Naslovnica Info Press info Marković: Zemlje zapadnog Balkana visoko na agendi NATO i EU

Marković: Zemlje zapadnog Balkana visoko na agendi NATO i EU

Potpredsjednik Vlade Duško Marković učestvovao je danas u Prištini na Ministarskom sastanku “Globalni izazovi i uloga NATO i EU na Zapadnom Balkanu”, koji je održan u okviru konferencije “Bezbjednost u Jugoistočnoj Evropi u svjetlu širih regionalnih izazova”.

Tokom panela, potpredsjednik Marković podsjetio je na postignute rezultate zemalja Zapadnog Balkana na putu evro-atlantskih i evropskih integracija, te otvorio pitanja o izazovima koji te zemlje očekuju.

“Živimo u vremenu međusobne povezanosti, gdje promjene ili nestabilnosti na jednom dijelu svijeta utiču i na regione udaljene hiljade kilometara od žarišta tih zbivanja. U tom smislu, ni region zapadnog Balkana ne može biti imun na izazove poput međunarodnog terorizma, transkontinentalnog kriminala, sukoba u Evropi ili na Bliskom Istoku, izgradnje pravilnog odnosa prema snažnim migratornim kretanjima, ekonomske i finansijske krize i njenih negativnih efekata. Upravo zbog toga, gdje god da se nestabilnost epicentralno događa, ona predstavlja zajednički problem, koji se može rješavati jedino udruženim snagama, prvenstveno kroz kolektivne bezbjednosne mehanizme”, kazao je Marković.

Potpredsjednik se osvrnuo i na aktuelnu spoljnu politiku država Zapadnog Balkana uključujući i Crnu Goru, koja će, kako vjeruje, u budućnosti podrazumijevati snažniju regionalnu saradnju i kvalitetnije osnove za društveni i ekonomski razvoj, ali i garantovati njihove nekonfliktne politike.

“U političkom smislu, pozivom Crnoj Gori za članstvo u NATO, u trenutku određenih globalnih bezbjednosnih nestabilnosti, poslata je jasna poruka da su zemlje Zapadnog Balkana visoko na agendi NATO i EU”, zaključio je potpredsjednik Marković.

Nakon Ministarskog panela, Marković je imao bilateralni sastanak sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Republike Kosovo Hašimom Tačijem.

“Odnosi Crne Gore i Kosova su na prijateljskom nivou i bez otvorenih pitanja koja bi mogla ugroziti dobrosusjedski ambijent”, zaključeno je tokom susreta dva vice-premijera.

U fokusu razgovora bila su i pitanja iz oblasti regionalne saradnje, a potpredsjednik Marković upoznao je sagovornika i sa aktivnostima na polju vladavine prava i ukupnih reformi u Crnoj Gori.

Vicepremijer Tači je saopstio da Republiku Kosovo raduje NATO pozivnica koja je upućena Crnoj Gori, pa je ohrabrio crnogorsku Vladu da snažno nastavi sa reformskim naporima u tom pravcu.

Takodje je zakljuceno da dvije Vlade, odnosno dvije drzave, odlučno iskazuju volju ka daljoj izgradnji i unapređenju diplomatske, bezbjednosne i ekonomske saradnje.

Tokom sastanka, dvojica zvaničnika razmijenili su mišljenja i o drugim važnim temama iz oblasti bilateralnih i multilateralnih odnosa.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...