Naslovnica Info Press info Poslodavci u posjeti Briselu: Bliže upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom

Poslodavci u posjeti Briselu: Bliže upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom

Regionalna delegacija predstavnika poslodavačkih organizacija, predvođena Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), boravila je u četvorodnevnoj studijskoj posjeti Briselu u cilju bližeg upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom.

Posjeta je organizovana u okviru projekta Jači socijalni dijalog u zemljama zapadnog Balkana koji finansira Evropska unije, a čiji je lider u implementaciji UPCG.

“Navedena projektna aktivnost imala je za cilj jačanje kapaciteta socijalnih partnera, kao i njihovo bliže upoznavanje sa evropskim socijalnim dijalogom, procesom pristupanja u EU i institucijama Evropske unije”, navedeno je u saopštenju.

Uz predsjednika Svetlanu Vuksanović i članove projektnog tima UPCG, Mirzu Mulešković i Tanju Ražnatović kao i predstavnika firme Put-Gross iz Bijelog Polja, regionalnu delegaciju činili su i projektni partneri – predstavnici poslodavačkih organizacija iz Albanije, Makedonije, Srbije, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Za vrijeme boravka u Briselu, organizovan je niz sastanaka sa evropskim zvaničnicima. Tokom susreta sa direktorom za zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije (EK) za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Jeanom Ericom Paqueom, učesnici delegacije upoznati su sa ostvarenim napretkom pojedinih zemalja u procesu integracija, kao i prioritetnim oblastima koje je u cilju bržeg pristupanja EU neophodno dalje jačati.

Održani su i sastanci sa predstavnicima Evropske komisije – šefom Sektora za civilno društvo i socijalnu i teritorijalnu saradnju u Direktoratu EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Nikolom Bertolinijem i program menadžerom u ovom direktoratu, Bo Capermanom, sa kojima je razgovarano o mogućnostima finansiranja aktivnosti namijenjenih jačanju socijalnog dijaloga u zemljama regiona.

Uslijedili su susreti sa predstavnikom Direktorata EK za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju, Danny Scheerlinckom, ko i predstavnicima evropskog udruženje poslodavačkih organizacija Businesseurope i poslodavačkih organizacija Poljske i Njemačke, a na temu evropskog socijalnog dijaloga i njegovog funkcionisanja iz ugla EK i ugla poslodavaca.

Na marginama posjete, Vuksanović se sastala sa šefom stalne misije Crne Gore pri EU, Ivanom Lekovićem.

Razgovarano je ostvarenom napretku Crne Gore u procesu EU integracija, značaju pravovremenog, adekvatnog informisanja privrednika o tom procesu, kao i mogućnostima za dodatnu edukaciju čiji je cilj lakše i uspješnije prilagođavanje privrednika EU regulativi i uslovima poslovanja na evropskom tržištu.

Prema ocjeni članova regionalne delegacije, studijska posjeta Briselu i ukupno učešće poslodavačkih organizacija u projektu Jači socijalni dijalog u zemljama zapadnog Balkana, značajno će doprinijeti daljem razvoju socijalnog dijaloga (na nacionalnom i lokalnom nivou), kao i realizaciji aktivnosti koje će u ovim zemljama biti sprovođene u okviru procesa pridruživanja EU.

Izvor: Mina business

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...