Naslovnica Poglavlje 14. Saobraćajna politika

Poglavlje 14. Saobraćajna politika

O čemu se pregovara?

Pravni propisi čijom implementacijom će se obezbjediti nesmetan protok ljudi, robe, kapitala i informacija u EU objedinjen je u ovom veoma kompleksnom i zahtjevnom Pregovaračkom poglavlju. Usaglašavanje saobraćajne politike Crne Gore sa EU politikom predstavlja jedan od najvećih izazova u procesu priključivanja EU. Saobraćajna politika je uređena Poglavljem VI, članovima 90 – 100 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, odnosno Lisabonskog ugovora. Njen cilj je da, utvrđivanjem okvirnih uslova za razne grane saobraćaja, omogući racionalan prevoz robe i putnika unutar EU kao i na međunarodnom nivou, čime dalje uklanja ograničenja među državama. To takođe doprinosi ujednačenijem razvoju privrede u EU kao i njene ekspanzije, stabilnosti cijena, poboljšanju udobnosti prevoza putnika i životnog standarda stanovnika.

Cilj evropske politike u ovom poglavlju jeste da odgovori na sve veće potrebe mobilnosti građana , robe i usluga u okviru EU. Propisi EU u ovoj oblasti stvaraju uslove prije svega za bezbjedniji, sigurniji i efikasniiji prevoz, pobiljšan kvalitet saobraćajnih usluga i unaprijeđenje postojeće i izgradnju nove saobraćajne infrastrukture. Pravnom tekovinom ovog poglavlja se definišu standardi za smanjenje štetnog uticaja saobraćaja na životnu sredinu, kao i djelotvorniju zaštitu prava putnika i sprovođenje socijalnog zakonodavstva.

 

Poglavlje 14 - Radna grupa

Angelina Živković

Pregovarač

Emina Mujević

Šef RG

Nikolina Goranović

Sekretar RG

Radna grupa je formirana u aprilu 2013. Pregovaračica za ovo poglavlje je Angelina Živković, državna sekretarka u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, šefica radne grupe je Emina Mujević Kara, generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i EU fondove u Ministarstvu saobraćaja I pomorstva. Kontakt osoba za radnu grupu je Nikolina Goranović iz Kancelarije za evropske integracije.

Radnu grupu čini 20 članova (13 iz državnih institucija i 7 iz civilnog sektora).

dijagram pp14

Pravni okvir saobraćajne politike EU omogućava uspostavljanje efikasnog i funkcionalnog sistema prevoza putnika i robe širom Evropske unije. Cilj ove politike jeste da podmiri rastuće potrebe mobilnosti građana, robe i usluga kroz kontinuirano unapređenje saobraćajne infrastrukture i stvaranje uslova za bezbjedniji i sigurniji saobraćaj. Osim toga, saobraćajna politika teži poboljšanju kvaliteta saobraćajnih usluga, omogućava širu upotrebu inovativnih tehnoloških rješenja (npr. informacionih i inteligentnih transportnih sistema, digitalnih tahografa), podstiče očuvanje životne sredine i smanjenje štetnih uticaja saobraćaja na okolinu, kao i donošenje i sprovođenje socijalnog zakonodavstva i efikasniju zaštitu prava putnika.

Poglavlje 14 - Radna grupa

Nenad Vitomirović

Pregovarač za klaster 4

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

.

Tanja Dašić

Šefica RG

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

.

Nikolina Goranović

Sekretarka RG

Ministarstvo evropskih poslova

.

Radna grupa za poglavlje 14 – Saobraćajna politika je formirana u aprilu 2013, a u novom sastavu funcioniše od jula 2021. godine. 

Dokumenta

POGLAVLJE 14 - PRESS

Radunović: pojačati aktivnosti na prevazilaženju nedostataka u svim oblastima saobraćaja

0
Danas je održana sjednica radne grupe za pregovaračko poglavlje 14 - Saobraćajna politika. Šef radne grupe za poglavlje 14 – Saobraćajna politika, državni sekretar za saobraćaj u...

Sinergijom pregovaračke i IPA strukture do uspješnih novih projekata u oblasti Zelene agende i održivog...

0
„Evropski parlament je u septembru odobrio iznos pretpristupne podrške za naredni sedmogodišnji period - IPA III, u iznosu od 14,2 milijarde eura za Zapadni...

Lista predstavnika NVO koji su predloženi za člana/icu Radne grupe za pregovaračko poglavlje 14...

0
Na osnovu člana 8 Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija...