Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Podrška evropskih partnera važna za nastavak reformi

Podrška evropskih partnera važna za nastavak reformi

Poruke ohrabrenja i podrške Crnoj Gori od strane evropskih i belgijskih partnera, kao i konkretna ekspertska saradnja i pomoć, obezbijediće nastavak dobre dinamike reformi u našoj zemlji, što će biti reflektovano i u ovogodišnjem Izvještaju o napretku Evropske komisije, saopštio je ministar finansija dr Radoje Žugić na kraju trodnevne posjete evropskim institucijama i belgijskom Ministarstvu finansija.

Na sastanku ministra Žugića sa ministrom finansija Belgije Johanom Van Overtveltom saopšteno je da belgijska vlada pozdravlja napore koje Crna Gora ulaže u pravcu fiskalne stabilnosti, konsolidacije javnih finansija i borbe protiv sive ekonomije, kao preduslova za snažniji ekonomski rast.

Ministar Žugić je naglasio značaj saradnje i razmjene ekspertskih znanja i iskustava između dvije zemlje u cilju privlačenja stranih investicija i nesmetanog protoka kapitala, kao i dinamičnije bilateralne ekonomske saradnje.

Belgijski ministar je ocijenio da Belgija i Crna Gora dijele isti strateški pristup u politici javnih finansija i suočavaju se sa sličnim izazivoma, što predstavlja dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, razmjenu dobrih praksi i iskustava. U tom smislu, naglasio je da Ministarstvo finansija Crne Gore može računati na punu podršku i partnerstvo belgijskih kolega.

Ministar Žugić se takođe susreo sa evropskom komesarkom za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elzbjetom Bjenkovskom, generalnim direktorom za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i tržište kapitala u Evropskoj komisiji, Džonatanom Faulom i direktorom za Zapadni Balkan u EK Žan-Erik Pakeom.

U fokusu razgovora sa komesarkom Bjenkovskom bila su pitanja reforme javnih nabavki. Komesarka je naglasila da Crna Gora dobro napreduje u pravcu ispunjavanja uslova za zatvaranjе pregovaračkog poglavlja 5 – Javne nabavke.

Ministar Žugić i komesarka Bjenkovska su se saglasili da je reforma javnih nabavki, sa pravnog i administrativnog stanovišta, izuzetno zahtjevna oblast, u kojoj kvalitet sprovedenih reformi treba da ima apsolutan prioritet u odnosu na brzinu.

U razgovoru sa generalnim direktorom Faulom i direktorom Pakeom, ministar Žugić je zahvalio na značajnoj podršci Evropske komisije reformskim procesima u Crnoj Gori i usvajanju evropskih standarda kroz proces pristupnih pregovora.

PR SLUŽBA MINISTARSTVA FINANSIJA

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...