Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 20. Preduzetništvo i industrijska politika

Poglavlje 20. Preduzetništvo i industrijska politika

O čemu se pregovara?

Cilj industrijske politike u EU je promovisanje industrijskih strategija koje teže povećanju konkurentnosti, ubrzavaju prilagođavanje strukturnim promjenama, kao i podstiču stvaranje povoljnog poslovnog okruženja širom EU. Pored ovog, cilj je i povećanje domaćih i stranih investicija i poboljšanje opšteg poslovnog ambijenta u kom posluju mala i srednja preduzeća, a podstiču se preduzetništvo i inovacije.

Imajući u vidu značaj industrije, kao nužne pretpostavke za privredni razvoj svake savremene zemlje, Crna Gora je definisala strategijski okvir za povećanje bruto-dodate vrijednosti, zaposlenosti, izvoza, rješavanje pitanja regionalnog razvoja i strukturnog usklađivanja privrede. U tom cilju, Vlada je donijela dokument Industrijska politika Crne Gore do 2020. godine, kojim su definisani prioriteti razvoja industrije uz akcenat na kreiranju uslova za njenu modernizaciju i povećanje konkurentnosti crnogorske ekonomije.

Podoblasti?

Crna Gora će, u okviru ovog poglavlja, pregovarati po sljedećim oblastima: industrijska politika, mala i srednja preduzeća (MSP) i preduzetnička politika, politika inovacija, programi Zajednice, bankarstvo i finansije, turizam, vazdušna i pomorska industrija, građevinarstvo, drvna industrija, čelik, metali i druge sirovine.

Kada je otvoreno poglavlje?

Crna Gora je Poglavlje 20 – Preduzetništvo i industrijska politika otvorila 18. decembra 2013. godine na Međuvladinoj konferenciji koja je održana u Briselu.

Mjerila za zatvaranje?

U okviru ovog poglavlja Crna Gora ima definisano jedno završno mjerilo koje glasi:

Izrada i implementacija sveobuhvatne industrijske strategije, uz podršku sistema evaluacije indikatora i mjerila, kao što je predloženo u industrijskoj politici EU.

U cilju ispunjenja završnog mjerila, Vlada Crne Gore je 30. juna 2016. donijela Industrijsku politiku Crne Gore do 2020, s višegodišnjim Akcionim planom za njeno sprovođenje. Cilj ove strategije je unapređenje konkurentnosti industrije, investicionog okvira za modernizaciju industrije, promocija inovacija i preduzetništva kroz povećanje produktivnosti i zaposlenosti, kao i bolji pristup domaćem i međunarodnom tržištu u smislu pojednostavljenja procedura za trgovinu.
Kontinuirano praćenje implementacije Industrijske politike Crne Gore do 2020. i višegodišnjeg Akcionog plana za njeno sprovođenje realizuje se kroz implementaciju i usvajanje godišnjih Akcionih planova i Izvještaja o realizaciji Akcionog plana od strane Vlade Crne Gore.

Institucije /organizacije koje učestvuju u pregovaračkoj grupi?

Pregovarač za poglavlje 20 i šef Radne grupe su iz Ministarstva ekonomije, kao krovne institucije u ovom poglavlju. Kontakt osoba za Radnu grupu imenovana je od strane Kancelarije za evropske integracije.

Pored predstavnika Ministarstva ekonomije, članovi Radne grupe su predstavnici sljedećih institucija, udruženja i civilnog sektora: Ministarstvo nauke, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo finansija, Unija slobodnih sindikata Crne Gore, Investiciono – razvojni fond Crne Gore, Privredna komora Crne Gore, Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez sindikata Crne Gore, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Inženjerska komora Crne Gore, Unija poslodavaca Crne Gore, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj, Ministarstvo odbrane, Zavod za statistiku, Centralna banka Crne Gore, Skupština Crne Gore, Montenegro Biznis Alijansa i Ministarstvo zdravlja.

Koja je korist za Crnu Goru od ovog poglavlja?

Bolje poslovno okruženje za preduzeća značiće manje administrativnih barijera i promjena u zakonskoj regulativi, a samim tim i olakšavanje poslovanja. Sa druge strane povećava se raspoloživost i diverzifikacija izvora finansiranja, odnosno pristup različitim fondovima i programima EU. Osim toga, mala i srednja preduzeća, kao najvažniji pokretač industrijskog rasta, ekonomskog napretka i novog zapošljavanja, uz pojačanu finansijsku podršku EU, usmjeravaće se u pravcu jačanja konkurentnosti, uvođenja inovacija i savremenih tehnologija. Posebno se podstiče preduzetništvo mladih, početnika u biznisu, osoba s invaliditetom i žena, kao i ulaganje u energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i uvođenje sistema upravljanja kvalitetom i međunarodnih standarda kvaliteta.

Daljim napretkom u ovoj oblasti, koji je u direktnijoj vezi s razvojem industrije, kroz jasno definisanu industrijsku politiku, razvoj prioritetnih industrijskih sektora i politiku podsticanja razvoja malog i srednjeg preduzetništva, stvaraju se uslovi za razvoj modernog društva, jake tržišne ekonomije i inovativne privrede.

 

nazad na vrh

Poglavlje 20 - Press

Crna Gora posvećena obavezama iz pregovaračkog procesa

07-11-2019

Crna Gora je, postizanjem značajnih rezultata ponovo potvrdila snažnu posvećenost pregovorima sa Evropskom unijom, ocijenjeno je na sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima, koji je danas održan u Briselu. Glavni pregovarač Aleksandar Drljević istakao je da sastanci pododbora predstavljaju odličnu platformu za razmatranje ostvarenih rezultata, kao i pitanja i izazova u kojima je potreban dodatan angažman, a sve u cilju njihovog efikasnijeg rješavanja i unapređenja stanja u datim oblas...

Pregovaračka grupa i ambasadori EU na radnom doručku: Očekujemo da EU prepozna rezultate koje ostvar…

22-03-2019

Crna Gora očekuje da Evropska unija u ovogodišnjem izvještaju prepozna napredak koji je država ostvarila na svim poljima i da se, nakon izbora za Evropski parlament, snažnije posveti integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU i njihovim reformskim procesima, poručili su predstavnici Pregovaračke grupe na sastanku sa ambasadorima država članica. Glavni pregovarač, Aleksandar Drljević, i članovi Pregovaračke grupe danas su na radnom doručku, organizovanom u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer, sa ambasadorima država članica EU razgovarali o re...

Očekujem da do jula otvorimo poglavlje 8

21-01-2019

Jedna od najvažnijih obaveza koja nas očekuje u ovoj godini i na šta smo fokusirani je otvaranje poglavlja 8 Konkurencija. Naše očekivanje da ove godine otvorimo ovo poglavlje je realno i ja se nadam da će se to desiti već tokom rumunskog predsjedavanja EU, rekao je za Pobjedu glavni pregovarač sa EU Aleksandar Drljević. Drljević je kazao da je prethodna godina bila veoma intenzivna kada su u pitanju pregovori sa EU, te da je uspostavljena nova struktura za vođenje procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju i formirana Kancelarija za evrop...

Pododbor za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima: Raditi n…

23-10-2018

Napredak koji je Crna Gora ostvarila u oblastima trgovine, industrije, carine i poreza doprinijeće povećanju broja otvorenih i zatvorenih poglavlja u narednom periodu, ocijenjeno je na sastanku Pododbora u čijoj su nadležnosti te pregovaračke oblasti. Predstavnici crnogorskih institucija su na jedanaestom sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima predstavnicima Evropske komisije predstavili napredak ostvaren u pregovaračkim poglavljima koja su u nadležnosti ovog Pododbora: poglavlju 1 ...

Jedanaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama …

22-10-2018

U Podgorici će se u utorak, 23. oktobra održati jedanaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine, poreze i saradnju sa drugim zemljama kandidatima. Sastanak će otvoriti zamjenik glavnog pregovarača za poglavlja pravne tekovine EU Marko Mrdak, generalni direktor za industriju i transformaciju u Ministarstvu ekonomije Goran Nikolić i zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Hesus-Žimeno. Na sastanku će predstavnici crnogorskih institucija predstaviti napred...

Kolegijum za pregovore: Izvještaja o napretku svjedoči o razvojnom putu Crne Gore

16-11-2015

Izvještaja o napretku Crne Gore u 2015. godini svjedoči o njenom razvojnom putu, potvrđujući rezultate koje je država ostvarila tokom proteklih godinu dana, ocijenjeno je na Kolegijumu za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Filipović: Uvjeriti EK da Crna Gora ima jasnu viziju o kretanju i razvoju industrije

19-07-2015

Crnogorski pregovarački tim, u pristupnim pregovorima, ima kompleksan zadatak da uvjeri Evropsku komisiju da Crna Gora ima jasnu viziju o tome kako će se kretati i razvijati njena industrija, ocijenila je potpredsjednca Privredne komore, Ljiljana Filipović.