Naslovnica Info Press info Pejanović-Đurišić i Drobnič: Poziv u NATO dodatan podstrek za reforme na putu...

Pejanović-Đurišić i Drobnič: Poziv u NATO dodatan podstrek za reforme na putu ka EU

Ministar odbrane prof. dr Milica Pejanović-Đurišić, razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske Unije u Crnoj Gori, Mitjom Drobničem.

Drobnič je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim integracijama, podsjećajući na konstantnu i snažnu podršku Delegacije EU našoj državi ka ostvarenju prioritetnih ciljeva spoljne politike, odnosno članstvu u NATO i EU.

On je naglasio da je Crna Gora uspješno otvorila 20 pregovaračkih poglavlja što pokazuje, kako je dodao, posvećenost države postizanju konkretnih rezultata i mjerljivog napretka.

Drobnič je ukazao da ispunjavanje kriterijuma Evropske unije značajno doprinosi i uspješnosti NATO integracija, imajući u vidu komplementarnost ova dva procesa.

Pejanović-Đurišić se tokom razgovora posebno fokusirala na prioritetne ciljeve vanjske politike Crne Gore, članstvo u EU i NATO, koji su jasan pokazatelj da Crna Gora podržava i dijeli vrijednosti i principe vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike sa zemljama zapadnog svijeta.

Takođe, ministar je informisala sagovornika o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva odbrane.

Pejanović-Đurišić je sagovornika upoznala o intencijama nastavka aktivnog angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju.

Sagovornici su se složili u uvjerenju da će dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, biti dodatan podstrijek Crnoj Gori da nastavi sa sprovođenjem neophodnih reformi i u okviru pregovaračkog procesa sa EU.

Sastanku je prisustvovala i šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Kirsi Pekuri.

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...