Naslovnica Info Press info Vujanović: Saradnja preduslov napretka država regiona

Vujanović: Saradnja preduslov napretka država regiona

Saradnja je preduslov napretka država regiona, posebno u vremenu velikih izazova, rekao je danas crnogorski predsjednik Filip Vujanović na Samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sofiji.

Na sastanku je na najvišem nivou usvojena jubilarna deklaracija koja odražava dostignuća Procesa u protekle dvije decenije. Poseban akcenat u deklaraciji je dat zajedničkom radu u cilju budućeg razvoja regiona.

Vujanović je kazao da je SEECP značajno promovisao političku i socijalnu odgovornost koja je neophodna za stabilnost regiona.

“On se potvrdio i kao platforma za razmatranje regionalnih perspektiva i dao podršku realizaciji integracionih aspiracija naših država. Pro-evropski karakter njegovih aktivnosti je odraz naših napora u implementaciji standarda Evropske unije (EU)”, rekao je Vujanović.

On je naglasio da je Crna Gora bezrezervno posvećena jačanju regionalne stabilnosti i dobrosusjedske saradnje. “Ponosni smo na iskreno i trajno prijateljstvo sa svima u regionu”.

“Poziv Crnoj Gori za pridruživanje NATO-u doživljavamo priznanjem uspjeha reformi, ali i kao doprinos stabilnosti regiona. Crna Gora je otvorila 22 poglavlja u pristupnom procesu EU i osnažila evropske perspektive država regiona kao važnog elementa stabilnosti cijelog evropskog prostora”, kazao je Vujanović.

On je naglasio važnost zajedničkih napora u ekonomskom razvoju regiona i realizaciji regionalnih projekata.

“Iskazujem poštovanje Bugarskoj kao predsjedavajućeg SEECP-a za doprinos razumjevanju značaja infrastrukturne povezanosti unutar regiona, kao i sa EU”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, konkretni rezultati ostvareni su u okviru Brdo-Brijuni procesa, Berlinskog procesa, kao i Bečkog Samita o Zapadnom Balkanu kao dijela Berlinskog procesa. “Nastavak i konkretizaciju te podrške očekujemo od predstojećeg Pariškog samita”.

“Podršku daljim infrastrukturnim projektima imamo i u okviru drugih procesa, kao što je Kinesko-Evropska inicijativa 16+1. Izgradnjom energetskog podmorskog kabla izmedju Italije i Crne Gore, te odgovarajuće infrastrukture u Crnoj Gori, region će se snažnije energetski vezati za Evropu”, kazao je Vujanović.

Projekat Jadransko-jonske gasifikacine, kao dio velikog interkontinentalnog projekta snabdijevanjem gasom iz Azerbejdžana, je, smatra on, velika potreba regiona.

Crna Gora, kazao je Vujanović, podržava usvajanje Zajedničke deklaracije povodom 20-te godišnjice SEECP, prepoznavajući kapitalnu ulogu i postignuća ove regionalne inicijative.

“Radujemo se otvaranju izložbe SEECP-20 godina ključ za regionalnu saradnju. Ovim afirmišemo važnost kulture u regionalnoj saradnji, kao što je ukazano organizovanjem umjetničke izložbe značajnih slikara SEECP država 28. juna 2011. godine na Cetinju”, kazao je Vujanović.

On je čestitao Hrvatskoj preuzimanje predsjedavanja Procesom i poželio im uspjeh u radu.

Izvor: Agencija Mina

Saopštenja

Produžen rok za video konkurs #MojGrad na putu ka EU

0
Zbog izraženog interesovanja, Ministarstvo evropskih poslova odlučilo je da produži rok za  video konkurs za učenike/ce osnovnih škola #MojGrad na putu ka EU. Pored...

Gorčević sa ministrima evropskih poslova EU: Crna Gora ima hrabrost i viziju da bude...

0
„Prije 20 godina, svijet je svjedočio hrabroj i vizionarskoj Evropi u kojoj je "Veliki prasak" proširenja donio mir i prosperitet kako EU, tako i...

Ministri evropskih poslova i finansija saglasni: Plan  rasta velika šansa za ubrzani razvoj država...

0
Inicijativa Evropske komisije Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja veliku šansu za ubrzani razvoj država regiona i intenziviranje procesa pristupanja EU. Jasna posvećenost država...

Oko 10,5 miliona sredstava EU za crnogorske partnere u okviru programa saradnje sa Hrvatskom...

0
Ukupno 36 crnogorskih institucija i organizacija učestvovaće u sprovođenju 29 projekata koji su podržani u okviru Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata programa prekogranične...

Održan info dan za dva poziva programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije imaju priliku da uspostave saradnju sa partnerima iz 35 evropskih zemalja u okviru Programa međuregionalne saradnje Interreg Evropa i sprovedu...