Naslovnica Info Press info Radni doručak predsjednika i članova Operativnog tijela s glavnim i odgovornim urednicima...

Radni doručak predsjednika i članova Operativnog tijela s glavnim i odgovornim urednicima crnogorskih medija

Radni doručak predsjednika i članova Operativnog tijela sa glavnim i odgovornim urednicima crnogorskih medija održan je danas u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Kancelarije glavnog pregovarača i Fondacije Konrad Adenauer, povodom predstavljanja budućih aktivnosti u procesu evropske integracije, kao i sumiranje dosadašnje saradnje između medija i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, odnosno pregovaračke strukture.

Na radnom doručku su govorili predsjednik Operativnog tijela, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i članovi Opertaivnog tijela.

IMG 20150511 101417

Ambasador Pejović je podsjetio na ključne segmente Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018., Akcioni plan za 2014. i stepen njegove realizacije. Tom prilikom je istakao da je njegova realizacija zadovoljavajuća čemu u prilog govori da od 85 planiranih aktivnost u potpunosti su realizovane 72 aktivnosti ili 84.8%, djelimično realizovano 5 ili 5.8% i nije realizovano 8 aktivnosti ili 9.4 %. On je pojasnio da su odstupanja od planirane dinamike realizacije u pogledu četiri djelimično realizovane aktivnosti i osam nerealizovanih uslovljene objektivnim okolnostima koje se odnose na način finansiranja njihove realizacije.

Ambasador Pejović je upoznao prisutne i sa Akcionim planom za 2015. i naglasio da njegovo sprovođenje za prvi kvartal teče planiranom dinamikom.

„Za prvi kvartal planirana je potpuna realizacija 17 aktivnosti, od čega je 15 realizovano u potpunosti, a dvije djelimično ili posmatrano procentualno, uspješnost realizacije AP 2015 za prvi kvartal je 98.5%, istakao je Pejović.

Ambasador Pejović je ukazao da su rezultati koje je Crna Gora ostvarila do danas na planu pregovora pokazatelj dinamike i kvaliteta rada u prethodnom periodu i istakao da možemo biti zadovoljni postignutim.

„U skorijem periodu možemo očekivati otvaranje još dva pregovaračka poglavlja za koja smo predali pozicije što predstavlja nastavak dinamike i posvećenog rada na ispunjavanju obaveza iz evropske agende nastojeći da kroz nastavak procesa crnogorski građani osjete dobrobiti promjena koje evropska integracija naše zemlje nosi sa sobom“, ocijenio je Pejović.

Članovi Operativnog tijela su se osvrnuli na presjek stanja u oblastima za koja su zaduženi i iskazali spremnost za intenzivniju saradnju sa medijima uz pružanje neophodne podrške.

Radni doručak sa glavnim i odgovornim urednicima crnogorskih medija je organizovan u okviru projekta koji sprovode Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Fondacija Konrad Adenauer, a koji ima za cilj informisanje javnosti o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...