Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Podrška Švedske proširenju EU na države Zapadnog Balkana

Podrška Švedske proširenju EU na države Zapadnog Balkana

Politika proširenja predstavlja jednu od najuspješnijih politika EU koja je tokom prethodnog perioda odigrala važnu ulogu u uspostavljanju mira, promovisanju regionalne saradnje i ekonomskom napretku ovog dijela Evrope, poruka je sa skupa „EU integracija Zapadnog Balkana: ostvarenje misije“, koji je održan 18. decembra u Stokholmu.

Skup koji je bio posvećen integraciji Zapadnog Balkana u EU i regionalnoj saradnji su zajednički organizovale države Zapadnog Balkana, Ministarstvo vanjskih poslova Švedske i predstavništvo Evropske komisije u Švedskoj.

Skup su otvorili ministarka vanjskih poslova Švedske Margot Valstrom i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a učestvovali su ministarka za evropske integracije Albanije Kljajda Đoša, ministar za evropske poslove Makedonije Nikola Poposki, ministar za evropske integracije Kosova Bekim Čolaku, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i pomoćnica ministra vanjskih poslova Srbije Marina Jovićević, dok je u ime Vlade Crne Gore učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Učesnici su, u okviru dva panela, razmijenili mišljenje o nalazima iz izvještaja EK o napretku i potrebnim daljim reformama, kao i izgledima za bržu integraciju u EU.

Obraćajući se učesnicima skupa, ambasador Pejović je istakao da je izvještaj o napretku dokument od ključnog značaja za sve države u procesu pristupanja EU jer predstavlja jasan pokazatelj postignutih rezultata u periodu od 12 mjeseci i istovremeno daje korisne smjernice za aktivnosti koje je potrebno sprovesti u narednom periodu.

“Crna Gora je zadovoljna nalazima iz ovogodišnjeg izvještaja koji potvrđuju ostvarene rezultate na svim poljima. Takođe, oni pružaju osnovu za dalji rad i pojačane aktivnosti u dijelu evropske integracije gdje je to potrebno”, istakao je ambasador Pejović.

On je prenio očekivanje da će Crna Gora, na temelju dobrih rezultata, 2015. godinu završiti s ukupno 22 otvorena poglavlja.

Učesnici skupa su se saglasili da regionalna saradnja predstavlja polaznu osnovu za stabilnost, promovisanje uzajamnog razumijevanja, politički dijalog i ukupni društveni napredak. U tom kontekstu su prenijeta iskustva nordijske saradnje koja može poslužiti kao uzor za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu.

Imajući u vidu kontekst aktuelnih ekonomskih, tehnoloških, demografskih i bezbjednosnih izazova s kojima se EU suočava, učesnici skupa su ukazali na važnost ubrzanja procesa proširenja EU na države Zapadnog Balkana i, s tim u vezi, razmijenili mišljenja o mehanizmima i aktivnostima koje je u tom pravcu neophodno preduzeti.

Na marginama skupa, ambasador Pejović je imao bilateralne sastanke s kolegama iz regiona, kao i sa ministarkom Valstrom koji su bili prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnostima iz pregovaračkog procesa.

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...