Naslovnica Poglavlje 29. Carinska unija

Poglavlje 29. Carinska unija

O čemu se pregovara?

Carinska unija je prostor na kojem ne postoje unutrašnje prepreke kretanju robe, dok se na robu koja se uvozi primjenjuju zajednička pravila, carine i kvote. Uspostavljena je 1. aprila 1968. godine.

Osnovni ciljevi Carinske unije su stvaranje zone slobodne trgovine, jačanje ekonomskih odnosa među državama članicama, ubrzanje razvoja trgovinskih aktivnosti, podizanje životnog standarda i osiguranje boljih mogućnosti zapošljavanja povećanjem produktivnosti i postizanjem finansijske stabilnosti.

Pravna tekovina carinske unije sastoji se od zakonodavstva koje je obavezujuće za sve države članice. Obaveza svake države članice je da osposobi kapacitete za primjenu zakonodavstva, uključujući veze s relevantnim elektronskim carinskim sistemom Evropske unije i da osigura primjenu posebnih pravila utvrđenih u povezanim područjima pravne tekovine EU, poput spoljne trgovine.

 

 

Poglavlje 29 - Radna grupa

Nemanja Katnić

Pregovarač

Vladan Joković

Šef RG

Nikoleta Milutinović

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u aprilu 2013. Pregovarač za ovo poglavlje je mr Nemanja Katnić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, šef radne grupe je Vladan Joković, direktor Uprave za carine. Kontakt osoba za radnu grupu je Nikoleta Milutinović iz Kancelarije za evropske integracije.

Radnu grupu čini 23 člana (20 iz državnih institucija i 3 iz civilnog sektora).

Carinska unija predstavlja jedinstveno carinsko područje 28 zemalja članica Evropske unije u koje se ukupna unutrašnja trgovina i promet robom između zemalja članica odvija bez carinskih formalnosti, odnosno bez carinskog nadzora nad robom, i bez naplate carinskih davanja.

Osnovni ciljevu Carinske unije su stvaranje zone slobodne trgovine, jačanje ekonomskih odnosa među državama članicama EU, ubrzanje razvoja trgovinskih aktivnosti, podizanje životnog standarda i osiguranje boljih mogućnosti zapošljavanja povećanjem produktivnosti i postizanjem finansijske stabilnosti.

Pravna tekovina Carinske unije sastoji se od zakonodavstva koje je obavezujuće za sve države članice. Obaveza svake članice, ali i država kandidata, je da osposobe kapacitete za primjenu zakonodavstva, uključujući veze s relevantnim elektronskim carinskim sistemom EU i da osiguraju primjenu posebnih pravila utvrđenih u povezanim područjima pravne tekovine EU, poput spoljne trgovine.

 

Poglavlje 29 - Radna grupa

Pregovarač

Stojanka Milošević

Šefica RG

Uprava prihoda i carina

Amina Bajrović Kuč

Sekretarka RG

Ministarstvo evropskih poslova

Radna grupa za pregovaračko poglavlje 29 Carinska unija formirana je u aprilu 2013, a u novom sastavu funkcioniše od februara 2022. godine. 

Dokumenta

POGLAVLJE 29 - PRESS

Crna Gora posvećena sprovođenju reformi u oblastima koje...

0
Na današnjem sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održanom u Briselu, predstavnici crnogorskih institucija predstavili su rezultate...

Šesnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i...

0
Šesnaesti sastanak Pododbora za trgovinu, industriju, carine i poreze između EU i Crne Gore, održaće se u srijedu, 4. oktobra 2023, u Briselu, u...

Crna Gora posvećena ispunjavanju obaveza iz SSP-a

0
„Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ostvarivanju napretka u pregovaračkom procesu, bez obzira na političku neizvjesnost u...