Naslovnica Press info Press IPA Za reciklažu tekstila preko 170 hiljada eura

Za reciklažu tekstila preko 170 hiljada eura

Prekogranični projekat Reciklažom tekstila do održivih rješenja, čija je vrijednost oko 173 hiljade eura, zvanično je završen danas u Nikšiću, izložbom proizvoda, demonstracijom vještine ručnog rada i revijom tako urađenih modela za pse.

Projekat je počeo u aprilu prošle godine, a finansiran je iz fondova Evropske unije (EU).

IMG 5240

Na završnoj konferenciji saopšteno je da su partneri u realizaciji projekta bile nevladine organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Nikšića i Ženski centar iz Užica, kao i zavodi za zapošljavanje dva grada i Regionalna razvojna agencija Zlatibor.
,
Izvršna koordinatorka nikšićkog SOS telefona Nataša Međedović, kazala je da su tokom, 15 mjeseci realizacije projekta, prvo odabrane kandidatkinje, potom sprovedena specijalizovana obuka za reciklažu tekstila, urađena studija o potražnji tržišta za tim proizvodima, ali i pripremljeni prostorni uslovi za radionicu.

Prema njenim riječima, reciklažna radionica počela je da radi u martu ove godine, a za proizvodnju od recikliranog tekstila obučeno je 40 žena iz Nkišića i Užica.

IMG 5242

„Cilj projekta je stvaranje ekonomske aktivnosti za socijalno ranjive žene Potrošili smo 15 mjeseci na uspostavljanju dobre platforme da bi ova preduzetnička ideja u perspektivi preživjela na tržištu rada“, kazala je Međedović.

Obučene žene će sa svojim proizvodima, kako je kazala, morati da se suočavaju sa zahtjevima na tržištu rada, a “mi smo bili tu da tokom projekta obezbijedimo uslove da postanu konkurentne na tržištu kako bi pokušale da ostvare neku ekonomsku dobit”.

IMG 5244

„Urađena studija o potražnji proizvoda od recikliranog tekstila daje konkretne smjernice i samim radionicama u Nikšiću i Užicama koja je vrsta proizvoda konkurentna na tržištu“, kazala je Međedović.

Ona je istakla da je današnja izložba na Trgu slobode u Nikšiću prvi korak u pomoći ženama u prodaji proizvoda.

Međedović je kazala da, prema rezultatima istraživanja, sekond hend šopovi nijesu mjesta za prodaju te robe, već tržni centri i frekventna mjesta na kojima su ljudi u Crnoj Gori navikli da kupuju.

Izvor: Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...