Naslovnica Crna Gora i EU Uspješne EU priče EU i NATO integracije su polisa osiguranja ekonomskih i nacionalnih ulaganja

EU i NATO integracije su polisa osiguranja ekonomskih i nacionalnih ulaganja

U susret novoj budžetskoj godini, a kao priprema za još uspješniju realizaciju zacrtanih ciljeva, Ministarstvo finansija je, u saradnji sa relevantnim institucijama, pripremilo Pravce razvoja Crne Gore
2015-2018, koji će poslužiti kao okvir za definisanje mjera čija će implementacija doprinijeti egzaktnijem i transparentnijem praćenju svih razvojnih komponenti.

Prepoznajući dugoročno poboljšanje kvaliteta života građana kao strateški cilj, kroz agendu Vlade za predstojeći period, utvrđena su četiri prioritetna sektora razvoja (turizam, energetika, poljoprivreda i ruralni razvoj i prerađivačka industrija), koji će omogućiti stvaranje čvrstih ekonomskih temelja i dati zamajac ubrzanom rastu i razvoju.

Pružanje dodatnih podsticaja u navedenim sektorima, kroz reformske procese, predstavljaće generator pozitivnih impulsa koji će stimulisati novu energiju i identifikovati prostore za još adekvatniju i što potpuniju valorizaciju svih naših brojnih resursa.

Svjesni smo činjenice da smo trenutno u jako važnom i usudiću se reći, ambicioznom razvojnom momentu, kako sa aspekta aktivnosti koje se spovode na nacionalnom nivou, a koje se u najvećoj mjeri odnose na početak realizacije kapitalnih projekata, tako i sa aspekta širenja lepeze djelovanja na međunarodnom planu.

U tom smislu, poseban akcenat stavljam na neophodnost veće otvorenosti naše ekonomije u svim segmentima, jer upravo to predstavlja suštinski preduslov jačanja njene konkurentnosti. Ekonomska otvorenost jedne male zemlje kao sto je naša, sasvim sigurno, iziskuje još veća zalaganja i snažnije napore, koje najbolje možemo ostvariti kroz pravce EU i NATO integracija, kao svojevrsnih polisa osiguranja ne samo ekonomskih, već i nacionalnih ulaganja.

U tom smislu, moramo nasloniti naše politike na evropske, kao i prepoznati ulogu evropskih partnera u više pravaca i oblika.

Mogućnosti saradnje su mnoge, teorijske i praktične, savjetodavne odnosno ekspertske i finansijske. Sa
kvalitetnim i jasno koncipiranim programskim platformama, a uz podršku međunarodnih organizacija, na inovativan i održiv način, podstičemo stvaranje nove vrijednosti i kreiramo još povoljniji ambijent za dalje unapređenje.

U tom kontekstu, moramo biti svjesni svih instrumenata koji su nam dostupni, i biti voljni da oslušnemo i prihvatimo neke nove mehanizme koji bi nam omogućili što optimalnije iskorišćavanje naših potencijala.

U tom kontekstu, posebno značajan segment razvoja čine IPA fondovi, te je naša intencija da, u narednom periodu, ovaj mehanizam još bolje i efikasnije koristimo, a sve u cilju obezbijeđivanja većeg stepena realizacije naših razvojnih potreba.

Na tom putu, imperativno je obezbjediti što veću transparentnost i mobilizaciju čitavog društva, i ohrabriti njihovu aktivnu participaciju u svim oblicima saradnje sa međunarodnom zajednicom.

S tim u vezi, Pravci razvoja predstavljali su jednu od osnova za identifikovanje projekata koji će se finansirati sredstvima IPA fondova u periodu od 2014. do 2020. godine.

Za potrebe usklađivanja sa standardima i zahtjevima EU, a dominantno vođeni razvojnim interesima Crne Gore, uspješno su identifikovane oblasti politika, definisani prioriteti i predložen set investicionih razvojnih mjera.

Na tom putu, takođe, navedeni dokument je sa konkretnim projektima i finansijskom strukturom, bio baza za programiranje investicija na državnom nivou, odnosno za uspostavljanje direktne veze između sredstava i razvojnih prioriteta.

Imajući u vidu da se ključan preduslov za ostvarivanje rasta ogleda u adekvatnom odabiru ekonomski
najisplativijih i najproduktivnijih investicija, onih koji donose multiplikativne, i dugoročno osjetne benefite,
fokus Vlade u budućem periodu, biće upravo na selekciji investicija tih dometa i takvog karaktera.

Iako prepoznajući osjetljivost predstojećeg tranzicionog perioda i sve izazove koje će ono neminovno nositi, kako sa aspekta unutrašnjih, tako i spoljnih uticaja, a uz napredak koji kontinuirano ostvarujemo u oblasti evroatlanskih integracija, te rezultata koje se svakodnevno prepoznaju, sa osnovanim optimizmom gledamo na buduću dinamiku sveukupnog ekonomskog i društvenog razvoja.

Autor teksta je Radoje Žugić, ministar finansija Crne Gore. Tekst je objavljen u časopisu “Bilten” koji izdaje Ministarstvo finansija Crne Gore

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...