske politike. ...

Crna Gora otvorila 17. poglavlje Ekonomska i monetarna unija

25-06-2018

Crna Gora je danas, na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, otvorila pregovaračko poglavlje, 17 – Ekonomska i monetarna unija. Zajednički je ocijenjeno da je otvaranje ovog poglavlja, kao i dalji rad u ovoj oblasti od izuzetne važnosti za prilagođavanje principima otvorene tržišne ekonomije koja počiva na slobodnoj konkurenciji, politici jedinstvene valute i postizanju i održavanju cjenovne stabilnosti.

Deveti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore

25-06-2018

1. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (Savjet SSP-a) održao je svoj deveti sastanak 25. juna 2018. godine. Sastankom je predsjedavala ministarka vanjskih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva u ime visoke predstavnice EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini. Gospodin Johanes Han, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, predstavljao je Evropsku komisiju. Prof. dr. Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova Crne Gore, predvodio je crnogorsku delegaciju. ...

Sjutra otvaranje poglavlja 17

24-06-2018

Crna Gora trebalo bi sjutra da otvori pregovore o poglavlju 17 - Ekonomska i monetarna unija u okviru Međuvladine konferencije o pristupanju Evropskoj uniji (EU), koja će biti održana u Luksemburgu.

Savjet CBCG implementirao preporuku Evropske komisije

24-11-2015

Savjet Centralne banke Crne Gore utvrdio je na današnjoj sjednici Nacrt izmjena i dopuna Zakona o tekućim i kapitalnim poslovima sa inostranstvom, kojim je implementirana preporuka Evropske komisije iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za Poglavlje 17 – Ekonomska i monetarna politika.