Naslovnica Info Press info Marković - Orua: Crna Gora ubrzano usvaja demokratske vrijednosti savremene Evrope

Marković – Orua: Crna Gora ubrzano usvaja demokratske vrijednosti savremene Evrope

Potpredsjednik Vlade Duško Marković primio je danas delegaciju Odbora za evropske poslove Nacionalne skupštine Republike Francuske, koju je predvodila predsjednica Odbora Danijel Orua.

Marković je informisao parlamentarnu delegaciju o napretku Crne Gore u evropskim i NATO integracijma, ističući posvećeni pristup najvažnijim državnim spoljno-političkim prioritetima.

„Napori usmjereni ka ostvarivanju svih potrebnih preduslova za dalju integraciju ne mogu biti zaustavljeni, niti usporeni. Unapređenje vladavine prava, dalja nadgradnja institucija, politička stabilnost i ekonomske reforme uslov su za ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, jer Crna Gora želi da zadrži reputaciju perspektivne zemlje kandidata na Zapadnom Balkanu“, istakao je potpredsjednik.

Predsjednica Odbora Orua saopštila je da francuska Skupština smatra da sve zemlje Balkana trebaju biti dio Evropske unije, i istakla da Francuska pažljivo prati nastojanja Crne Gore da postigne rezulatate na svim reformskim poljima, naglašavajući da su parlamentarci koje predvodi posebno zainteresovani za aktuelna politička i demokratska pitanja.

Potpredsjednik Marković je upoznao goste o ostvarenoj nezavisnosti pravosuđa, postignutim rezultatima u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji su došli kao rezultat snažne ustavne, zakonodavne i institucionalne reforme sprovedene u posljednjih tri godine.

„Danas Crna Gora ima stabilan i nezavisan sudski i tužilački institucionalni mehanizam a i ostali organi za sprovođenje zakona oslobođeni su uticaja politike, što je imalo direktan uticaj na prve ozbiljnije bilanse rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Marković.

Marković je saopštio da naše ukupno društveno i demokratsko sazrijevanje umnogome zavisi od savremene Evrope, čiji je Francuska važan činilac.

„Demokratizacija društva je pokazatelj cjelovitog prosperiteta jedne zemlje, i tom zadatku smo veoma posvećeni. Zbog toga vjerujem da kao društvo imamo kapacitet za potreban nivo dijaloga o aktuelnoj situaciji, a samim tim i za organizovanje izbornog procesa u ambijentu političkog povjerenja, u skladu sa zakonom i pravilima koja smo zajednički usvojili“, zaključio je potpredsjednik Vlade.

Sagovornici su dosadašnju saradnju Crne Gore i Francuske ocijenili sadržajnom i kvalitetnom i saglasili se u ocjeni da je važno da Francuska zadrži svoju pažnju na Zapadnom Balkanu, budući da će integracija balkanskih zemalja doprinijeti punoj stabilnosti ovog regiona Evrope. Predsjednica Orua je zahvalila potpredsjedniku Markoviću na iskrenom i objektivnom pristupu, ocijenivši ga kao model potrebnog partnerskog odnosa između dvije države.

Kabinet potpredsjednika Vlade / Služba za odnose s javnošću

Saopštenja

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...

Ministarski sastanak o Planu rasta za Zapadni Balkan u Podgorici

0
Sastanak ministara evropskih poslova i finansija država regiona i Evropske komisije (EK), posvećen Planu rasta za Zapadni Balkan, biće održan danas i sjutra u...

Ministarstvo evropskih poslova uspostavlja saradnju sa filološkim fakultetima na pripremi nacionalne verzije evropskog zakonodavstva

0
Priprema nacionalne verzije evropskog zakonodavstva je preduslov za članstvo u Evropskoj uniji i jedan od najzahtjevnijih pravno-prevodilačkih projekata koji država kandidat mora sprovesti prije...