Naslovnica Info Press info Razmjena dobrih praksi preduslov unaprjeđenja bilateralne saradnje

Razmjena dobrih praksi preduslov unaprjeđenja bilateralne saradnje

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je u petak, 5. februara, bilo domaćin 2. radionice Radne grupe o razmjeni znanja u oblasti planiranja prostora i građevinarstva.

Radna grupa formirana je na osnovu Sporazuma između Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore i Ministarstva urbanog razvoja Republike Albanije o saradnji u oblasti uređenja prostora, potpisanog 30. oktobra 2015.

Marija Vukčević, generalna direktorica za EU integracije i međunarodnu saradnju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, izrazila je zadovoljstvo zbog održavanja radionice, kojom dvije strane doprinose sprovođenju odredbi propisanih Sporazumom, što ima za cilj unaprjeđenje saradnje u ključnim resorima za ekonomski razvoj obije države.

Eduard Ostrosi, direktor za evropske integracije i projekte u Ministarstvu urbanog razvoja Republike Albanije, zahvalio se na organizaciji dešavanja, istakavši da isto predstavlja optimalan model za razmjenu iskustava i predloga za razvoj u značajnim oblastima kao što su prostorno planiranje, građevinarstvo i razvoj stanovanja.

U toku prve sesije Danilo Gvozdenović, generalni direktor za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, prezentovao je dosadašnje aktivnosti Ministarstva u oblasti uređenja prostora.

On je istakao da je na ovom polju, od koga direktno zavisi razvoj mnogih privrednih grana u državi, sproveden veliki broj reformi. Potvrda za navedeno dobijena je od međunarodne javnosti, kroz Izvještaj Svjetske banke „Doing business“.

Gvozdenović je predstavio i planove Ministarstva za naredni period u cilju unaprjeđenja poslovnog ambijenta.

U toku druge sesije Albana Tolkući, šef Jedinice za urbano planiranje Agencije za legalizaciju, urbanizaciju i integraciju neformalnih zona/objekata Republike Albanije, predstavila je iskustva u oblasti legalizacije neformalnih naselja. Marko Čanović, generalni direktor za razvoj stanovanja u u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, konstatovao je da dvije države dijele slične izazove u ovoj oblasti, nakon čega je diskutovano o predlozima za dalje rješavanje ovog problema kroz zakonska rješenja i konkretne projekte.

Takođe, jedna od tema radionice bila je i razvoj prekogranične saradnje na prostoru Skadarskog jezera. Fiona Mali, koordinator projekata u Nacionalnoj agenciji za teritorijalno planiranje Republike Albanije, predstavila je mogućnosti saradnje kada su u pitanju zajedničke aktivnosti prostornog razvoja ove oblasti.

Učesnici su se složili da je ovo pitanje od posebnog značaja za razvoj prekogranične saradnje, te da će se nastaviti komunikacija po pitanju razvoja konkretnih zajedničkih projekata u narednom periodu.
Radionica je zaključena dogovorom o organizaciji i temama narednog okupljanja, u cilju adekvatnog sprovođenja odredbi iz navedenog Sporazuma.

Saopštenja

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...