Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju U Briselu ocijenjeno da je Crna Gora postavila dobar temelj sistema bezbjednosti...

U Briselu ocijenjeno da je Crna Gora postavila dobar temelj sistema bezbjednosti hrane

U nastavku posjete Briselu, ministar Ivanović susreo se sa evropskim komesarom za zdravlje i bezbjednost hrane Vitenisom Andrijukaitisom i generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj Jeržijem Bogdanom Plevom.

Na sastanku sa komesarom Andrijukaitisom, ministar je predstavio rezultate ostvarene u proteklih godinu dana u oblasti bezbjednosti hrane, konstatujući da je Crna Gora ispunila sva mjerila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 12 – Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni razvoj.

“Ovo je bio moj drugi sastanak sa ministrom poljoprivrede Petrom Ivanovićem i želio bih reći da je u periodu između dva sastanka Crna Gora napravila izuzetan napredak. Veoma sam srećan zbog pozitivnih rezultata naše saradnje”, rekao je Andrijukaitis.

On je dodao da je veliki iskorak činjenica da je Crna Gora usvojila više od 10 zakona, a prije svega Zakon o bezbjednosti hrane, zatim Strategiju za transpoziciju i implementaciju evropskog akija i Akcioni plan.

“Smatram da je veoma dobar trenutak da se ovi rezultati predstave Savjetu EU i da se nakon toga započnu pregovori u poglavlju 12. Veoma sam optimističan u odnosu na naredne korake i da ćemo vidjeti pozitivne rezultate i u bliskoj budućnosti”, kazao je komesar Andrijukaitis i prihvatio poziv ministra Ivanovića da posjeti Crnu Goru.

Na sastanku sa generalnim direktorom za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskoj komisiji Jeržijem Bogdanom Plevom, razgovarano je o narednim koracima u pravcu otvaranja pregovora u poglavlju 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj.

“Srećan sam što smo se sreli na kraju ove veoma uspješne godine kada je riječ o ostvarenim rezultatima u crnogorskoj poljoprivredi” kazao je Pleva.

Podsjetio je na dobre ocjene iz Izvještaja o napretku i predstavio očekivanu dinamiku pregovaračkog procesa u ovoj oblasti. Takođe, ukazao je na značaj inovacija i istraživanja u oblasti poljoprivrede i u tom kontekstu na mogućnost učešća Crne Gore u projektima EU, dodavši da shodno dosadašnjoj praksi, država kandidat može osjetiti benefite u posljednjim godinama pregovora.

Ministar Ivanović je istakao da je crnogorska poljoprivreda u prethodnom periodu ostvarila rast u proizvodnji mlijeka, vode, meda, prerađevina od mesa, povećano je brojno stanje stoke, smanjen uvoz i nastavljena strukturna prilagođavanja u oblasti poljoprivrede. Svim poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo, isplaćene su sve subvencije u tekućoj godini.

Takođe, pokrenuti su projekti IPARD-like 1 i 2 i realizovan veliki broj obuka poljoprivrednih proizvođača. Ivanović je naglasio značaj koji reforma poljoprivrednog sektora i dostizanje visokih evropskih standarda imaju za stvaranje novih radnih mjesta, jačanje konkurentnosti crnogorske poljoprivrede i ukupni rast domaće ekonomije. On je izrazio interesovanje za mehanizam direktnih plaćanja nakon 2020. godine o čemu će biti nastavljeni razgovori sa evropskim partnerima.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...