Naslovnica Press info Press IPA Potpisali protokol o saradnji u okviru projekta IPARD-like 1

Potpisali protokol o saradnji u okviru projekta IPARD-like 1

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, i izvršni direktor Investiciono razvojnog fonda (IRF), Zoran Vukčević, potpisali su danas protokol o poslovnoj saradnji u okviru projekta IPARD like 1.

Iz Ministarstva je saopšteno da je poljoprivrednim proizvođačima koji su potpisali ugovore o dodjeli bespovratne podrške kroz projekat IPARD-like 1 na raspolaganju povoljna kreditna linija u iznosu od osam miliona EUR kod IRF-a, kako bi završili ugovorene investicije.

“Protokolom o poslovnoj saradnji u okviru projekta IPARD-like 1 je definisana mogućnost da svih 291 potpisnika ugovora dobije sredstva za realizaciju projekata, što je uslov za isplatu podrške”, navodi se u saopštenju.

Uslovi navedene kreditne linije za poljoprivrednike su kamatna stopa 3,5 odsto, odnosno tri odsto za proizvođače iz manje razvijenih opština, rok otplate 12 godina i grejs period do četiri godine.

Vukčević je kazao da je potpisivanjem protokola ispunjen i posljednji uslov za podršku individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji su obezbijedili aplikacije u okviru IPARD like 1.

„Fond je obezbijedio kreditna sredstva koja će biti na raspolaganju svim kandidatima koji su ispunili uslove za dobijanje podrške. To će biti dodatna podrška razvoju poljoprivrede i svim preduzetnicima koji u toj oblasti vide šansu za biznis i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Vukčević.

Ivanović je rekao da je sada u potpunosti zaokružen model finansiranja za realizaciju projekta IPARD like.

„Ne samo da je Ministarstvo obezbijedilo više od četiri miliona bespovratnih sredstava za podršku poljoprivrednim proizvođačima, nego je i IRF obezbijedio osam miliona EUR kreditnih sredstava koja su neophodna za povlačenje bespovratnih”, saopštio je Ivanović.

Na taj način, kako je objasnio, država konkretno pokazuje odnos prema poljoprivredi i mogućnostima podsticaja razvoja poljoprivredne proizvodnje, posebno na sjever.

Ivanović je podsjetio da se oko 65 odsto ukupno odobrenih sredstava kroz projekat IPARD like 1 odnosi na sjever Crne Gore.

On očekuje da će poljoprivredni proizvođači znati da iskoriste šansu i da će zajedno dati doprinos otvaranju novih radnih mjesta, povećanju proizvodnje i postepenom povećanju izvoza.

Izvor: Agencija Mina-business

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...