Naslovnica Info Press info Razmjena znanja i iskustava za brže napredovanje prema EU

Razmjena znanja i iskustava za brže napredovanje prema EU

Crnogorska delegacija koju predvodi generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović učestvovala je na regionalnoj konferenciji „Saradnja u Jugoistočnoj Evropi- radimo zajedno na putu prema pristupanju EU“ koja je održana 17. i 18. novembra u Sarajevu.

Konferenciju su organizovali njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Direkcija za evropske integracije Bosne i Hercegovine, a učestvovali su predstavnici država regiona, kao i eksperti iz država članica EU.

Konferencija je bila prilika za razmjenu znanja i iskustva iz procesa pristupanja EU, s fokusom na aktuelno stanje u politici proširenja EU, uticaj Berlinskog procesa na ubrzanje procesa evropske integracije, ulogu civilnog društva u procesu pristupanja, regionalnu saradnju i ekonomske reforme.

Sarajevo 1

Generalna direktorica Snežana Radović je, u okviru sesije posvećene reformi javne uprave, istakla da je ova oblast u fokusu pažnje Evropske komisije samim tim što predstavlja i jedan od tri ključna stuba u Strategiji proširenja uslijed čega joj je posvećena posebna pažnja u ovogodišnjem Izvještaju o napretku i predstavlja jednu od uporednih kategorija za zemlje Zapadnog Balkana i Turske.

„Kvalitetno izgrađena javna uprava je preduslov za transparentno i efikasno demokratsko upravljanje“, istakla je Radović, ukazujući da je Crna Gora uspješno sprovela prvu fazu reformi u ovoj oblasti donošenjem značajnih strateških dokumenata i uspostavljanjem institucionalne strukture.

Naglasila je da su trenutno u pripremi dva ključna dokumenta čijim sprovođenjem će se značajno unaprijediti stanje u oblasti javne uprave. Kako je istakla, u pitanju su Program pristupanja Crne Gore EU 2016- 2020 i Strategija javne uprave 2016-2020. kojim će se unaprijediti postojeći i izgraditi nedostajući administrativni kapaciteti za efikasno sprovođenje pravne tekovine EU.

Sarajevo 5

Ona je podsjetila na značaj regionalne saradnje u procesu evropske integracije i u tom pogledu, prenijela spremnost Crne Gore da, kao država koja je najviše odmakla u procesu pristupanja EU, svoje iskustvo iz pregovora podijeli s kolegama iz drugih država regiona.

Učesnici skupa su se saglasili o potrebi intenziviranja saradnje u oblasti evropske integracije putem razmjene znanja i iskustva iz sprovođenja reformi u sva tri ključna stuba Strategije proširenja.

Istakli su da je pristupanje EU zajednički cilj svih država regiona do čijeg ostvarenja će se brže i kvalitetnije doći putem snaženja postojećih i iniciranja novih projekata saradnje.

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...