Naslovnica Info Press info Biber: Saradnja u regionu je veoma važna, ali nije zamjena za integracije...

Biber: Saradnja u regionu je veoma važna, ali nije zamjena za integracije u EU

Saradnja u regionu je veoma važna, ali nije zamjena za integracije u Evropsku uniju (EU), poručio je danas Florijan Biber, profesor za jugoistočno-evropsku istoriju i politiku na Univerzitetu u Gracu.

On je ocijenio da su Crna Gora, Srbija i Albanija na dobrom putu da se pridruže EU, ali i da se šalje “opasna poruka” ako ostale zemlje Zapadnog Balkana ostanu iza.

“Regionalna saradnja nije zamjena ni za reforme u sopstvenoj zemlji, ali je način da se pošalje jasna poruka da su te države angažovane na rješavanju problema. Ipak ne možete u EU uz loše odnose sa susjedima”, naveo je Biber, prenosi Tanjug.

Komentarišući proširenje EU i otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, on je konstatovao da je taj proces sporiji nego što je bio u prošlosti.

“EU sada nerado brzo otvara pregovaračka poglavlja, a proširenje i nije u vrhu prioriteta. Drugo, proširenje nema veliku podršku, mnogo ljudi je protiv toga, posebno u Nemačkoj ili Austriji”, rekao je on i naveo da je većina građana u pojedinim zemljama protiv integracije ne samo Turske, nego i Zapadnog Balkana.

Ipak, dodaje, evropski komesar za proširenje je raspoložen da vidi napredak i otvaranje poglavlja, a tri zemlje regiona u kojima je moguće očekivati kretanje u tom pravcu su Srbija, Crna Gora i Albanija.

Biber je naveo da BiH ima problema, Makedonija zaostaje zbog imena, a Kosovo pet EU članica ne priznaje kao državu.

“Zato bi Srbija, Crna Gora ili Albanija mogle da postanu članice prije drugih, ali je opasno ostaviti ostale tri potpuno iza. To šalje opasnu poruku, ako su izostavljene”, rekao je Biber.

Biber je ocijenio da je proširenje danas, više nego ikad, geopolitički program. Konflikt EU i Rusije koji se osjeća i u zemljama Zapadnog Balkana, pokazao je da EU treba da misli i na konkurenciju.

Drugo, izbjeglička kriza je pokazala apsurnost da Zapadni Balkan ne bude u EU, ističe Biber.

“Izbjeglice su iz Grčke išle u Makedoniju, Srbiju, pa u Mađarsku ili Hrvatsku, a to poklauje da je bizarno što onda sve te zemljej nijesu u EU”, rekao je on.

Izvor: MINA

Saopštenja

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...