Naslovnica Info Press info Od danas kontrole samo na početnom aerodromu: Za ugodnija putovanja u zemlje...

Od danas kontrole samo na početnom aerodromu: Za ugodnija putovanja u zemlje EU

Bezbjednosne kontrole za putnike koji sa Aerodroma Podgorica imaju transfer letove preko neke od zemalja Evropske unije biće izvršene samo na početnoj destinaciji, saopšteno je iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Taj sistem kontrole počeo je danas i, kako se dodaje, ponovnih kontrola na transfer aerodromu nije bilo.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo su kazali da je novina koja će putnicima učiniti ugodnijim putovanja u zemlje EU proistekla iz početka primjene Uredbe Evropske komisije koja omogućava da se sistem jedne bezbjednosne kontrole primjenjuje na sve letove iz Crne Gore u EU.

„Izuzetak od primjene jedne bezbjednosne kontrole će biti aerodromi čija infrastruktura ne podržava ovaj sistem, te zemlje u kojim vazduhoplovne vlasti sprovode dodatne bezbjednosne mjere, kao što je Velika Britanija“, pojašnjava se u saopštenju.

Navodi se da je jedna bezbjednosna kontrola inicijativa u vazduhoplovnoj bezbjednosti koja omogućava da putnici, prtljag i kargo koji su prošli jednu kontrolu u svojim početnim destinacijama obave transfer na svoj vezani let, a da ne moraju opet da se podvrgavaju drugoj kontroli.

„Ovo obezbjeđuje brzinu i pogodnost putnicima, značajno štedi troškove i olakšava bržu povezanost letova“, kazali su iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

EU, kako su dodali, može zaključiti projekat Jedna bezbjednosna kontrola sa drugim zemljama kada zaključi da njihovi bezbjednosni sistemi u civilnom vazduhoplovstvu imaju ekvivalentan sistem bezbjednosti kao u EU.

„Nakon što su to postigle Sjedinjene Američke Države i Kanada, sada se i Crna Gora pridružuje ovoj inicijativi“, navodi se u saopštenju.

Kako se precizira, priznavanje usaglašenosti crnogorskih sa evropskim standardima bezbjednosti u civilnom vazduhoplovstvu donijeto je nakon učešća Crne Gore u projektu „Jedna bezbjednosna kontrola“, koji je vodila Agencija za civilno vazduhoplovstvo i obrazloženo je time da uspjeh uprojektu odražava napredni nivo koji je Crna Gora postigla u primjeni evropskih standarda u avio saobraćaju.

Inspektor za bezbjednost u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, Krsto Pavićević istakao je da se aerodromi u Crnoj Gori od danas tretiraju kao aerodromi u EU, sa aspekta bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.

„Ovaj režim primjenjuje se od jutros na Aerodromu Podgorica, dok će na Aerodromu Tivat biti primjenjen u narednim mjesecima, imajući u vidu da u ovom trenutku sa tivatskog aerodroma nema letova iz EU sa transfernim putnicima i prtljagom“, rekao je Pavićević.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...