Naslovnica Info Press info Uskladiti obrazovni sistem sa evropskim

Uskladiti obrazovni sistem sa evropskim

Usklađivanje crnogorskog obrazovnog sistema sa evropskim obezbijediće vrjednovanje stečenog nivoa kvalifikacija u Crnoj Gori u državama Evropske unije, poručeno je na međunarodnoj konferenciji održanoj u Podgorici.

“Usklađivanje znači da kad neko stekne kvalifikaciju u Crnoj Gori, ta njegova kvalifikacija u državi u koju dolazi ima vrijednost u smislu da poslodavac bude siguran da iza diplome stvarno stoji znanja, i da on može bez velikih problema da nađe mjesto na tržištu rada”, objasnila je Zora Bogićević iz Ministarstva prosvjete.

3

Ona je, na međunarodnoj konferenciji o Evropskom okviru kvalifikacija i razmjeni znanja i iskustava država u procesu referenciranja nacionalnih okvira, kazala da je Crna Gora završila proces referenciranja i pokazala da je u obrazovni sistem ugradila preporuke i najbolju praksu EU.

Bogićević je rekla da Crna Gora na svim ispravama, pored nivoa kvalifikacija koje se stiču u državi, može da stavi oznaku evropskog okvira kvalifikacija.

“Napravljene su dobre postavke da osobe koje se obrazuju mogu steći potrebne kvalifikacije, i potrebno je da dalje sprovodimo u praksi ono što smo napisali, kako smo definisali obrazovni sistem i mehanizme obezbjeđivanja kvaliteta”, kazala je Bogićević.

5

Ona je objasnila je da Evropska komisija i Savjet Evrope daju državama preporuke kako da unaprijede kvalitet svojih obrazovnih sistema u cilju da se svakom pojedincu omoguće cjeloživotno učenje, bolji položaj na tržištu rada i kretanje u granicama Evrope.

Bogićević je precizirala da evropski nivo kvalifikacija ima osam nivoa, a da se svaki od njih opisuje kroz znanja, vještine i kompetencije.

Prema njenim riječima, države upoređuju svoje nivoe kvalifikacija sa preporukama EK, odnosno evropskog okvira kvalifikacija.

Bogićević je podsjetila da je Crna Gora 2008. godine počela da sprovodi proces usklađivanja svog obrazovnog sistema sa evropskim okvirom kvalifikacija.

2

Ministar prosvjete, Predrag Bošković kazao je da je Vlada prepoznala dugogodišnji disbalans na tržištu rada.

„Naš cilj podići nivo kvaliteta i kompetencija radne snage kako bi mogli da odgovore sve zahtjevnijim potrebama poslodavaca“, poručio je on.

Bošković smatra da je kroz regionalnu saradnju potrebno raditi na prevazilaženju disbalansa ponude i tražnje na tržištu rada.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...