Naslovnica Info Najave U aprilu nova međunarodna konferencija o zaštiti Solane

U aprilu nova međunarodna konferencija o zaštiti Solane

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP), u saradnji sa Opštinom Ulcinj i njemačkom organizacijom EuroNatur, organizovaće u aprilu drugu Međunarodnu konferenciju o zaštiti Ulcinjske solane.

Kako je saopšteno iz te nevladine organizacije, konferencija će biti održana 7. i 8. aprila u Podgorici i Ulcinju.

Iz CZIP-a su pojasnili da je razlog ponovnog organizovanja konferencije za zaštitu Solane, simbolično godinu kasnije, njena nacionalna i međunarodna zaštita koja, uprkos dogovorenim zaključcima sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, do sada nije ostvarena.

„Iako je napredak, u pogledu cjelokupne zaštite ovog ekosistema ostvaren, postavljanjem privremenog upravljača – Nacionalnih parkova Crne Gore, i opravkom pumpnih postrojenja koje su od vitalnog značaja za hidrološki režim Solane, dogovoren vremenski okvir iz zaključaka sa prethodne konferencije nije ispoštovan“, kaže se u saopštenju.

Iz tog razloga, kako se navodi, inicijatori prijedloga zaštite smatraju drugu konferenciju o zaštiti Solane nastavkom ranije uspostavljenog dijaloga sa međunarodnom zajednicom i resornim ministarstvom, ali i konstruktivnog razmatranja svih prepreka koje su se u međuvremenu našle na putu finalizacije zaštite tog područja.

Iz CZIP-a su kazali da će, pored brojnih međunarodnih predstavnika koji će prezentovati primjere dobre prakse na solanama u regionu, ali i uticaja koji ima očuvanje Ulcinjske solane na ostale države Drimskog sliva i vrste u čije se očuvanje ulaže već decenijama, zvaničnik Ramsarskog sekretarijata odgovoriti na sve nedoumice resornog ministarstva u pogledu međunarodne zaštite koja je izostala, a o čijem eventualnom napretku javnost nema podataka.

Učesnicima konferencije će se prvog dana, pored organizatora i resornog ministarstva obratiti i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, ambasadorke Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država, Gudrun Steinacker i Margaret Ann Uyehara, kao i Princ Nikola Petrović Njegoš.

„Od međunarodnih organizacija konferenciji će prisustvovati i predstavnici BirdLife International, ali i druge ambasade koje pružaju podršku procesu zaštite Ulcinjske solane poput Poljske, Bugarske i Grčke“, kaže se u saopštenju.

Organizaciju konferencije pomogli su BirdLife International, MAVA Fondacija, EuroNatur i Partnerski fond za ugrožene ekosisteme.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...