Naslovnica Press info Press IPA Bošković: Za nacionalni program iskorišteno 93, a za prekograničnu saradnju 76 posto...

Bošković: Za nacionalni program iskorišteno 93, a za prekograničnu saradnju 76 posto sredstava

Ovdje možete pogledati gostovanje Irene Bosković iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija u jutrarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” na Radio-televiziji Crne Gore. 

Tema su bili instrumenti pretpristupne pomoći (IPA fondovi), a povod gostovanja je regionalna konferencija “Rezultati u korištenju pretpristupne podrške EU IPA 2007-2013“ koja je juče održana u Budvi, a koja je organizovana je u okviru projekta koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, Britanska ambasada u Podgorici i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, a koji sprovodi Britanski savjet.

“Imali smo zadovoljstvo da ugostimo kolege iz regiona iz njihovih kancelarija nacionalnih koordinatora za Ipu, kao i domaće korisnike projekata, kako aktuelne, tako i buduće. Na konferenciji je bilo oko 200 učesnika”, kazala je Bošković.

Ona je podsjetila da je Crna Gora za period od 2007. do 2013. godine na raspolaganju imala 237,5 miliona eura iz IPA fondova i dodala da je do sada iskorišteno 93 posto za nacionalni program, dok je za prekograničnu saradnju iskorišteno oko 76 posto sredstava.

“Iako se radi o perspektivi od 2007. do 2013. godine, projekti i dalje traju, zato za prekograničnu saradnju iskorištenost sredstava nije visoka kao za nacionalni program, jer i dalje ima projekata koji se ugovaraju”, objasnila je Bošković.

Kako je kazala, pored državnih institucija, opštine i nevladine organizacije su bile znacajni korisnici IPA sredstava.

“Kroz progame prekogranične saradnje imali smo mogućnost da sarađujemo sa zemljama regiona Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Srbijom i Kosovom u bilateralnim programima, ali i da učestvujemo u programima transnacionalne saradnje kroz koje imamo priliku da sarađujemo sa zemljama članicama EU. Za nas to znači da ćemo sjutra, kada budemo imali mnogo veća sredstva kao zemlja članica, biti spremni za korišćenje strukturnih fondova”, rekla je Bošković.

Ona je dodala da Crna Gora kroz Ipa II (koja pokriva period od 2014. do 2020.) na raspolaganju ima 10 posto više sredstava tj. 270 miliona eura, a razlika u odnosu na Ipa I je što je ona usmjeravana kroz pet komponenti, dok u Ipa II postoji osam sektora.

“Naglasak EU, a i naše potrebe su da institucije više sarađuju u okviru jednog sektora. Tako ćemo imati podršku u sektorima kao što su vladavina prava, demokratija i upravljanje, zaštita životne sredine, saobraćaj i tako dalje”, zaključila je Bošković.

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...