Naslovnica Press info Press IPA Zajednička obuka i pokazna vježba spasilaca iz Crne Gore i BiH

Zajednička obuka i pokazna vježba spasilaca iz Crne Gore i BiH

U Kolašinu su 1. juna FORS Montenegro i Dirketorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore organizovali prekograničnu pokaznu vježbu tokom koje su spasioci iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine testirali i pokazali vještine i sposobnosti za reagovanje u slučaju požara.

U vježbi je učestvovalo oko 40 pripadnika službi zaštite i spašavanja iz dvije zemlje, dobrovoljni spasioci, predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i Ministarstva sigurnosti BiH, kao i predstavnici Crvenog krsta Crne Gore, Uprave policije i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

DSC 6639

Tokom vježbe demonstrirano je gašenje požara korišćenjem specijalnih vatrogasno-spasilačkih vozila, gašenje požara iz vazduha pomoću vodenih bombi bačenih iz aviona, desantiranje vatrogasaca sa naprtnjačama iz helikoptera, pretraga terena u cilju pronalaženja nestalih lica, kao i transportovanje i zbrinjavanje povrijeđenih.

Vježbi je prethodila četvorodnevna obuka za spasioce koja je uključivala teorijski i praktičan rad i koja je omogućila unapređenje znanja o vrstama i načinima širenja požara, opremi i sredstvima za gašenje požara, taktičkim nastupima i metodama gašenja, koordinaciji, gašenju uz pomoć letjelica i ostalim relevantnim temama.

DSC 6855

Obuku su izvodili treneri iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske – Dražen Ključarić, Petar Kovačić, Željko Car, Goran Kević i Tomislav Pavlinović. Polaznicima obuke koji su zadovoljili prethodno utvrđene kriterijume nivoa znanja uručeni su sertifikati.

Pored unapređenja i testiranja znanja i vještina spasilaca za reagovanje u slučajevima požara, cilj obuke i vježbe je bio i unapređenje prekogranične saradnje, razmjena iskustava i najboljih praksi, kako između institucija i službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, tako i samih spasilaca koji se u svom poslu često suočavaju sa istim zadacima i izazovima.

DSC 7033

Obuka i vježba su organizovani u sklopu projekta „Prekogranična zaštita od požara“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora. Projekat u Crnoj Gori obuhvata opštine Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak i Pljevlja, a realizuje ga FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore. Partner na projektu je Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, a saradnici su službe zaštite i spašavanja iz ciljnih opština.

Projekat u BiH realizuju Ministarstvo sigurnosti BiH i Institut za zaštitu od požara i eksplozija iz Sarajeva u opštinama Mostar, Jablanica, Konjic, Ravno, Stolac, Čajniče, Gacko, Bileća, Foča i Trebinje.

DSC 6543

DSC 6527

Ostale projektne aktivnosti uključuju nabavku opreme za zaštitu i spašavanje od požara, čija je procijenjena vrijednost za crnogorske službe i institucije oko 96,000 eura, obuke na temu smanjenja rizika od katastrofa, kampanju informisanja stanovništva o opasnostima koje prijete od požara, izradu zajedničkog prekograničnog plana zaštite od požara itd.

Projekat je započet 18. decembra 2014. godine i traje 24 mjeseca.

DSC 6876

DSC 6565

DSC 6865

DSC 6745

DSC 7199

DSC 7218

DSC 7271

IMG 2546

IMG 2 1

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...