Naslovnica Info Press info Projekti sa UNDP-em korespondiraju sa mjerama iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja...

Projekti sa UNDP-em korespondiraju sa mjerama iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24

Novoimenovana rezidentna predstavnica UNDP-a, Fiona Mek Kluni, tokom razgovora sa više državnih zvaničnika iskazala je uvjerenje kako će uspješna saradnja sa crnogorskim institucijama biti i dalje ostvarivana na obostrano zadovoljstvo.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević sa Mek Kluni je razgovarao o rezultatima dosadašnje saradnje i prioritetima za predstojeće zajedničko djelovanje.

Konjević je obavijestio o aktivnostima koji se sprovode u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 – ključnih na polju učlanjenja u evropske i evroatlanske integracione okvire.

Ministar je ponovio otvorenost MUP-a da sarađuje na reformi crnogorske policije, jačanju državne uprave, kao i na projektima koji se sprovode u cilju ostvarivanja mjerljivih rezultata u širokoj oblasti upravljanja migracijama, ali i na konkretnim aktivnostima poput kampanje „Poštuj život – vrati oružje“ i projekta upravljanja i uništavanja malog i lakog naoružanja (SALW), na kojem se duži niz godina ostvaruje kvalitetna saradnja.

Mek Kluni je prenijela stav da će i prioriteti Ministarstva unutrašnjih poslova naći mjesta u novom petogodišnjem programskom planu, koji Kancelarija UNDP-a priprema kako bi precizno postavila osnove za dalje funkcionisanje u Crnoj Gori.

Kao posebno interesantno polje za dinamiziranje odnosa između MUP-a i UNDP-a, sagovornici su prepoznali oblast reforme javne uprave, koja predstavlja izrazito važan segment sveukupne društvene pripreme za članstvo u Evropskoj uniji.

U tom kontekstu, razgovarano je i o međuzavisnosti efikasne reforme javne uprave na državnom i lokalnom nivou, kao ključnom uslovu razvoja preduzetništva, te neophodnosti snaženja efikasnosti lokalnih samouprava.

pazin mekkluni

Ministar pravde, Zoran Pažin, i Mek Kluni razgovarali su o intenzivnoj projektnoj saradnju Ministarstva i UNDP koja datira od 2004. godine, a o kojoj svjedoče 15 do sada završenih projekata u oblasti reforme pravosuđa i jačanja vladavine prava.

Ministar se osvrnuo na tekuće projekte Ministarstva pravde sa UNDP koji, zajednički je konstatovano, visoko korespondiraju sa mjerama iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 23 i 24.

pazin mekkluni1

Na sastanku je istaknuto obostrano očekivanje da će saradnja Ministarstva pravde i Programa UN za razvoj i u budućem periodu biti uspješna budući da su markirane oblasti u kojima ima prostora za dalji napredak.

luksic kluni1

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Mek Kluni je kazala da UNDP ali i ostale agencije UN veoma uspješno i sadržajno sarađuju sa Crnom Gorom i da o tome svjedoče brojni zajednički projekti i inicijative.

Ona je izrazila uvjerenje da će takva saradnja biti nastavljena i u budućnosti i ponovila podršku UNDP daljem jačanju i razvoju crnogorskog društva.

Lukšić je podsjetio na veoma dobre rezultate saradnje sa UNDP u prethodnom periodu i istakao značaj učešća Crne Gore u sistemu UN-a.

luksic kluni5

On je podsjetio na brojne zajedničke projekte koji su u toku te istakao da je UNDP veoma važan partner Crne Gore. Lukšić je kazao i da podrška UNDP-a jačanju institucija, sprovođenju reformi i sveukupnom razvoju društva ujedno pospješuje ostvarivanje evropskih standarda i napredak ka članstvu u EU.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...