Menu
legendica
A+ A A-

Poglavlje 9. Finansijske usluge

Poglavlje 9 – Finansijske usluge zvanično je otvoreno 22. juna 2015. godine na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu.

Finansijske usluge su od velikog značaja za dobro funkcionisanje unutrašnjeg tržišta Evropske unije kao jednog od temelja evropske integracije. Ovo poglavlje odnosi se na usklađenost propisa u oblasti finansijskih usluga – bankarstva, osiguranja i reosiguranja, penzionih fondova i tržišta kapitala, kao i infrastrukture finansijskih tržišta sa pravnom tekovinom EU, kao i na njenu efikasnu primjenu i sprovođenje od strane nadležnih supervizorskih institucija.

Veliki podstrek za prosperitet naše zemlje leži u mogućnosti da će po pristupanju EU crnogorske nadzorne institucije direktno učestvovati u pripremi propisa koji uređuju jedinstveno finansijsko tržište EU, kao i u njihovoj punoj implementaciji kroz aktivnu participaciju u funkcionisanju evropskog institucionalnog mehanizma za očuvanje finansijske stabilnosti. Članstvo u Uniji će imati pozitivan uticaj i na povećanje konkurencije na tržištu, što će dovesti do raznovrsnije i inovativnije ponude proizvoda i usluga, a time povoljnijih efekata za sve učesnike.

Opširnije...

Poglavlje 9 - Radna grupa

Pregovarač

Pregovarač

Pregovarač

Šef RG

Šef RG

Šef RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u martu 2013. Pregovarač za ovo poglavlje je Nikola Fabris, viceguverner Centralne banke Crne Gore, šefica radne grupe je Ana Vlahović, savjetnica viceguvernera za finansijsku stabilnost u Centralnoj banci Crne Gore. Kontakt osoba za radnu grupu je Miloš Vujović iz Kancelarije za evropske integracije.

Radnu grupu čini 20 članova (13 iz državnih institucija i 7 iz civilnog sektora).

Opširnije...

Poglavlje 9 - Press

Crna Gora nastavlja napredak u pregovaračkim poglavljima

20-06-2018

Crnogorske institucije nastavljaju sa daljim unapređenjem stanja u 7 pregovaračkih poglavlja koja su bili tema sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održanog danas u Briselu. Sastanak su otvorili zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Jesus-Gimeno i generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić. ...

Pejović: Pregovori u Poglavlju 9 doprinijeće stabilnom funkcionisanju finansijskog sistema

14-03-2016

Pregovori u Poglavlju 9 - Finansijske usluge, koje je jedno od najzahtjevnijih u pogledu obaveza, doprinijeće stabilnom funkcionisanju finansijskog sistema, unaprijeđenju ponude u bankarskom sektoru, kao i uređenju penzijskog sistema, ocijenio je glavni pregovorač, Aleksandar Andrija Pejović.

Usklađivanje s propisima EU obezbijediće stabilnost finansijskog sistema u Crnoj Gori

08-09-2015

Opšta politika Evropske unije o finansijskim uslugama definisana je u dijelu pravne tekovine EU kroz 9. poglavlje Finansijske usluge i ima za cilj obezbjeđivanje stabilnih, sigurnih i efikasnih finansijskih tržišta u Evropskoj uniji.

Pejović: Otvaranje poglavlja 9 i 21 dokaz da se uloženi rad i trud vrjednuju i nagrađuju

23-06-2015

Otvaranje poglavlja 9 i 21, koja se odnose na finansijske usluge i trans-evropske mreže, pokazuje da se uloženi rad i trud vrjednuju i nagrađuju, ocijenio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Andrija Pejović. „Samim tim, to je motiv više crnogorskim institucijama za nove uspjehe“, rekao je Pejović u intervjuu agenciji Mina-business, nakon što je Crna Gora u ponedjeljak u Luksemburgu otvorila još dva poglavlja u pregovaračkom procesu. On je kazao da će potpuno usklađivanje s propisima EU u oblasti f...

Crna Gora otvorila poglavlja 9 i 21, Lukšić: Priznanje za ogroman rad, trud i posvećenost

22-06-2015

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić predvodio je danas crnogorsku delegaciju na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, na kojoj su otvorena dva pregovaračka poglavlja 9 - Finansijske usluge i 21 - Trans evropske mreže.