Naslovnica Info Press info Kordić: Primjena Nove metodologije da ubrza pristupanje Crne Gore EU

Kordić: Primjena Nove metodologije da ubrza pristupanje Crne Gore EU

„Evropski put predstavlja stateško opredjeljenje Vlade koja je odlučna da intenzivira reforme na svim poljima, a posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora dostigla evropske standarde i približila se evropskom kvalitetnu života“, saopštila je glavna pregovaračica Zorka Kordić, na sastanku sa ambasadorom Republike Finske, Kimom Ladervitom.

Ona je zahvalila Finskoj na podršci pristupanju država Zapadnog Balkana EU, kao i na dosadašnjoj ekspertskoj podršci Crnoj Gori u više oblasti.

Glavna pregovaračica je izrazila očekivanje da će primjena Nove metodologije, čiji je fokus na intenzivnom političkom dijalogu i suštinskim reformama, ubrzati pristupanje Crne Gore EU imajući u vidu jedinstvenu poziciju u pogledu potpune usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Kako je kazala, Crna Gora je posvećena unapređenju bilateralne saradnje i odlučna da pokaže istrajnost u reformskim procesima naročito u svijetlu primjene Nove metodologije.

Naglasila je da je Crna Gora spremna da učestvuje u formatima relevantnim za sadašnje i buduće funkcionisanje EU i da ostaje snažno posvećena usvajanju i promociji evropskih vrednosti.

Ambasador Ladervit je prenio snažnu podršku Finske procesu proširenja EU na Zapadni Balkan. Poruči je da pristupanje EU treba da se odvija u skladu sa zaslugama, te da Finska, kroz mehanizme koji su na raspolaganju, želi da pruži podršku pregovaračkm procesu Crne Gore.

Poručio je da je u reformskim procesima ka dostizanju evropskih standarda, pored usvajanja normativnog okvira, veoma bitna i implementacija kako bi se kreirao adekvatan pravni okvir i stvorio ambijent u skladu s EU standardima. Kako je kazao, profesionalan i nezavistan pristup mora biti prisutan u svim sferama i institucije u svom radu treba da se vode upravo tim principima.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa predstojećim obavezama, nastavkom ekspertske podrške Finske u više pregovaračkih poglavlja, kao i uspostavljanjem saradnje između timova Crne Gore i Finske koji se bave evropskim poslovima.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...