Naslovnica Info Press info Jashari: Kvalitetna regionalna saradnja i rezultati rada sudova ključni za članstvo u...

Jashari: Kvalitetna regionalna saradnja i rezultati rada sudova ključni za članstvo u EU

Crna Gora i Republika Makedonija imaju dugu istoriju odličnih bilateralnih odnosa i takvo partnerstvo biće nastavljeno i u budućnosti, ocijenenjeno je na sastanku ministra pravde Crne Gore Zorana Pažina i ministra pravde Republike Makedonije Adnana Jasharija, održanom danas u Kabinetu ministra.

Ministar Jashari pohvalio je napore Crne Gore u cilju unapređenja standarda i iskazao je zadovoljstvo zbog kvalitetnih rezultata koje je Crna Gora ostvarila na putu evropskih integracija.

Razumijevajući kvalitetnu regionalnu saradnju kao jednu od ključnih poluga za punu integraciju država Balkana u Evropsku uniju, ministri su se saglasili o potrebi zajedničkog djelovanja u cilju njenog kontinuiranog unapređenja.

Prvi susret dva ministra bio je prilika da se razmijene iskustva i razmotre izazovi na polju sveobuhvatne reforme pravosudnih sistema Crne Gore i Republike Makedonije. Ministar Pažin upoznao je ministra Jasharija sa brojnim aktivnostima na polju ostvarivanja zakonodavnih i institucionalnih mjera koje doprinose ostvarivanju rezultata u oblasti vladavine prava. Ministar Jashari predočio je rezultate aktuelne reforme pravosudng sistema, s posebnim osvrtom na reformu zakonodavstva i nezavisnost pravosuđa i aktivnosti koje se preduzimaju u ovom smjeru.

Teme razgovora bili su i mehanizmi promocije i zaštite prava i sloboda građana, prije svega prava na pristup sudu. Sagovornici su se osvrnuli i na institut ustavne žalbe, reforme u oblasti pravnih profesija, međunarodnu pravnu pomoć, kao i alternativno rješavanje sporova.

Tokom susreta, delegaciji Republike Makedonije predstavljen je i Sistem elektronskog upravljanja predmetima međunarodne pravne pomoći koji je u primjeni u Ministarstvu pravde Crne Gore od januara 2015. godine.

Dogovoren je i nastavak bilateralne saradnje sa ciljem jačanja administrativnih kapaciteta i razmjene iskustva i dobre prakse u oblasti pravde, jednog od ključnih segmenata ukupnog reformskog procesa u obje države.

Sa ministrom Jasharijem sastala se i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, a na sastanku je ocijenjeno da su rezultati rada sudova, njihova pouzdanost, transparentnost, efikasnost i ujednačena praksa, od ključnog značaja za države zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, Medenica je primila Jasharija u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Predmet sastanka bila je reforma sudskih sistema u Crnoj Gori i Makedoniji, bilateralna pravosudna saradnja između ove dvije države i upotreba alternativnih načina rješavanja sporova.

Medenica je predočila Jashariju sprovedene reforme u nacionalnom sudstvu, ključne novine u zakonskim rješenjima, ostvarene rezultate rada sudova, smanjenje zaostalog broja predmeta i funkcionisanje Centra za edukaciju nosilaca pravosudne funkcije.

Makedonskoj delegaciji približeni su i mehanizmi podnošenja pritužbi i prijava građana na rad sudova i sudija i saradnja s Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Sagovornici su zaključili da su rezultati rada sudova, njihova pouzdanost, transparentnost i efikasnost, kao i ujednačena praksa, od ključnog značaja za sve države Zapadnog Balkana koje pretenduju za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sastanku je konstatovana je odlična saradnja vrhovnih sudova Crne Gore i Makedonije.

Izvor: Ministarstvo pravde/Agencija Mina

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...